Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Halcyon Days: Το Μοναδικό Ελληνικό Καιρικό Φαινόμενο/Οι Ημέρες των Αλκυονίδων




Ημέρες Αλκυονίδων γνωστές ως Ημέρες Αλκυονίδων
Μια ηλιόλουστη μέρα στην Αθήνα. Πίστωση: Έλληνας Δημοσιογράφος

Η Ελλάδα φημολογείται ότι έχει σχεδόν 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το μοναδικό φαινόμενο των Ημέρων Χαλκυών, γνωστό και ως Ημέρες Αλκυονίδη, δημιουργεί ένα μίνι καλοκαιρινό διάλειμμα μέσα στο χειμώνα.

Η φράση, που μεταφράζεται στα « Halcyon days » στα Αγγλικά, έχει την κυριολεκτική έννοια των ήρεμων, ήρεμων ημερών. Είναι η μετάφραση του «Αλκυονίδη Μέρες».

Οι Ημέρες των Αλκυονίδων πραγματοποιούνται από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου κάθε έτους και τις περισσότερες φορές μεταξύ 16-31 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι μέρες είναι συνήθως ηλιόλουστες, με καθαρό ουρανό και χωρίς αέρα, με υψηλές θερμοκρασίες που δεν είναι τυπικές για την εποχή.

Κατά τη διάρκεια των ημερών Αλκυονίδη, στη μέση του χειμώνα, οι θερμοκρασίες που ανεβαίνουν πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου (68 βαθμοί Φαρενάιτ) είναι τυπικές κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

Από πού προέρχεται το όνομα Halcyon Days;

Οι Ημέρες Αλκυονίδων πήραν το όνομά τους από το πουλί Alcyone (halcyon) τα αυγά του κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς στις ρωγμές των παραθαλάσσιων βράχων. Η αλληγορική έννοια είναι του ομώνυμου αστεριού που ονομάζεται «Αλκυόνη» στον αστερισμό των Πλειάδων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το αστέρι Αλκυόνη κορυφώνεται στην τροχιά του κατά τις βραδινές ώρες και επομένως κατά τη διάρκεια των ασυννέφιατων νύχτων τον Ιανουάριο, το αστέρι είναι ορατό στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, που βρίσκεται στο υψηλότερο μέρος του ουράνιου θόλου.

Ως αποτέλεσμα αυτού του απλού φυσικού γεγονότος, όλες οι διαδοχικές ημέρες που ο αστέρας της Αλκυόνης είναι ορατός ονομάστηκαν «Αλκυονίδες».

Από μετεωρολογική άποψη, οι Ημέρες Αλκυονίδων δημιουργούνται ως αποτέλεσμα του συνδυασμού του γεωγραφικού πλάτους της Ελλάδας κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών του χειμώνα, της αυξημένης βαρομετρικής πίεσης, της έλλειψης ανέμου, των δροσερών θερμοκρασιών και της έντονης ηλιοφάνειας.

Ο ΜΥΘΟΣ

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι που περιβάλλουν το φαινόμενο των ημερών της Αλκυονίδας, ο πιο συνηθισμένος από τους οποίους είναι η ιστορία της Αλκυόνης, κόρης του Αιόλου, του Έλληνα θεού του ανέμου.

Η Αλκυόνη ήταν η αφοσιωμένη σύζυγος του Ceyx, Βασιλιά της Θεσσαλίας στην κεντρική Ελλάδα. Ο Ceyx κυβέρνησε το βασίλειό του με δικαιοσύνη και ειρήνη. Η Αλκυόνη και ο Κέιξ θαυμάζονταν από θεούς και θνητούς τόσο για τη φυσική τους ομορφιά όσο και για τη βαθιά αγάπη μεταξύ τους.

Ο Δίας τιμώρησε το αλαζονικό ζευγάρι που τολμούσε να συγκριθεί με τους θεούς βυθίζοντας το πλοίο του Ceyx στη θάλασσα και τον πνίγηκε. Η Αλκυόνη θρήνησε την απώλεια της τόσο που έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε, αποφασισμένη να ενώσει τον άντρα της στη γη των νεκρών.

Οι θεοί του Ολύμπου επηρεάστηκαν τόσο βαθιά από την τραγική μοίρα του ζευγαριού και τη διαρκή αγάπη τους ο ένας για τον άλλο που ο Δίας μετέτρεψε το ζευγάρι σε πουλιά αλκυόν. Ωστόσο, τα πουλιά εξακολουθούσαν να καταδικάζονται να γεννούν κάθε χειμώνα.

Αφού τα κύματα της θάλασσας έπεσαν στα βράχια και κατέστρεψαν τη φωλιά και τα αυγά της Αλκυόνας, ο Δίας ένιωσε για άλλη μια φορά τη λύπη του και διέταξε τους ανέμους να σταματήσουν και ο ήλιος να λάμψει για δεκαπέντε ημέρες στην καρδιά του χειμώνα, ώστε η Αλκυόνη να μπορούσε να γεννήσει με ασφάλεια τα αυγά της .


Eισοδος ελεύθερη            Διάρκεια προγράμματος Ανοικτή
Για σχολεία τηλεφ 23210 99395 και 6932755008
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία 14 χρόνια υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :

Τον  Όμιλο Σερρών για UNESCO, 
την ΠΡΑΞΙΣ .
 το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,
την Αστροπύλη
καί τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την  ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ευθυμης Μακαράς,  Πεχλιβανίδης 


     Με την αιγίδα της

    Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  



    Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητα
              https://trello.com/b/x4lwodDL/un-decade-on-ecosystem-restoration

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου