Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Διεθνής Ημέρα Δασών 2021: Αποκατάσταση δασών - μια πορεία προς την ανάκαμψη και την ευημερία


Όταν πίνουμε ένα ποτήρι νερό, γράφουμε σε ένα σημειωματάριο, παίρνουμε φάρμακα για πυρετό ή χτίζουμε ένα σπίτι, δεν κάνουμε πάντα τη σύνδεση με τα δάση. Και όμως, αυτές και πολλές άλλες πτυχές της ζωής μας συνδέονται με τα δάση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Τα δάση, η αειφόρος διαχείριση και χρήση των πόρων τους, συμπεριλαμβανομένων των εύθραυστων οικοσυστημάτων, είναι βασικά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για τη συμβολή στην ευημερία και την ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Τα δάση διαδραματίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση της φτώχειας και στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης (SDGs).

Τα δάση καλύπτουν το ένα τρίτο της γης της γης, εκτελώντας ζωτικές λειτουργίες σε όλο τον κόσμο. Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 αυτόχθονων πολιτισμών - εξαρτώνται από δάση για τα προς το ζην, φάρμακα, καύσιμα, τρόφιμα και στέγη.

Τα δάση είναι τα πιο βιολογικά ποικίλα οικοσυστήματα στην ξηρά, που φιλοξενούν πάνω από το 80% των χερσαίων ειδών ζώων, φυτών και εντόμων.

Ωστόσο, παρά όλα αυτά τα ανεκτίμητα οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και υγεία οφέλη, η παγκόσμια αποψίλωση των δασών συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό.

Το ήξερες?

  • Τα δάση φιλοξενούν περίπου το 80% της χερσαίας βιοποικιλότητας στον κόσμο.
  • Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις αποτελούνται από πάνω από 60.000 είδη δέντρων.
  • Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από τα δάση για τροφή, στέγη, ενέργεια και εισόδημα.
  • Η αποψίλωση των δασών συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό - 13 εκατομμύρια εκτάρια δάσους καταστρέφονται ετησίως και αυτό αντιπροσωπεύει το 12 έως 20 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.


Παρακολούθηση ΔΩΡΕΑΝ των δράσεων -πρόγραμμα  

Στειλτε μας το mail σας για να σας σταλεί το ΠΠ  εδω το mail μας   serres.for.unesco@gmail.com


Eισοδος ελεύθερη  Διάρκεια προγράμματος Ανοικτή

Για σχολεία τηλεφ 23210 99395 και 6932755008


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία 14 χρόνια υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :

Τον  Όμιλο Σερρών για UNESCO, 
την ΠΡΑΞΙΣ .
 το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,
την Αστροπύλη
καί τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την  ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ευθυμης Μακαράς,  Πεχλιβανίδης 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου