ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Οι φωτογραφίες (ασπρόμαυρες ή έγχρωμες) θα πρέπει να είναι τυπωμένες σε χαρτί διαστάσεων 20 Χ 30 εκατοστά.
Στην πίσω πλευρά κάθε φωτογραφίας πρέπει να αναγράφονται:
α) Το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζομένου.
β) Ο αύξων αριθμός της φωτογραφίας σύμφωνα με το δελτίο συμμετοχής.
γ) Ο τίτλος, αν υπάρχει.
δ) Το τηλέφωνο του διαγωνιζόμενου.
Οι ίδιες φωτογραφίες, εκτός από τυπωμένες θα πρέπει να υποβληθούν και σε ψηφιακή μορφή σε CD / DVD με ανάλυση 300ppi σε μορφή .jpg και διαστάσεις 20Χ30cm.
Το όνομα κάθε ψηφιακού αρχείου θα πρέπει να φέρει το επίθετο του δημιουργού με λατινικούς χαρακτήρες και τον αύξοντα αριθμό της φωτογραφίας σε περίπτωση που σταλούν περισσότερες από μία π.χ. Papachristos_01, papachristos_02 κλπ.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να σταλούν με την Αίτηση Συμμετοχής στη διεύθυνση:
Δήμος Σερρών Τμήμα Περιβάλλοντος - Μεραρχίας 1, Σέρρες 621 00
Για το διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα τη βιοποικιλότητα.
Για γενικότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: termentzidou@serres.gr και mtermentzidou@gmail.com
Ημερομηνία λήξης αποστολής φωτογραφιών: 20 Απριλίου 2010.
Οποιαδήποτε υποβολή υλικού μετά από την ημερομηνία αυτή δεν θα ληφθεί υπόψη.
Οι φωτογραφίες θα παραμείνουν στους διοργανωτές για να δημιουργηθεί η Μουσειακή ιστορία των θεσμών που πραγματοποιούν τα 2 Μουσεία του Δήμου Σερρών.
Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010
Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010
1Στις 15 Δεκεμβρίου 1972 στη Στογχόλμη, η Γενική Συνέλευση του OΗΕ στην πρώτη Διάσκεψη για το Περιβάλλον θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει σε όλους μας, στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.
Στις 5 Ιούνη 2010 το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι “Πολλά είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα μέλλον” και απηχεί την επείγουσα έκκληση για τη διατήρηση της πολυμορφίας της ζωής στον πλανήτη μας. Εκατομμύρια άνθρωποι και εκατομμύρια είδη μοιραζόμαστε τον ίδιο πλανήτη και μόνο από κοινού μπορούμε να απολαύσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον.
Με τη συνεχή μας ανάγκη για ανάπτυξη, έχουμε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα δάση, στους υγροτόπους, στα αλιευτικά αποθέματα και έχουμε εκπέμψει αρκετά αέρια στον πλανήτη ώστε να τον κρατήσουμε θερμό για αρκετούς αιώνες. Έχουμε πολλαπλασιάσει επί το 1.000 τη φυσική εξαφάνιση των ειδών. Η μαζική εξαφάνιση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις ασταμάτητες μεθόδους της ανθρώπινης παραγωγής και κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των ενδιαιτημάτων (οικοτόπων), την επέκταση των πόλεων, τη ρύπανση, την αποψίλωση των δασών, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την άφιξη των χωροτακτικών ειδών.
Ως εκ τούτου, απειλούμε συνεχώς την ίδια μας την επιβίωση. Η ποικιλία της ζωής στον πλανήτη μας - γνωστή ως “βιοποικιλότητα” μας δίνει τροφή, ρούχα, καύσιμα, φάρμακα και πολλά άλλα. Δεν φανταζόμαστε ότι ένα σκαθάρι στην πίσω αυλή ή το χόρτο που μεγαλώνει στην άκρη του δρόμου συνδέεται άμεσα με τη ζωή μας. Περισσότερο από το 60% των ανθρώπων του κόσμου εξαρτάται άμεσα από τα φυτά για τα φάρμακά του. Όταν ακόμη κι ένα είδος εξαφανίζεται από τη ζωή, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι καταστροφικά.
Η "κλιματική αλλαγή αναμένεται να γίνει μία από τις μεγαλύτερες απειλές της βιοποικιλότητας" σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα. "Περίπου 20-30% των φυτικών και ζωικών ειδών, που έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαφανιστούν εάν η άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη υπερβεί τους 1,5 – 2,5 βαθμούς Κελσίου", σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2007.
Κυρίως τον τελευταίο αιώνα, πολλοί άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από τη μετατροπή των φυσικών οικοσυστημάτων σε γεωργικές εκτάσεις και από την εκμετάλλευση της βιοποικιλότητας. Αν και πολλά άτομα επωφελούνται από τις δραστηριότητες αυτές που οδηγούν σε απώλεια της βιοποικιλότητας και αλλαγή του οικοσυστήματος, το συνολικό κόστος που επωμίζεται η κοινωνία συχνά υπερβαίνει τα οφέλη.
Με αφορμή για ακόμη φορά τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη. Αντίθετα, η βιώσιμη ή αειφόρος ανάπτυξη είναι συμφέρον όλων μας.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, που είναι αφιερωμένη στη βιοποικιλότητα, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Σερρών σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 στις 10 το πρωί στο χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών, θα δεχθεί τους μικρούς μαθητές με αναγνώσεις ιστοριών και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τρίτη 18 Μαΐου 2010
18η Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι "να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών". Το ICOM, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στο παραπάνω μήνυμα, επέλεξε για τον εορτασμό του 2010 το θέμα "Μουσεία για την Κοινωνική Αρμονία". Με την επιλογή αυτού του θέματος το ΙCOM επιθυμεί να καταδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν τα Μουσεία στη διαφύλαξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και της βιοποικιλότητας ως κοινής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένο με την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική αειφορία.
Τα Μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη προωθώντας τον αμοιβαίο σεβασμό, τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, λαών και πολιτισμών.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στον εορτασμό της ημέρας με προβολές εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τις 10:00 έως 12:00 και ταινιών ντοκιμαντέρ οικολογικού περιεχομένου της σειράς *Planet earth – H Γη όπως δεν την έχετε ξαναδεί* – του B.B.C από τις 18:00 έως 21:00.
10:00 - 11.00 π.μ. Ταξίδι στο φεγγάρι
11:00 - 12:00 π.μ Ο αφέντης του βουνού
12:00 - 13.00 μ.μ. Παιδικό εργαστήρι
18:00 - 19:00 μ.μ Από Πόλο σε Πόλο
19:00 - 20:00 μ.μ Σώζοντας απειλούμενα είδη
20:00 - 21:00 μ.μ Στα βάθη της άγριας φύσης συνυπάρχοντας
Τα Μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην αρμονική συνύπαρξη προωθώντας τον αμοιβαίο σεβασμό, τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, λαών και πολιτισμών.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στον εορτασμό της ημέρας με προβολές εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τις 10:00 έως 12:00 και ταινιών ντοκιμαντέρ οικολογικού περιεχομένου της σειράς *Planet earth – H Γη όπως δεν την έχετε ξαναδεί* – του B.B.C από τις 18:00 έως 21:00.
10:00 - 11.00 π.μ. Ταξίδι στο φεγγάρι
11:00 - 12:00 π.μ Ο αφέντης του βουνού
12:00 - 13.00 μ.μ. Παιδικό εργαστήρι
18:00 - 19:00 μ.μ Από Πόλο σε Πόλο
19:00 - 20:00 μ.μ Σώζοντας απειλούμενα είδη
20:00 - 21:00 μ.μ Στα βάθη της άγριας φύσης συνυπάρχοντας
Πέμπτη 22 Απριλίου 2010
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την *Ημέρα της Γης 2010*
Από τον εμπνευστή της κινητοποίησης για το σεβασμό προς το περιβάλλον και τη λήψη μέτρων προστασίας του, τον Αμερικανό γερουσιαστή Γκάιλορντ Νέλσον στις 22 Απριλίου 1970 έως σήμερα, η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης.
Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.
Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της ρύπανσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.
Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.
Όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων και αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ, αυτή η ΓΗ, μας θέλει κοντά της, να την προστατεύσουμε, να την υπερασπιστούμε - είναι το σπίτι μας, ο οικοδεσπότης μας, που μας φιλοξενεί αιώνες τώρα. Εμείς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ενήμεροι για τις ανάγκες της, που είναι και ανάγκες μας και με κάθε ευκαιρία και τρόπο να την προστατεύουμε....
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στον εορτασμό της ημέρας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμά του με θέμα «Προστατεύω τη φύση ζω καλά» και «Η Γη και τα προϊόντα της» για μαθητές του Δημοτικού. Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν στην ειδική ηλεκτρονική αίθουσα μια σύνοψη της συνεισφοράς των επιστημών για μια βιώσιμη γη: Θα τους βοηθήσουμε στην κατανόηση του περιβαλλοντικού συστήματος και των οικοσυστημάτων, των επιπτώσεων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, προτάσεις για μία οικονομική ανάπτυξη ενσωματώνοντας την βέλτιστη διαχείριση του περιβάλλοντος και θα συμμετέχουν στα παιχνίδια
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από τους εθελοντές συνεργάτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας:
Μαρία Εμμανουηλίδου Msc, Μαρία Καδή, Χρήστο Καλαϊτζή (Δασοπόνο, επιστ. συνεργάτη Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης), Μαρία Μπαλκούρη, Πασχαλία Τάνιου (Μηχ. Περιβάλλοντος)
με συντονίστρια την κα Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Σερρών.
Το υλικό παρουσίασης είναι και του Οργανισμού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δράση τελεί με την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unesco.
Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.
Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της ρύπανσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.
Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.
Όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων και αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ, αυτή η ΓΗ, μας θέλει κοντά της, να την προστατεύσουμε, να την υπερασπιστούμε - είναι το σπίτι μας, ο οικοδεσπότης μας, που μας φιλοξενεί αιώνες τώρα. Εμείς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ενήμεροι για τις ανάγκες της, που είναι και ανάγκες μας και με κάθε ευκαιρία και τρόπο να την προστατεύουμε....
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στον εορτασμό της ημέρας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμά του με θέμα «Προστατεύω τη φύση ζω καλά» και «Η Γη και τα προϊόντα της» για μαθητές του Δημοτικού. Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν στην ειδική ηλεκτρονική αίθουσα μια σύνοψη της συνεισφοράς των επιστημών για μια βιώσιμη γη: Θα τους βοηθήσουμε στην κατανόηση του περιβαλλοντικού συστήματος και των οικοσυστημάτων, των επιπτώσεων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, προτάσεις για μία οικονομική ανάπτυξη ενσωματώνοντας την βέλτιστη διαχείριση του περιβάλλοντος και θα συμμετέχουν στα παιχνίδια
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από τους εθελοντές συνεργάτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας:
Μαρία Εμμανουηλίδου Msc, Μαρία Καδή, Χρήστο Καλαϊτζή (Δασοπόνο, επιστ. συνεργάτη Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης), Μαρία Μπαλκούρη, Πασχαλία Τάνιου (Μηχ. Περιβάλλοντος)
με συντονίστρια την κα Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Σερρών.
Το υλικό παρουσίασης είναι και του Οργανισμού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δράση τελεί με την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unesco.
Τρίτη 13 Απριλίου 2010
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Ημερα Νερού 2010
Από όλους τους φυσικούς πόρους στη γη, υπάρχει ένας χωρίς τον οποίο η ζωή είναι αδιανόητη: το νερό.
Το νερό στη φύση βρίσκεται σε ένα συνεχή κύκλο… Απ΄ την αρχή του κόσμου το νερό ταξιδεύει ξανά και ξανά διανύοντας το ίδιο μακρινό κυκλικό ταξίδι. Από τις θάλασσες και τη στεριά στην ατμόσφαιρα και ξανά πίσω δίνοντας παντού ζωή και ενέργεια στη φύση.
Με το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού ή περίπου 5,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους να χρησιμοποιούν πηγές ασφαλούς πόσιμου νερού, η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει ή ακόμα και να ξεπεράσει τον Αναπτυξιακό Στόχο της Χιλιετίας για το νερό, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της UNWATER :«Έκθεση Προόδου για την Υγιεινή και το Πόσιμο Νερό 2010» που παρουσιάσθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου 2010
Η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό και υγιεινή στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο. Με σχεδόν 884 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και σχεδόν τους τριπλάσιους να μην έχουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής πρέπει να δράσουμε άμεσα ως μια παγκόσμια κοινότητα για να εξασφαλίσουμε νερό και υγιεινή για όλους.
Η νέα αυτή έκθεση παρουσιάζει την τρέχουσα κατάσταση και τις τάσεις που επικρατούν σε 209 χώρες ή περιοχές, όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για το πόσιμο νερό και την υγιεινή μείωση στο μισό μέχρι το 2015 -Millennium Development Goals (MDG)- των ανθρώπων χωρίς διαρκή και βιώσιμη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.
Στις 22 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού στις 10:00 το πρωί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών με καλεσμένους στη γιορτή αυτή τα παιδιά μέσα από πρωτότυπες και ευφάνταστες καλλιτεχνικές δραστηριότητες θα τα φέρει σε επαφή με το πολύτιμο στοιχείο.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από την εθελόντρια επιστημονική συνεργάτη Μαρία Εμμανουηλίδου Msc,τον κ Καλαιτζή Χρήστο
την Μαρία Καδή, Μπαλκούρη Μαρία τον Αγγελο με συντονίστρια το τμήμα περιβάλλοντος του Δήμου Σερρών και Επιστημονική Υποστήριξη κ Μαρία Τερμεντζίδου
Η δράση τελεί με την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής τηςUnesco
Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας
Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της άνοιξης. Το δάσος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, καθώς αποτέλεσε την πρωταρχική πηγή πρώτων υλών για αρκετές χιλιετηρίδες. Τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας αποτελούν ένα μικρό θησαυρό όχι μόνο για μας τους Έλληνες αλλά και για όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, τη Δευτέρα στις 22 Μαρτίου στις 10:00 το πρωί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών καλωσορίζει την άνοιξη με την εκπαιδευτική παρουσίαση για το δάσος σε παιδιά του Δημοτικού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από την εθελόντρια επιστημονική συνεργάτη τον κ Καλαιτζή Χρήστο Δασοπόνος την Μαρία Καδή, Μπαλκούρη Μαρία τον Αγγελο Παστουρμαντζή με συντονίστρια το τμήμα περιβάλλοντος του Δήμου Σερρών και Επιστημονική Υποστήριξη τις κ.κ Μαρία Τερμεντζίδου και Χατζητόλιου Θωμαή, Δασοπόνος
Η δράση τελεί με την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής τηςUnesco
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, τη Δευτέρα στις 22 Μαρτίου στις 10:00 το πρωί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών καλωσορίζει την άνοιξη με την εκπαιδευτική παρουσίαση για το δάσος σε παιδιά του Δημοτικού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από την εθελόντρια επιστημονική συνεργάτη τον κ Καλαιτζή Χρήστο Δασοπόνος την Μαρία Καδή, Μπαλκούρη Μαρία τον Αγγελο Παστουρμαντζή με συντονίστρια το τμήμα περιβάλλοντος του Δήμου Σερρών και Επιστημονική Υποστήριξη τις κ.κ Μαρία Τερμεντζίδου και Χατζητόλιου Θωμαή, Δασοπόνος
Η δράση τελεί με την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής τηςUnesco
Η Ημέρα του Ηλίου-Γης 2010 -Μαγνητικές θύελλες
Η Ημέρα του Ηλίου-Γης 2010 πραγματοποιείται από την ΝΑΣΑ και
αποτελείται από μια σειρά προγραμμάτων και γεγονότων που εμφανίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και καταλήγει με έναν εορτασμό κοντά στην άνοιξη Equinox. Για την της Ημερα του ηλίου-Γης 2010, που έχει θέμα Μαγνητικές Θύελλες θα πάρουμε ένα ταξίδι στην καρδιά της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης και θα καταδείξουμε πώς ο μαγνητισμός, μια καθημερινή δύναμη που κινεί τις μηχανές, κολλά τις σημειώσεις στα ψυγεία μας, και κρατά την ηλεκτρική ενέργεια στα σπίτια μας διαδραματίζει έναν βασικό ρόλο στην κατανόηση του ήλιου και είναι αρμόδια για τις βιαιότερες εκρήξεις στο ηλιακό σύστημα - μαγνητικές θύελλες!
Η στρατηγική Ηλιος-γήινης ημέρας: Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δέκα ετών, η ομάδα ήλιος-γήινης ημέρας έχει συντονίσει την εκπαίδευση και το κοινό συμμετέχει στα γεγονότα που δίνουν έμφαση στην έρευνα και τις ανακαλύψεις ήλιος-γήινης με την υποστήριξη της NASA.
Το team' η στρατηγική της ΝΑΣΑ περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση των ουράνιων γεγονότων, όπως οι συνολικές ηλιακές εκλείψεις και η διέλευση της Αφροδίτης, καθώς επίσης και τον ήλιο-γήινη ημέρα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου equinox, για να συμμετέχουν σχολεία ηλικίας Κ-12 και το κοινό στις διαστημικές δραστηριότητες, τις επιδείξεις, και τις αλληλεπιδράσεις της επιστήμης με τους διαστημικούς επιστήμονες.
Με αφορμή την εαρινή ισημερία, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στον εορτασμό της ημέρας του ηλίου Γης 2010 την Παρασκευή 19 Μαρτίου και ώρα 10:00 το πρωί ,παρουσιάζοντας το εκπαιδευτικό πακέτο της NASA για παιδιά δημοτικού (Sun-Earth day 2010). Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην καρδιά της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης με κυρίαρχο θέμα τις μαγνητικές θύελλες κάνοντας κατανοητό άλλη μια φορά τον καθοριστικό ρόλο του ήλιου στον πλανήτη Γη.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από την εθελόντρια επιστημονική συνεργάτη Μαρία Εμμανουηλίδου Msc, Παπαπαύλου Κωνσταντίνος
την Μαρία Καδή, Μπαλκούρη Μαρία τον Αγγελο Παστουρματζή, Γιώργο Γαννάκη με συντονίστρια το τμήμα περιβάλλοντος του Δήμου Σερρών και Επιστημονική Υποστήριξη κ Μαρία Τερμεντζίδου
Πυγή http://www.astronomos.gr/selas.html
Η δράση τελεί με την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής τηςUnesco
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010
Τι είναι η Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων;
Στις 2 Φεβρουαρίου κάθε έτους είναι η Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων.
Χαρακτηρίζει την ημερομηνία της υπογραφής της Συνθήκης σχετικά με τους υγροτόπους στις 2 Φεβρουαρίου 1971, στην ιρανική πόλη Ramsar στις ακτές της Κασπίας Θάλασσα.
Η WWD γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1997 και έκανε μια ουσιαστική αρχή. Κάθε έτος, τα υπουργεία Περιβάλλοντος σ όλο τον κόσμο , οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, και η κοινωνία των πολιτών εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να αναληφθούν ενέργειες που στοχεύουν να αυξήσουν τη δημόσια ευαισθητοποίηση των υγροτόπων και γνωρίσουν τη Συνθήκη Ramsar
Το προτεινόμενο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας υγροτόπων για αυτό το έτος είναι
Προστασία των υγροτόπων. Απάντηση στις κλιματικές αλλαγές
Στο τέλος του 2009 μια κρίσιμη διάσκεψη για την αλλαγή κλίματος από τους παγκόσμιους ηγέτες που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, και η έναρξη του Έτους βιοποικιλότητας 2010 τον Ιανουάριο είναι ένας σοβαρός λόγος να πολλαπλασιάσει και να ευαισθητοποίηση περισσότερο. Η επιλογή του θέματος είναι επομένως επίκαιρη, και υπάρχει σε διεθνές και εθνικό επίπεδο για τα είδη υγροτοπου και τα οικοσυστήματα τα οποία κάτω από τη συγκεκριμένη απειλή από τις μη αποδεκτές ανθρώπινες πρακτικές, και τον πιθανό αντίκτυπο της αλλαγής κλίματος στα οικοσυστήματα των υγροτοπων , και σημαντικά, για το ρόλο των υγρότοπων είναι ανάγκη ΟΛΟΙ να συμμετέχουμε υποστηρίζοντας την ίδια μας την ζωή .
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στον εορτασμό της ημέρας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διέθεσε ο οργανισμός RAMSAR και υποστηρίζετε με τους εθελοντές επιστημονικούς συνεργάτες του Μουσείου Κώστα Βαβαλέκα ,Κυριάκο Σκορδά ,Μαρία Εμμανουηλίδου ,Καλαιτζή Χρήστο και συντονισμό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου, κ Μαρία Τερμεντίδου .
Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι των σχολείων που δήλωσαν συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να επιβεβαιώσουν την ημέρα και ώρα επίσκεψης της τάξης τους, με την γραμματεία του Μουσείου στο τηλ 23210 99395.
Το πρόγραμμα τελεί με την αιγίδα της PAMSAR, της Εθνικής Επιτροπής για Unesco , του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας με το Mountain Partnership,και είναι ενταγμένη ως δεύτερη δράση στο Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας 2010
Χαρακτηρίζει την ημερομηνία της υπογραφής της Συνθήκης σχετικά με τους υγροτόπους στις 2 Φεβρουαρίου 1971, στην ιρανική πόλη Ramsar στις ακτές της Κασπίας Θάλασσα.
Η WWD γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1997 και έκανε μια ουσιαστική αρχή. Κάθε έτος, τα υπουργεία Περιβάλλοντος σ όλο τον κόσμο , οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, και η κοινωνία των πολιτών εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να αναληφθούν ενέργειες που στοχεύουν να αυξήσουν τη δημόσια ευαισθητοποίηση των υγροτόπων και γνωρίσουν τη Συνθήκη Ramsar
Το προτεινόμενο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας υγροτόπων για αυτό το έτος είναι
Προστασία των υγροτόπων. Απάντηση στις κλιματικές αλλαγές
Στο τέλος του 2009 μια κρίσιμη διάσκεψη για την αλλαγή κλίματος από τους παγκόσμιους ηγέτες που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, και η έναρξη του Έτους βιοποικιλότητας 2010 τον Ιανουάριο είναι ένας σοβαρός λόγος να πολλαπλασιάσει και να ευαισθητοποίηση περισσότερο. Η επιλογή του θέματος είναι επομένως επίκαιρη, και υπάρχει σε διεθνές και εθνικό επίπεδο για τα είδη υγροτοπου και τα οικοσυστήματα τα οποία κάτω από τη συγκεκριμένη απειλή από τις μη αποδεκτές ανθρώπινες πρακτικές, και τον πιθανό αντίκτυπο της αλλαγής κλίματος στα οικοσυστήματα των υγροτοπων , και σημαντικά, για το ρόλο των υγρότοπων είναι ανάγκη ΟΛΟΙ να συμμετέχουμε υποστηρίζοντας την ίδια μας την ζωή .
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στον εορτασμό της ημέρας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διέθεσε ο οργανισμός RAMSAR και υποστηρίζετε με τους εθελοντές επιστημονικούς συνεργάτες του Μουσείου Κώστα Βαβαλέκα ,Κυριάκο Σκορδά ,Μαρία Εμμανουηλίδου ,Καλαιτζή Χρήστο και συντονισμό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου, κ Μαρία Τερμεντίδου .
Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι των σχολείων που δήλωσαν συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να επιβεβαιώσουν την ημέρα και ώρα επίσκεψης της τάξης τους, με την γραμματεία του Μουσείου στο τηλ 23210 99395.
Το πρόγραμμα τελεί με την αιγίδα της PAMSAR, της Εθνικής Επιτροπής για Unesco , του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας με το Mountain Partnership,και είναι ενταγμένη ως δεύτερη δράση στο Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας 2010
Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010
Γιατί τιμάται το Διεθνές έτος Βιοποικιλότητας 2010;
Η βιοποικιλότητα παραμένει η ορατή και αόρατη βάση για την ανθρώπινη ύπαρξη. Όλο και περισσότερο εγκατεστημένα στις αστικές περιοχές τα μεγάλα τμήματα του ανθρώπινου πληθυσμού είναι απληροφόρητα σε μεγάλο βαθμό ότι η υλική, κοινωνική και πολιτιστική ευημερία τους, βασίζεται στην πλούσια βιοποικιλότητα του πλανήτη μας. Όλα τα ανθρώπινα όντα εξαρτώνται από τη βιοποικιλότητα για την ευημερία τους. Οι άνθρωποι που ζουν στις φτωχές οικονομικές περιοχές είναι ιδιαίτερα τρωτοί από την απώλεια της βιοποικιλότητας αφού εξαρτώνται από τις αρχικές πηγές τροφίμων και καυσίμων για τα στοιχειώδες τους.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πιστοποίησε το 2010 ως Διεθνές έτος Βιοποικιλότητα (IYB). Αυτό το έτος συμπίπτει με το στόχο *Βιοποικιλότητας 2010* που υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες στη Συνθήκη σχετικά με τη βιολογική ποικιλομορφία (CBD) και από τους αρχηγούς κρατών στην παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2002.
Ο στόχος του Διεθνούς έτους βιοποικιλότητας 2010 είναι να μειώσει σημαντικά το ποσοστό απώλειας βιοποικιλότητας μέσα από την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών της μαθητιώσας νεολαίας και των κυβερνήσεων.
Το έτος πραγματοποιείται επίσης στην αρχή του δεύτερου μισού του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τη Δεκαετία της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη (DESD) που στοχεύει να ενσωματώσει σε δεύτερο επίπεδο την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και για το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας.
Το ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ συμμετέχει στο *Διεθνές έτος Βιοποικιλότητας 2010* με τον διαγωνισμό φωτογραφίας που απευθύνεται στην μαθητιώσα νεολαία του τόπου μα
Το πρόγραμμα τελεί με την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής για Unesco
Οι δράσεις του Μουσείου υποστηρίζονται από εθελοντές επιστημονικούς συμβούλους και την Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δήμου Σερρών
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πιστοποίησε το 2010 ως Διεθνές έτος Βιοποικιλότητα (IYB). Αυτό το έτος συμπίπτει με το στόχο *Βιοποικιλότητας 2010* που υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες στη Συνθήκη σχετικά με τη βιολογική ποικιλομορφία (CBD) και από τους αρχηγούς κρατών στην παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2002.
Ο στόχος του Διεθνούς έτους βιοποικιλότητας 2010 είναι να μειώσει σημαντικά το ποσοστό απώλειας βιοποικιλότητας μέσα από την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών της μαθητιώσας νεολαίας και των κυβερνήσεων.
Το έτος πραγματοποιείται επίσης στην αρχή του δεύτερου μισού του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τη Δεκαετία της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη (DESD) που στοχεύει να ενσωματώσει σε δεύτερο επίπεδο την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και για το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας.
Το ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ συμμετέχει στο *Διεθνές έτος Βιοποικιλότητας 2010* με τον διαγωνισμό φωτογραφίας που απευθύνεται στην μαθητιώσα νεολαία του τόπου μα
Το πρόγραμμα τελεί με την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής για Unesco
Οι δράσεις του Μουσείου υποστηρίζονται από εθελοντές επιστημονικούς συμβούλους και την Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δήμου Σερρών
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις
(
Atom
)