Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

2022 Ημέρα Ερημοποίησης και Ξηρασίας


 Η ξηρασία είναι μια από τις πιο καταστροφικές φυσικές καταστροφές όσον αφορά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, που προκύπτουν από επιπτώσεις, όπως μεγάλης κλίμακας αποτυχία των καλλιεργειών, πυρκαγιές και υδατικό στρες. Επιδεινόμενες από την υποβάθμιση της γης και την κλιματική αλλαγή, οι ξηρασίες αυξάνονται σε συχνότητα και σοβαρότητα, αυξημένες κατά 29% από το 2000, με 55 εκατομμύρια ανθρώπους να πλήττονται κάθε χρόνο. Μέχρι το 2050, η ξηρασία μπορεί να επηρεάσει περίπου τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι ένα παγκόσμιο και επείγον ζήτημα.

«Οι πρόσφατες ξηρασίες δείχνουν ένα επισφαλές μέλλον για τον κόσμο. Οι ελλείψεις τροφίμων και νερού καθώς και οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τη σοβαρή ξηρασία έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

—Ibrahim Thiaw, Εκτελεστικός Γραμματέας του UNCCD

Η Ισπανία φιλοξενεί την Ημέρα Ερημοποίησης και Ξηρασίας 2022

Ο φετινός παγκόσμιος εορτασμός της Ημέρας Ερημοποίησης και Ξηρασίας θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Η Ισπανία είναι ευάλωτη στην ξηρασία, την έλλειψη νερού και τις συνδεδεμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων και έχει να μοιραστεί τις καλύτερες πρακτικές.

«Ξηρασία δεν είναι μόνο η απουσία βροχής. συχνά τροφοδοτείται από την υποβάθμιση της γης και την κλιματική αλλαγή. Μαζί, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τη φύση σε όλο τον κόσμο και να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε τώρα για να προστατέψουμε το μέλλον μας από την ξηρασία».

— Teresa Ribera Rodríguez, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας και Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης

Μηνύματα-κλειδιά

  • Οι ξηρασίες ήταν πάντα μέρος της φύσης και της ανθρώπινης εμπειρίας, αλλά τώρα είναι πολύ χειρότερες λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
  • Σχεδόν καμία χώρα δεν έχει ανοσία στην ξηρασία, αλλά όλες οι χώρες μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ξηρασία.
  • Η ξηρασία είναι τρομακτική, καθώς οι επιπτώσεις της στις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων είναι καταστροφικές. Αλλά μέσω της ευρηματικότητας, της δέσμευσης και της αλληλεγγύης, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
  • Υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για την αξιολόγηση του κινδύνου ξηρασίας. Υπάρχουν λύσεις για να διασφαλιστεί ότι οι ζωές και τα μέσα διαβίωσης δεν θα χαθούν πλέον λόγω της ξηρασίας.
  • Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν σε δράσεις που αυξάνουν τη συλλογική μας ανθεκτικότητα γιατί κάθε δράση μετράει.
  • Λάβετε μέτρα για τη φετινή Ημέρα Ερημοποίησης και Ξηρασίας και όχι μόνο
  • Μπορεί να αναληφθεί δράση σε όλα τα επίπεδα, από πολίτες, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και εταίρους των Ηνωμένων Εθνών, όλοι μπορούν να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν για να σηκωθούμε από την ξηρασία μαζί.
  • https://www.unccd.int/2022-desertification-and-drought-day

 




Εθνικό Πάρκο Απόδραση: Εθνικό Μνημείο Φυσικών Γεφυρών 


Από  τη Sierra Coon, Επικεφαλής Διερμηνείας, Εθνικό Μνημείο Φυσικών Γεφυρών

«Αυτή η γέφυρα θα ξεπερνούσε το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον και θα καθαρίσει την κορυφή του θόλου κατά 51 πόδια. και αν το πιο ψηλό δέντρο στο άλσος Calaveras της γιγάντιας σεκόγιας στην Καλιφόρνια βρισκόταν στον πυθμένα του φαραγγιού, το κορυφαίο κλαδί του θα έλειπε 32 πόδια για να φτάσει στην κάτω πλευρά της αψίδας».

Αυτή η εικόνα, που ζωγραφίστηκε στο  περιοδικό National Geographic  τον Σεπτέμβριο του 1904, παρουσίασε τις φυσικές γέφυρες της νοτιοανατολικής Γιούτα στον κόσμο.

Το Εθνικό Μνημείο των Φυσικών Γεφυρών  είναι ένας τόπος πρωτιάς. Με τον χαρακτηρισμό του το 1908 από τον Πρόεδρο Θίοντορ Ρούσβελτ, το Natural Bridges έγινε η πρώτη τοποθεσία Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων στη Γιούτα. Η προεδρική διακήρυξη αναφέρει: «μια σειρά από φυσικές γέφυρες που βρίσκονται στη νοτιοανατολική Γιούτα, με ύψη πιο ψηλά και εκτείνονται πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη γνωστή μέχρι τώρα ύπαρξη, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον». Κανείς δεν είχε ξαναδεί ένα τόσο εντυπωσιακό παράδειγμα πέτρας που έχει διαβρωθεί από το ρεύμα.

Οι πεζοπόροι μπορούν να περπατήσουν κάτω από τη γέφυρα Kachina, έναν σχηματισμό που πήρε το όνομά του από τους χορευτές που ήταν κεντρικός στη θρησκευτική παράδοση των Hopi. NPS/ Jacob W. Frank

Οι επισκέπτες σήμερα μπορούν να δουν αυτές τις γέφυρες με διαφορετικούς τρόπους. Μια οδήγηση βρόχου 9 μιλίων σάς μεταφέρει πέρα ​​από τις απόψεις και για τις τρεις γέφυρες. Σύντομοι περίπατοι από το χώρο στάθμευσης σε κάθε σημείο θέασης προσφέρουν εκπληκτική θέα  στη γέφυρα Sipapu, τη γέφυρα Kachina και τη γέφυρα Owachomo . Πουθενά αλλού στη Γη δεν υπάρχουν τρεις μεγάλες φυσικές γέφυρες σε τόσο κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Οι περιπετειώδεις πεζοπόροι μπορούν να κατέβουν στο White Canyon και να σταθούν κάτω από αυτά τα πέτρινα έργα. Επισκεφθείτε μία ή περισσότερες γέφυρες: ένα μη βελτιωμένο μονοπάτι για τα πόδια συνδέει τις τρεις γέφυρες. Ένα τμήμα "mesa-top" ολοκληρώνει τον κύκλο με μια εκδρομή στο κλασικό οικοσύστημα του Cedar Mesa στην υψηλή έρημο.

Τα θαύματα του Εθνικού Μνημείου των Φυσικών Γεφυρών δεν είναι απομονωμένα στις ίδιες τις γέφυρες. Εκατοντάδες χρόνια πριν,  οι προγονικές οικογένειες Puebloan  περνούσαν τα καυτά καλοκαίρια προστατευμένα μέσα στα πιο δροσερά, πιο υγρά φαράγγια. Ένα ταξίδι στη γέφυρα Kachina αποκαλύπτει στοιχεία αυτών των ανθρώπων: εικονογραφίες και βραχογραφίες, λείανση και μια μικρή κατασκευή. Μια άλλη ομάδα κατασκευών, το Horse Collar Ruin, είναι ορατή από μια σύντομη πεζοπορία κατά μήκος του χείλους του φαραγγιού.

Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν πεζοπορία στο Horse Collar Ruin, αλλά θα πρέπει να σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά και την πολιτική μην αγγίξουν ή εισέλθουν στον ιστότοπο. NPS/ Jacob W. Frank

Βαθιά στα φαράγγια, οι πεζοπόροι θα βρουν ένα παρόχθιο περιβάλλον με ψηλά, σκιερά δέντρα από βαμβάκι και ιτιές κογιότ. Οι σκιασμένες κόγχες στα τοιχώματα του φαραγγιού περιέχουν πηγές διαρροής και ο συνδυασμός περισσότερου νερού και ψυχρότερων θερμοκρασιών δημιουργεί τον τέλειο βιότοπο για μαϊμού λουλούδια, κολομπίνες και φτέρες. Οι λείψανοι πληθυσμοί των ελάτων Douglas μας μεταφέρουν πίσω σε πιο δροσερές και υγρές εποχές.

Αφού δύει ο ήλιος, το σκοτάδι πέφτει πάνω από τα φαράγγια και τα αστέρια λαμπυρίζουν ζωντανά. Ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε άλλη μια πρώτη. Το 2007, το Εθνικό Μνημείο των Φυσικών Γεφυρών χαρακτηρίστηκε το πρώτο διεθνές πάρκο του σκοτεινού ουρανού στον κόσμο. Για να μοιραστούμε τους  καταπληκτικούς νυχτερινούς ουρανούς μας , οι δασοφύλακες παρουσιάζουν προγράμματα με αστέρια πολλές καλοκαιρινές νύχτες.

Το Natural Bridges είναι ένας τόπος πρωτοποριών—η πρώτη ανακάλυψη τέτοιων μεγάλων πέτρινων γεφυρών, η πρώτη τοποθεσία της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων στη Γιούτα, το πρώτο International Dark Sky Park. Αυτό το μέρος συνεχίζει να προσφέρει πρωτιές - μια πρώτη επίσκεψη, μια πρώτη φορά που νιώθεις νανισμός από μια πέτρινη γέφυρα, μια πρώτη ματιά στα βάθη του Γαλαξία. Τι πρώτο θα ζήσετε στο  Εθνικό Μνημείο Φυσικών Γεφυρών ;

Πηγή: NPS

Διασκέδαση για παιδιά!

Αν ψάχνετε για κάτι διασκεδαστικό να κάνετε με τα παιδιά σας, ρίξτε μια ματιά στα κιτ γεωλογικών "Break-at-Home" . Αυτή η εμπειρία στο rockhounding είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τα παιδιά να μάθουν για τη γεωλογία, πώς σχηματίζονται οι γεώδες και να βιώσουν τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης όταν ανοίγουν.  Μάθετε περισσότερα για τους γεώδους "Break-at-Home".https://www.desertusa.com/stories/

Εκστρατεία ξηρασίας

Περισσότερα  στο τηλεφ 99398 και 6932755008 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία 15 χρόνια υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :


Τον  Όμιλο Σερρών για UNESCO, 
την ΠΡΑΞΙΣ .
 το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,
την Αστροπύλη
καί τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την  ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ευθυμης Μακαράς,  Πεχλιβανίδης 






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου