Βαρόμετρο της Ζωής
Με τον ίδιο τρόπο που ένα βαρόμετρο μετρά την ατμοσφαιρική πίεση για να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για αντίξοες καιρικές συνθήκες, η Κόκκινη Λίστα της IUCN μετρά τις πιέσεις που ασκούνται στα είδη, η οποία καθοδηγεί και ενημερώνει τις ενέργειες διατήρησης για την πρόληψη εξαφανίσεων. Αυτός είναι ο λόγος που η Κόκκινη Λίστα της IUCN αναφέρεται συχνά ως Βαρόμετρο Ζωής .
Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 142.500 είδη έχουν αξιολογηθεί για την Κόκκινη Λίστα. Αυτό είναι ένα απίστευτο επίτευγμα. Ωστόσο, το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των αξιολογήσεων για είδη ζώων, μυκήτων και φυτών για να διασφαλίσουμε ότι η Κόκκινη Λίστα της IUCN θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ισχυρό εργαλείο διατήρησης.
ΣΤΟΧΟΣ: 160.000 είδη
Στόχος μας είναι να αξιολογήσουμε τουλάχιστον 160.000 είδη. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα βελτιώσει περαιτέρω την ικανότητα της Κόκκινης Λίστας της IUCN να παρέχει τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες για την υγεία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και, ως εκ τούτου, να καθοδηγεί κρίσιμες δράσεις διατήρησης.
Για να φτάσουμε τα 160.000 είδη, πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα:
- Αύξηση του αριθμού των ειδικών που εκπαιδεύονται για τη διεξαγωγή αξιολογήσεων της Κόκκινης Λίστας της IUCN.
- Αυξήστε σημαντικά τον αριθμό των ειδών που αξιολογούνται κάθε χρόνο.
Πρόοδος μέχρι στιγμής
Επί του παρόντος, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ειδών της IUCN διαχειρίζεται δεδομένα για περισσότερα από 142.500 είδη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Πάνω από 134.400 είδη είναι καλά τεκμηριωμένα, με υποστηρικτικές πληροφορίες για την οικολογία, το μέγεθος του πληθυσμού, τις απειλές, τις δράσεις διατήρησης και τη χρήση. Υπάρχουν επίσης πάνω από 115.300 είδη με χάρτες κατανομής. Τα δεδομένα που τηρούνται στην Κόκκινη Λίστα της IUCN περιλαμβάνουν μη απειλούμενα καθώς και απειλούμενα είδη και ορισμένες ταξινομικές ομάδες έχουν αξιολογηθεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως, όπως θηλαστικά, πτηνά, αμφίβια, καβούρια γλυκού νερού, κοράλλια που κατασκευάζουν υφάλους θερμού νερού, καρχαρίες και ακτίνες, σφυρίδες, ραχιαίους, αστακούς, κωνοφόρα και κυκάδια.
https://www.iucnredlist.org/about/barometer-of-life
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία 15 χρόνια υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :
Τον Όμιλο Σερρών για UNESCO,
- ΧΟΡΗΓΟΊ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ, WWW.EPROODOS.GR, ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
- ΧΟΡΗΓΟΊ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ, WWW.EPROODOS.GR, ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου