Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Τα αποδημητικά πουλιά και οι άνθρωποι - μαζί μέσα στο χρόνο.!


Η σχέση μεταξύ των πουλιών  και των ανθρώπων ήταν πάντα  ειδική,  αν το δούμε προσεκτικά Κατά τη διάρκεια του χρόνου και σε όλους τους πολιτισμούς οι άνθρωποι έχουν στηριχθεί στα πουλιά, τους παράσχουν τα τρόφιμα, την παράδοση των μηνυμάτων, όπως να χρησιμεύουν ως σύμβολα εξουσίας και γοήτρου.





Τα αποδημητικά πουλιά με τα απίστευτα  ετήσια ταξίδια τους, προκαλούν ιδιαίτερη έμπνευση στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αγνοούν εντελώς τα εθνικά σύνορα κατά μήκος της  μεταναστευτικής τους πορείας , όταν διασχίζουν ολόκληρες χώρες, ακόμη και ηπείρους. Το φαινόμενο της μετανάστευσης  συναρπάζει τους ανθρώπους για αιώνες, και εξακολουθεί ακόμα να τους εμπνέει.

Τα Πουλιά είναι  μεγάλη πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και όλο το χρόνο. Καλλιτέχνες ζωγραφίζουν όλων των ειδών των  πτηνών και έχουν χρησιμοποιηθεί σε έργα ζωγραφικής οι ιστορίες τους, για τη μουσική τους, ακόμη και στο χώρο της μόδας. Διαφορετικές πτυχές των πτηνών – τα πολύχρωμα φτερά τους, τα λαμπρά τραγούδια τους και η  ικανότητά τους να πετούν σε όλο τον κόσμο – όλα αυτά επηρέασαν  την τέχνη.
http://1drv.ms/1CzOD4W

Πολλά προϊόντα και μάρκες χρησιμοποιούν τα πουλιά στο στυλ και τα λογότυπα τους, και υπάρχουν νομίσματα, γραμματόσημα και χαρτονομίσματα που απεικονίζουν τα πουλιά. Πολλές εθνικές σημαίες διακοσμημένα με πουλιά που δείχνουν τον ισχυρό συμβολισμό που χρησιμοποιείται για να δείξει την εθνική υπερηφάνεια και δύναμη τους.

Επιπλέον, τα πουλιά και τα αυγά τους, ήταν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης διατροφής, ως μια σημαντική πηγή πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Τα αποδημητικά πουλιά είναι επίσης μια πηγή τροφίμων. Ωστόσο, σε πολλά μέρη του κόσμου η μη βιώσιμη θήρα, τώρα θέτει σε κίνδυνο πολλούς πληθυσμούς τους.

Οι σύνδεση των αποδημητικών πουλιών και των  ανθρώπων δημιουργούν αλληλεξάρτηση. Για να είμαστε σε θέση να επωφεληθούν οι σημαντικές σχέσεις μας με τα αποδημητικά πτηνά θα πρέπει να είναι πιο συνειδητή σχετικά με το πώς οι ενέργειές μας θα μπορούσε να επηρεαστούν από  τους φτερωτούς φίλους μας. Τα αποδημητικά πουλιά έχουν υπηρετήσει τον άνθρωπο με αναρίθμητους τρόπους κατά τους τελευταίους αιώνες, και είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι μπορούν να συνεχίσουν να το πράττουν.

Οι Ανθρώπινες Δραστηριότητες απειλούν σοβαρά τα μεταναστευτικά πουλιά

Πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η υπερβολική χρήση της γης και το μη βιώσιμο κυνήγι, καθώς και τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, η αλιεία αλιευμάτων και η ρύπανση, απειλούν τώρα σοβαρά τους πληθυσμούς των μεταναστευτικών πουλιών σε όλο τον κόσμο.

Τα αποδημητικά πτηνά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα, επειδή βασίζονται σε μια σειρά οικοτόπων: όχι μόνο τους προορισμούς της μετανάστευσης, αλλά και οι περιοχές που σταματούν στην διάρκεια του ταξιδιού τους. Ο άνθρωπος είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα μεταναστευτικά πουλιά. Τεχνητά αντικείμενα και κατασκευές όπως κτίρια, γραμμές μεταφοράς ενέργειας και ανεμογεννητριών, είναι συχνά εμπόδια για τη μετανάστευση των πουλιών και κάνουν τα ταξίδια τους πολύ πιο επικίνδυνο.

Θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες των πράξεών μας που έχουν σχετικά με τα μεταναστευτικά πουλιά.
Ο προβληματισμός σχετικά με τη σημασία των μεταναστευτικών πουλιών για μας ,πολιτιστικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά μπορεί να μας βοηθήσουν  να θυμηθούμε ότι όχι μόνο υπάρχουν πολλές απειλές που αντιμετωπίζουν τα αποδημητικά πτηνά, αλλά και ότι έχουμε πολλούς σημαντικούς λόγους για να τους προστατεύσουμε .

Η προστασία των αποδημητικών πουλιών και η φροντίδα τους ώστε να μπορούμε να αναμένουμε ότι θα τα δούμε να επιστρέφουν από τις μεταναστεύσεις τους κάθε χρόνο, θα εξασφαλίσει ότι οι μελλοντικές γενιές μπορούν να επωφεληθούν και να απολαύσουν  τις σημαντικές συνδέσεις μεταξύ των αποδημητικών πτηνών και των ανθρώπων - μαζί μέσα στο χρόνο.

Τα αποδημητικά πτηνά είναι σημαντικά πολιτιστικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά



Λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτιστικές, κοινωνικές, ιστορικές, οικονομικές και πνευματικές συνδέσεις που έχουμε με τα πουλιά, γίνεται σαφές ότι τα αποδημητικά πτηνά και οι άνθρωποι είναι  άρρηκτα συνδεδεμένοι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Τα αποδημητικά πουλιά μπορούν να βρεθούν σχεδόν παντού στον πλανήτη, έτσι ώστε σχεδόν όπου κι αν πάτε, τα πουλιά θα είναι εκεί. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη στοργή και ένα βαθύτερο δεσμό με πουλιά από άλλους, αλλά όταν κάποιος αρχίζει να σκέφτεται πραγματικά για τις πολιτιστικές, κοινωνικές, ιστορικές, οικονομικές και πνευματικές συνδέσεις που έχουμε με τα πουλιά, γίνεται σαφές ότι τα πτηνά και οι ανθρώποι  συνδέονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Τα αποδημητικά πουλιά στον Πολιτισμό



Η γοητεία της ανθρωπότητας με τα μεταναστευτικά πουλιά είναι εμφανής με το συμβολισμό σε όλη την ιστορία σε πολλούς αρχαίους μύθους. Για παράδειγμα, στην Αίγυπτο το αρχαίο γεράκι, το κεφάλι του  θεού Horus στο Περού και τα μνημεία της  γραμμής Νάζκα είναι απόδειξη για έντονες επιρροές των αποδημητικών  πουλιών  »σ των πολιτισμών

Αποδημητικών πουλιά στην Οικονομία



Πολλές ομάδες και πολιτισμοί εξακολουθούν να στηρίζονται οικονομικά στα μεταναστευτικά πουλιά για την επιβίωσή τους, μεταξύ άλλων μέσω της απασχόλησης στην αναπτυσσόμενη παγκόσμια  του οικοτουρισμού. Τα αποδημητικά πουλιά παρέχουν επίσης τα βασικές οικολογικά οφέλη και υπηρεσίες, όπως η επικονίαση, στα οικοσυστήματα ,γιατί σ αυτά  θα στηριχθούν για να επιβιώσουν.





Τα αποδημητικά πουλιά στην Επιστήμη

Το φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών είναι ζωτικής σημασίας για τον ιστό της ζωής. Τα αποδημητικά πουλιά ενεργούν ως δείκτες της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων για την υγεία και την κλιματική αλλαγή. Η επιστημονική παρατήρηση των αποδημητικών πουλιών βοήθησε σημαντικά στην κατανόηση πολλών πτυχών της βιοποικιλότητας και έχει βοηθήσει στον καθορισμό προτεραιοτήτων της διατήρησης. Περισσότερα http://www.worldmigratorybirdday.org/2012/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=5

 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 
Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Ημέρας των Αποδημητικών πουλιών έχει θέμα
Τα αποδημητικά πουλιά  και οι άνθρωποι - μαζί μέσα στο χρόνο.!
 Το πρόγραμμα θα διαρκέσει ως τις 15-5-12

  Υπενθυμίζουμε ότι οι πιλοτικές δράσεις του Μουσείου *Πάμε …Μουσείο* και το *Μουσείο πάει ….σχολείο* είναι μια συνεργασία του Οργανισμού του Δήμου Σερρών ΟΠΕΚΠΑ ,και της Διεύθυνσης Α/Θμιας Εκπαίδευσης Σερρών με υποστηρικτές τους φορείς, τον Όμιλο Σερρών για  UNESCO,την ομάδα *Σέρρες Εθελοντές 2011*, ,την PRAXIS με τους εθελοντές  κ.κ Σταύρο Μερτζεμέκη Αντιπρόεδρο (Π.Ε.Δ.ΔΙ.ΦΥ.Π.), Βάσω Παπαθανασίου εκπαιδευτικός, Ελένη Πισώκα Μαρία Εμμανουηλίδου Msc Mentoring Coaching την  Ζαφειρούλα Μποζίνου και οι Ευρωπαίοι εθελοντές της PRAXIS, Ola Grabowska ,Kirils Stasevics,Patri Gutierrez, με υποστηρικτή τον κ Κ Βαβαλέκα.
 Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μ.Φ.Ι.Δ.Σ εντάσσονται στην *Δεκαετία της βιοποικιλότητας*








Με την αιγίδα
       
           
Συνεργαζόμενοι φορείς
    


 
                  Η δράση εντάσσετε στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου