* Ψττττ, έχω μια ΖΟΥΜΕΡΗ ανακοίνωση για όλα τα δημιουργικά παιδιά εκεί έξω που τους αρέσει το διάστημα.*
Οι φίλοι μου στην ESA Science χρειάζονται τη βοήθειά σας με μια σημαντική αποστολή που σχεδιάζουν: την αποστολή JUICE. Πρόκειται να εξερευνήσουν τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, αναζητώντας νερό στα παγωμένα του φεγγάρια. Όπου υπάρχει νερό, μπορεί να υπάρχει ζωή! Θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτήν τη συναρπαστική αποστολή; Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό μαζί με μένα και τους φίλους μου στην ESA!
→ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ;Ο διαγωνισμός JUICE up your rocket! προσκαλεί όλα τα παιδιά έως 12 ετών να βοηθήσουν την ESA να δημιουργήσει μια εικόνα που θα διακοσμήσει τον τεράστιο πύραυλο Ariane V, ο οποίος θα εκτοξεύσει το JUICE στο μακρύ του ταξίδι προς τον πλανήτη Δία, τον τελικό προορισμό του. Κάθε παιδί που θα συμμετάσχει καλείται να κάνει μια ζωγραφιά εμπνευσμένη από την αποστολή JUICE, τον πλανήτη Δία και τα γιγάντια φεγγάρια του. Στη συνέχεια, αυτή η ζωγραφιά θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην ESA. Μια κριτική επιτροπή ειδικών με επικεφαλής εμένα, τον Paxi, θα επιλέξει την πιο εμπνευσμένη δημιουργία. Η ζωγραφιά του νικητή θα εκτυπωθεί σε ένα γιγάντιο αυτοκόλλητο, το οποίο θα τοποθετηθεί στο αεροδυναμικό κάλυμμα, δηλ. στο «ρύγχος» του πυραύλου Ariane V. Το 2022, όλος ο κόσμος θα παρακολουθήσει την εντυπωσιακή εκτόξευση αυτής της νέας συναρπαστικής αποστολής της ESA στο εξώτερο ηλιακό σύστημα και όλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν το νικητήριο σχέδιο! Φοβερό, ε;
→ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ JUICE;
Ο εξερευνητής των παγωμένων φεγγαριών του Δία (JUpiter ICy) ή JUICE είναι η νέα συναρπαστική αποστολή της ESA στον Δία. Το JUICE θα εκτοξευτεί τον Ιούνιο του 2022 σε έναν πύραυλο Ariane V από τον διαστημικό λιμένα της ESA στο Κουρού της Γαλλικής Γουϊάνας. Θα πρέπει να διασχίσει το ηλιακό σύστημα για 8 χρόνια περίπου πριν φτάσει στον Δία. Στη συνέχεια, θα περάσει 3 χρόνια εξερευνώντας τον γιγάντιο αέριο πλανήτη και τρία από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του, τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ και την Ευρώπη. Το διαστημόπλοιο θα εξερευνήσει την θυελλώδη ατμόσφαιρα του Δία και θα ανακαλύψει τα μυστικά που κρύβονται στους παγωμένους ωκεανούς των φεγγαριών του Δία. Συγκεκριμένα, θα αναζητήσει την ύπαρξη νερού σε αυτά τα φεγγάρια. Όπου υπάρχει νερό, μπορεί να υπάρχει ζωή… Εμπνευστείτε και μάθετε περισσότερα για το JUICE και τον Δία εδώ!
→ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΎ
Έναρξη διαγωνισμού: 1 Φεβρουαρίου 2021 Ολοκλήρωση διαγωνισμού: 1 Ιουνίου 2021, 23:59 Θερινή Ώρα Κεντρικής Ευρώπης (CEST). → ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΎ → ΒΡΑΒΕΙΑ 1ο βραβείο • Το νικητήριο σχέδιο θα εμφανίζεται στον πύραυλο Ariane V που θα μεταφέρει το JUICE στο διάστημα. Η εικόνα θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την υποστήριξη της εκστρατείας προβολής του JUICE. • Ο νικητής, συνοδευόμενος από τον νόμιμο κηδεμόνα του, θα προσκληθεί από την ESA να παρακολουθήσει τη ζωντανή εκτόξευση του JUICE από μία από τις εγκαταστάσεις της ESA τον Ιούνιο του 20222 . Η ESA θα καλύψει τις μετακινήσεις προς και από την τοποθεσία της εκτόξευσης συν δύο διανυκτερεύσεις για τον νικητή και το ενήλικα συνοδό του σε κοινόχρηστο δωμάτιο ξενοδοχείου3 . Άλλα βραβεία • Τα παιδιά που θα υποβάλλουν τα 12 καλύτερα σχέδια θα λάβουν μια τσάντα με δώρα από την ESA και ένα μοντέλο σε κλίμακα 1:60 του διαστημόπλοιου JUICE από LEGO® bricks. Οι 12 καλύτερες εικόνες θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του ημερολογίου 2022 JUICE, το οποίο θα είναι διαθέσιμο online για λήψη από όλους! • Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής και το σχέδιό τους θα εμφανίζεται online στην ειδική συλλογή εικόνων που φιλοξενείται στον ιστότοπο ESA Kids (www.esa.int/kids)
→ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ;
Όλα τα παιδιά έως 12 ετών από κράτος μέλος της ESA4 ή συνεργαζόμενο5 κράτος μέλος και τη Μάλτα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον διαγωνισμό.
Κάθε παιδί πρέπει να υποστηρίζεται από δάσκαλο, εκπαιδευτικό, κηδεμόνα ή γονέα. Ένας ενήλικας πρέπει να υποβάλει το έργο εκ μέρους του παιδιού. Κάθε παιδί επιτρέπεται να υποβάλει ένα μόνο σχέδιο.
Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό έργων που μπορεί να υποβάλει ένας δάσκαλος/εκπαιδευτικός/γονέας και ένα σχολείο ή ένας όμιλος. 4 Κράτη μέλη της ESA το 2021: Αυστρία, Βέλγιο, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. 5 Συνεργαζόμενα κράτη μέλη της ESA το 2021: Σλοβενία, Καναδάς και Λετονία. 6 Στη συνέχεια, το νικητήριο σχέδιο θα μεγεθυνθεί και θα εκτυπωθεί σε αυτοκόλλητο ~4x3,4 μέτρων που θα τοποθετηθεί στον πύραυλο Ariane V.
→ ΚΡΙΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Μια κριτική επιτροπή που αποτελείται από ειδικούς της ESA θα επιλέξει το νικητήριο έργο με βάση την ποιότητα του σχεδίου σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:
• Πόσο αποτελεσματικά αναπαριστά το σχέδιο την αποστολή JUICE; Για αυτόν τον σκοπό, το σχέδιο πρέπει να είναι εμπνευσμένο από τους κύριους επιστημονικούς στόχους της αποστολής JUICE, από το ίδιο το διαστημόπλοιο JUICE, τον πλανήτη Δία και τα φεγγάρια του ή από συνδυασμό αυτών των στοιχείων.
• Ποιότητα σχεδίου. Στην περίπτωση αυτή, η ηλικία του συμμετέχοντος παιδιού θα ληφθεί υπόψη.
→ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
Κάθε σχέδιο πρέπει να αποτελεί πρωτότυπο σκίτσο ή ζωγραφιά του συμμετέχοντος παιδιού. Ο συμμετέχων πρέπει να είναι ο μοναδικός δημιουργός/κάτοχος του έργου που υποβάλλεται. Οι εικόνες με θέματα διαφορετικά από αυτό το πρωτότυπο σχέδιο (συμπεριλαμβανομένων εικόνων στις οποίες απεικονίζεται το παιδί) θα απορριφθούν αυτόματα.
• Κάθε σχέδιο πρέπει να έχει μέγεθος A3 ή A4 και να υποβληθεί σε οριζόντιο προσανατολισμό6 . • Το σχέδιο δεν πρέπει να περιλαμβάνει κείμενο.
• Η ESA διατηρεί το δικαίωμα, κατά τη διακριτική της ευχέρεια, να ακυρώσει υποβολές που δεν πληρούν τις κατευθυντήριες οδηγίες ή που περιέχουν μηνύματα που κρίνονται ακατάλληλα ή ανεπαρκή
→ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΩ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ;
• Κάθε σχέδιο πρέπει να υποβληθεί στην ESA σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ειδικής πλατφόρμας υποβολής που φιλοξενείται στον ιστότοπο ESA Kids το αργότερο έως την 1η Ιουνίου 2021, 23:59 Θερινή Ώρα Κεντρικής Ευρώπης (CEST). Για κάθε υποβολή πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία της φόρμας υποβολής online, συμπεριλαμβανομένων των εξής: ‒ τίτλος σχεδίου, ‒ φωτογραφία σχεδίου σε μορφή .JPG ή .PNG, ελάχιστο μέγεθος 5 Mb - σχέδια που υποβάλλονται σε άλλη μορφή δεν θα γίνουν αποδεκτά- πεδία ανακοίνωσης ιδιωτικού απορρήτου και συγκατάθεσης, ‒ όνομα, email και αριθμός τηλεφώνου του νόμιμου συμβούλου (π.χ. δάσκαλος) ή του νόμιμου κηδεμόνα (π.χ. γονέας).
• Ο νόμιμος σύμβουλος (π.χ. δάσκαλος) ή ο νόμιμος κηδεμόνας (π.χ. γονέας) πρέπει να υποβάλει το έργο εκ μέρους του παιδιού. Με την υποβολή ενός σχεδίου, ο νόμιμος σύμβουλος/κηδεμόνας του παιδιού συμφωνεί στη δημοσίευση του σχεδίου, του ονόματος, της πόλης και της χώρας διαμονής του συμμετέχοντος παιδιού στην ειδική πλατφόρμα ESA Kids.
Ο νόμιμος σύμβουλος/κηδεμόνας του παιδιού αποδέχεται επίσης ότι η ESA και οι συνεργάτες της έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το σχέδιο, στο σύνολό του ή μέρος αυτού, για (μη εμπορικούς) σκοπούς προώθησης, προβολής και εκπαίδευσης της ESA.
Ο νόμιμος σύμβουλος/κηδεμόνας του νικητή και των παιδιών που υπέβαλαν τα άλλα 11 σχέδια που έλαβαν έπαινο (δηλ. οι παραλήπτες των «Άλλων βραβείων») συμφωνεί επίσης στην αναφορά του σχεδίου, του ονόματος, της πόλης και της χώρας διαμονής του παιδιού στο άρθρο της ESA στο οποίο θα ανακοινωθούν οι νικητές και στο ημερολόγιο 2022 JUICE.
• Μετά την ανακοίνωση των 12 καλύτερων σχεδίων, θα ζητηθεί από τους σχετικούς νόμιμους συμβούλους/ κηδεμόνες να αποστείλουν, με δικά τους έξοδα, τα σχέδια των παιδιών στην ταχυδρομική διεύθυνση που υποδεικνύεται από την ESA. Αυτά τα πρωτότυπα σχέδια θα φωτογραφηθούν από την ESA σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση για μεγέθυνση και χρήση στο αυτοκόλλητο του εκτοξευτή και στο ημερολόγιο αντίστοιχα. Τα πρωτότυπα σχέδια δεν θα επιστραφούν.
→ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ
Για τυχόν ερωτήσεις, ανατρέξτε στον ιστότοπο ESA Kids στη διεύθυνση www.esa.int/kids/en/learn/ Our_Universe/JUICE ή στείλτε email στη διεύθυνση kids@esa.int.
https://esamultimedia.esa.int/docs/kids/Juice_up_your_rocket_competition_guidelines_EL.pdf
Τον Όμιλο Σερρών για UNESCO,
- Χορηγοί επικοινωνίας, www.eproodos.gr, Εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
- Χορηγοί επικοινωνίας, www.eproodos.gr, Εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου