Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 20101Στις 15 Δεκεμβρίου 1972 στη Στογχόλμη, η Γενική Συνέλευση του OΗΕ στην πρώτη Διάσκεψη για το Περιβάλλον θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει σε όλους μας, στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.
Στις 5 Ιούνη 2010 το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι “Πολλά είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα μέλλον” και απηχεί την επείγουσα έκκληση για τη διατήρηση της πολυμορφίας της ζωής στον πλανήτη μας. Εκατομμύρια άνθρωποι και εκατομμύρια είδη μοιραζόμαστε τον ίδιο πλανήτη και μόνο από κοινού μπορούμε να απολαύσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον.
Με τη συνεχή μας ανάγκη για ανάπτυξη, έχουμε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα δάση, στους υγροτόπους, στα αλιευτικά αποθέματα και έχουμε εκπέμψει αρκετά αέρια στον πλανήτη ώστε να τον κρατήσουμε θερμό για αρκετούς αιώνες. Έχουμε πολλαπλασιάσει επί το 1.000 τη φυσική εξαφάνιση των ειδών. Η μαζική εξαφάνιση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις ασταμάτητες μεθόδους της ανθρώπινης παραγωγής και κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των ενδιαιτημάτων (οικοτόπων), την επέκταση των πόλεων, τη ρύπανση, την αποψίλωση των δασών, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την άφιξη των χωροτακτικών ειδών.
Ως εκ τούτου, απειλούμε συνεχώς την ίδια μας την επιβίωση. Η ποικιλία της ζωής στον πλανήτη μας - γνωστή ως “βιοποικιλότητα” μας δίνει τροφή, ρούχα, καύσιμα, φάρμακα και πολλά άλλα. Δεν φανταζόμαστε ότι ένα σκαθάρι στην πίσω αυλή ή το χόρτο που μεγαλώνει στην άκρη του δρόμου συνδέεται άμεσα με τη ζωή μας. Περισσότερο από το 60% των ανθρώπων του κόσμου εξαρτάται άμεσα από τα φυτά για τα φάρμακά του. Όταν ακόμη κι ένα είδος εξαφανίζεται από τη ζωή, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι καταστροφικά.
Η "κλιματική αλλαγή αναμένεται να γίνει μία από τις μεγαλύτερες απειλές της βιοποικιλότητας" σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα. "Περίπου 20-30% των φυτικών και ζωικών ειδών, που έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαφανιστούν εάν η άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη υπερβεί τους 1,5 – 2,5 βαθμούς Κελσίου", σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2007.
Κυρίως τον τελευταίο αιώνα, πολλοί άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από τη μετατροπή των φυσικών οικοσυστημάτων σε γεωργικές εκτάσεις και από την εκμετάλλευση της βιοποικιλότητας. Αν και πολλά άτομα επωφελούνται από τις δραστηριότητες αυτές που οδηγούν σε απώλεια της βιοποικιλότητας και αλλαγή του οικοσυστήματος, το συνολικό κόστος που επωμίζεται η κοινωνία συχνά υπερβαίνει τα οφέλη.
Με αφορμή για ακόμη φορά τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη. Αντίθετα, η βιώσιμη ή αειφόρος ανάπτυξη είναι συμφέρον όλων μας.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, που είναι αφιερωμένη στη βιοποικιλότητα, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Σερρών σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 στις 10 το πρωί στο χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών, θα δεχθεί τους μικρούς μαθητές με αναγνώσεις ιστοριών και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου