Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την *Ημέρα της Γης 2010*

Από τον εμπνευστή της κινητοποίησης για το σεβασμό προς το περιβάλλον και τη λήψη μέτρων προστασίας του, τον Αμερικανό γερουσιαστή Γκάιλορντ Νέλσον στις 22 Απριλίου 1970 έως σήμερα, η 22α Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης.
Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της ρύπανσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Τους τελευταίους δύο αιώνες, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στην ατμόσφαιρα 2,3 τρισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, εντείνοντας τις κλιματικές αλλαγές.
Όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων και αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση για να καταλήξουν οι κυβερνήσεις σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ, αυτή η ΓΗ, μας θέλει κοντά της, να την προστατεύσουμε, να την υπερασπιστούμε - είναι το σπίτι μας, ο οικοδεσπότης μας, που μας φιλοξενεί αιώνες τώρα. Εμείς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ενήμεροι για τις ανάγκες της, που είναι και ανάγκες μας και με κάθε ευκαιρία και τρόπο να την προστατεύουμε....

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στον εορτασμό της ημέρας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμά του με θέμα «Προστατεύω τη φύση ζω καλά» και «Η Γη και τα προϊόντα της» για μαθητές του Δημοτικού. Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν στην ειδική ηλεκτρονική αίθουσα μια σύνοψη της συνεισφοράς των επιστημών για μια βιώσιμη γη: Θα τους βοηθήσουμε στην κατανόηση του περιβαλλοντικού συστήματος και των οικοσυστημάτων, των επιπτώσεων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, προτάσεις για μία οικονομική ανάπτυξη ενσωματώνοντας την βέλτιστη διαχείριση του περιβάλλοντος και θα συμμετέχουν στα παιχνίδια

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από τους εθελοντές συνεργάτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας:
Μαρία Εμμανουηλίδου Msc, Μαρία Καδή, Χρήστο Καλαϊτζή (Δασοπόνο, επιστ. συνεργάτη Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης), Μαρία Μπαλκούρη, Πασχαλία Τάνιου (Μηχ. Περιβάλλοντος)
με συντονίστρια την κα Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Σερρών.

Το υλικό παρουσίασης είναι και του Οργανισμού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δράση τελεί με την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unesco.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου