Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Τι είναι η Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων;

Στις 2 Φεβρουαρίου κάθε έτους είναι η Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων.
Χαρακτηρίζει την ημερομηνία της υπογραφής της Συνθήκης σχετικά με τους υγροτόπους στις 2 Φεβρουαρίου 1971, στην ιρανική πόλη Ramsar στις ακτές της Κασπίας Θάλασσα.

Η WWD γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1997 και έκανε μια ουσιαστική αρχή. Κάθε έτος, τα υπουργεία Περιβάλλοντος σ όλο τον κόσμο , οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, και η κοινωνία των πολιτών εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να αναληφθούν ενέργειες που στοχεύουν να αυξήσουν τη δημόσια ευαισθητοποίηση των υγροτόπων και γνωρίσουν τη Συνθήκη Ramsar

Το προτεινόμενο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας υγροτόπων για αυτό το έτος είναι
Προστασία των υγροτόπων. Απάντηση στις κλιματικές αλλαγές
Στο τέλος του 2009 μια κρίσιμη διάσκεψη για την αλλαγή κλίματος από τους παγκόσμιους ηγέτες που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, και η έναρξη του Έτους βιοποικιλότητας 2010 τον Ιανουάριο είναι ένας σοβαρός λόγος να πολλαπλασιάσει και να ευαισθητοποίηση περισσότερο. Η επιλογή του θέματος είναι επομένως επίκαιρη, και υπάρχει σε διεθνές και εθνικό επίπεδο για τα είδη υγροτοπου και τα οικοσυστήματα τα οποία κάτω από τη συγκεκριμένη απειλή από τις μη αποδεκτές ανθρώπινες πρακτικές, και τον πιθανό αντίκτυπο της αλλαγής κλίματος στα οικοσυστήματα των υγροτοπων , και σημαντικά, για το ρόλο των υγρότοπων είναι ανάγκη ΟΛΟΙ να συμμετέχουμε υποστηρίζοντας την ίδια μας την ζωή .

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει στον εορτασμό της ημέρας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διέθεσε ο οργανισμός RAMSAR και υποστηρίζετε με τους εθελοντές επιστημονικούς συνεργάτες του Μουσείου Κώστα Βαβαλέκα ,Κυριάκο Σκορδά ,Μαρία Εμμανουηλίδου ,Καλαιτζή Χρήστο και συντονισμό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου, κ Μαρία Τερμεντίδου .

Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι των σχολείων που δήλωσαν συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να επιβεβαιώσουν την ημέρα και ώρα επίσκεψης της τάξης τους, με την γραμματεία του Μουσείου στο τηλ 23210 99395.

Το πρόγραμμα τελεί με την αιγίδα της PAMSAR, της Εθνικής Επιτροπής για Unesco , του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας με το Mountain Partnership,και είναι ενταγμένη ως δεύτερη δράση στο Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου