Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

 


Πάρτε το OLogy Challenge! Μοιραστείτε τη δουλειά σας μαζί μας και ενδέχεται να δημοσιευτεί στον ιστότοπο OLogy για να το δουν όλοι.

Τα αποτελέσματα είναι μέσα! Δείτε όλα τα καμουφλαρισμένα πλάσματα  που επιλέχθηκαν για το Hall of Fame του OLogy Challenge # 13!

ΠΡΟΚΛΗΣΗ # 14

Σχεδιάστε το αόρατο

Υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα δείγμα από ό, τι συναντά το μάτι! Με τα ανθρώπινα μάτια μας, πολλοί από εμάς μπορούν να δουν καθαρά έναν βράχο, ένα λουλούδι ή ένα ζώο. Αλλά πώς μοιάζουν αυτά τα δείγματα χρησιμοποιώντας ισχυρά εργαλεία απεικόνισης; 

Για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις δύο εικόνες. Αριστερά μοιάζει ένας καρχαρίας ταύρου στο ανθρώπινο μάτι. Και στα δεξιά μοιάζει ένα μικροσκοπικό μέρος του δέρματος του χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM). Αυτό το εργαλείο απεικόνισης βοηθά τους επιστήμονες να μεγεθύνουν πολύ κοντά και να εξετάσουν τι μπορεί να είναι "αόρατο" στο ανθρώπινο μάτι. 

Ταύρος κολύμπι υποβρύχια

ταύρος που κολυμπά στον ωκεανό © NOAA

ασπρόμαυρη εικόνα SEM του δέρματος του καρχαρία

SEM εικόνα δέρματος καρχαρία © AMNH

Η πρόκληση:

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να δημιουργήσετε πλάι-πλάι σχέδια για το πώς μοιάζει ένα δείγμα στο ανθρώπινο μάτι και πώς φαίνεται να χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο απεικόνισης. Μπορείτε να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε αυτό το PDF ως πρότυπο ή μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας. 

ΒΗΜΑ 1: Επιλέξτε το δείγμα εστίασης. Ορυκτά, λαχανικά ή ζώα; Μπορείτε να διαλέξετε κρύσταλλο, λάβα, απολιθώματα, φύλλα σφενδάμου, γύρη, μήλο, πεταλούδα, χρυσόψαρο, χαμαιλέοντας ... Τόσες πολλές δυνατότητες!

ΒΗΜΑ  2: Ερευνήστε περισσότερα σχετικά με αυτό το δείγμα.

  • Πώς μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι;
  • Πώς φαίνεται να χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο απεικόνισης; Στο Διαδίκτυο, αναζητήστε μια εικόνα αυτού του δείγματος που έχει ληφθεί από μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας, ένα μικροσκόπιο, έναν σαρωτή υπολογιστικής τομογραφίας (CT) ή ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM).
  • Πώς αυτό το εργαλείο βοηθά τους επιστήμονες να μελετήσουν αυτό το δείγμα;

 

ΒΗΜΑ  3: Δημιουργήστε πλάι-πλάι σχέδια αυτού του δείγματος. 

  • Στα αριστερά, σχεδιάστε πώς μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι.
  • Στα δεξιά, σχεδιάστε πώς φαίνεται να χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο απεικόνισης.
  • Επισημάνετε τα σχέδιά σας με λεζάντες.

Τρόπος υποβολής:

Ζητήστε από τον γονέα ή τον κηδεμόνα σας να στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υψηλής ανάλυσης για το έργο τέχνης σας στο  ology@amnh.org έως τη Δευτέρα 1 Μαρτίου . 

Εάν ο γονέας ή ο κηδεμόνας σας αισθάνεται άνετα να κοινοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες, συμπεριλάβετε:

μια σύντομη λεζάντα για το έργο τέχνης σας

το όνομά σας και το πρώτο γράμμα του επωνύμου σας

η ηλικία σου

την πολιτεία σας (ή την επαρχία) και τη χώρα σας

Σημείωση: Μην συμπεριλάβετε μια φωτογραφία σας ή άλλα προσωπικά στοιχεία.

Η Morgan Hill Chase ποζάρει με δείγμα γνάθου




Ο Morgan Hill Chase εκπαιδεύτηκε στην εξελικτική ανθρωπολογία, τη μελέτη του πώς οι άνθρωποι και οι συμπεριφορές τους έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Εικονίζεται εδώ με ένα απολιθωμένο σιαγόνα που ονομάζεται "Mauer 1." Είναι το παλαιότερο γνωστό δείγμα του γένους  Homo  στη Γερμανία. © AMNH

Ειδικός κριτής επισκέπτη! 

Ο επιστήμονας Morgan Hill Chase θα κρίνει αυτήν την πρόκληση OLogy.

Η Morgan διαχειρίζεται τη δυνατότητα μικροσκοπίας και απεικόνισης στο Μουσείο. Χρησιμοποιεί εργαλεία όπως αξονικές τομογραφίες και μικροσκόπια για να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν αόρατα μέρη δειγμάτων. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη Morgan να μιλά για τη δουλειά της σε αυτό το βίντεο


Ελέγξτε ξανά εδώ την Τετάρτη 10 Μαρτίου για να 

δείτε εάν επιλέχθηκε το έργο τέχνης σας!


Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 

Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας 

https://www.amnh.org/explore/ology/challenge?utm_source=tmatm&utm_medium=email&utm_campaign=210223-MKT-Digital-Resources&utm_term=subscribers&utm_content=version_A&sourcenumber=32883

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου