Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Επικοινωνία του FAO με τα μέλη του,

 


«Πρέπει να ανέβουμε ψηλότερα για να σώσουμε τους #Παγκόσμους Στόχους  - και να μείνουμε πιστοί στην υπόσχεσή μας για έναν κόσμο ειρήνης, αξιοπρέπειας και ευημερίας σε έναν υγιή πλανήτη» 
 

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών

Αγαπητοί φίλοι,


Σήμερα, οι άνθρωποι και ο πλανήτης αντιμετωπίζουν αρκετούς αλληλεπικαλυπτόμενους κινδύνους. Αυτά περιλαμβάνουν συγκρούσεις, κλιματική αλλαγή, καταστροφές και οικονομική ύφεση. Οι σωρευτικές επιπτώσεις των πολλαπλών κραδασμών έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερη φτώχεια και ανισότητα και θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην τροφή εκατομμυρίων.

Καθώς ο κόσμος λαμβάνει μέτρα για να ανακάμψει από τον COVID-19, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια των ανθρώπων. « 
Η σύγκρουση παραμένει η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της πείνας », είπε ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu σε συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 18  Μαΐου. Σύμφωνα με την τελευταία 

Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις, περίπου 40 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι αντιμετώπισαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε σύγκριση με το 2020, ανεβάζοντας το σύνολο σε 193 εκατομμύρια άτομα σε 53 χώρες και εδάφη.

 

Η 7η Ιουνίου σηματοδότησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων. Η ασφάλεια των τροφίμων είναι υπόθεση όλων μας και είναι απαραίτητη για καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή. Τι γίνεται όμως με τους ελέγχους για την ασφάλεια των τροφίμων σε περιόδους κρίσης; Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε ασφαλή τρόφιμα;  Μάθετε τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι ανατρέχοντας στα πρότυπα του Codex Alimentarius .

Επίσης, τον Ιούνιο, το Συμβούλιο του FAO  ενέκρινε δεκαετείς στρατηγικές που θα καθοδηγήσουν το έργο του FAO για την κλιματική αλλαγή και την επιστήμη και την καινοτομία  για την οικοδόμηση βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς συστημάτων αγροδιατροφής.


Οι καταναλωτές είναι μια ισχυρή δύναμη προς αυτόν τον μετασχηματισμό. Ωστόσο, οι τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες επισιτιστικής ασφάλειας, όπως η  άνοδος των τιμών των τροφίμων , επιβάλλουν εξαιρετικές προκλήσεις, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους, προκαλώντας περισσότερη πείνα και αστάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο, επικοινωνήσαμε με τον Ian Jarratt από την Ένωση Καταναλωτών του Κουίνσλαντ για να λάβουμε τις απόψεις του σχετικά με τη σημασία της βελτίωσης της διαφάνειας των τιμών των τροφίμων και τη διευκόλυνση της ενημερωμένης επιλογής των καταναλωτών μέσω της παροχής αποτελεσματικής τιμολόγησης ανά μονάδα.

Καθώς τα μάτια στρέφονται στην προετοιμασία της  
Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής , ο FAO προτρέπει όλους να οικοδομήσουν έναν ασφαλή και βιώσιμο κόσμο όπου όλοι παντού έχουν τακτική πρόσβαση σε αρκετά θρεπτικά, ασφαλή και οικονομικά τρόφιμα, χωρίς να αφήνουν κανέναν πίσω.

 

Ο FAO συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο των  Εθελοντικών Κατευθυντήριων Γραμμών για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών και Κοριτσιών στο πλαίσιο της εθνικής επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής  που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω μιας διαδικασίας σύγκλισης πολιτικής χωρίς αποκλεισμούς της Επιτροπής για την Παγκόσμια Επισιτιστική Ασφάλεια (CFS). Οι διακρίσεις λόγω φύλου είναι η βασική αιτία της αποδυνάμωσης και της ευπάθειας πολλών γυναικών και κοριτσιών στα συστήματα αγροδιατροφής, που συχνά επιδεινώνεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης διαπραγματεύσεις για τις συστάσεις πολιτικής για την Προώθηση της δέσμευσης και της απασχόλησης των νέων στη γεωργία και τα συστήματα τροφίμων , υπενθυμίζοντας τη σημασία του τερματισμού της παιδικής εργασίας. 
Η σύνοδος ολομέλειας του CFS 50th, 
 η οποία θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου 2022,  θα εγκρίνει αυτά τα δύο βασικά προϊόντα πολιτικής.


Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα μαζί επειγόντως. Η μελλοντική πορεία απαιτεί μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής για να επικεντρωθεί στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στις πιο ευάλωτες καταστάσεις.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχε η ομάδα του FAO Right to Food τους τελευταίους μήνες, θα θέλαμε να επισημάνουμε το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο μιας σειράς σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές και τα πρότυπα διατροφής (NGS) για τα σχολικά τρόφιμα που διοργανώθηκε από τον FAO και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP). , καθώς και η παράλληλη εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Διάσκεψη των Μερών (COP15) της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD).


Δείτε τα παραπάνω και περισσότερα θέματα που καλύπτονται σε αυτήν την έκδοση του ενημερωτικού μας δελτίου. Σας προσκαλούμε επίσης να επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας  για να εξερευνήσετε περαιτέρω και να διευρύνετε τις γνώσεις σας. Έχει πολλά να προσφέρει!

Ελπίζουμε να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το ενημερωτικό δελτίο και σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και τη δέσμευσή σας στο δικαίωμα στο φαγητό.

 

Η Ομάδα Δικαίωμα στη Διατροφή της Διεύθυνσης Περιεκτικού Αγροτικού Μετασχηματισμού και Ισότητας των Φύλων του FAO

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία 15 χρόνια υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :


Τον  Όμιλο Σερρών για UNESCO, 
την ΠΡΑΞΙΣ .
 το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,
την Αστροπύλη
καί τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την  ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ευθυμης Μακαράς,  Πεχλιβανίδης 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου