Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Χτίζοντας ένα κοινό μέλλον για όλη τη ζωή - Παγκόσμια Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα 2022

 



Η βιοποικιλότητα είναι ο ζωντανός ιστός του πλανήτη μας. Υποστηρίζει την ανθρώπινη ευημερία στο παρόν και στο μέλλον και η ταχεία παρακμή του απειλεί τη φύση και τους ανθρώπους. Σύμφωνα με την  Έκθεση Παγκόσμιας Αξιολόγησης για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος  που κυκλοφόρησε το 2019 από τη Διακυβερνητική Επιστημονική Πολιτική Πλατφόρμα για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) της UNESCO, οι κύριοι παγκόσμιοι παράγοντες απώλειας βιοποικιλότητας είναι η κλιματική αλλαγή, τα χωροκατακτητικά είδη, η υπερεκμετάλλευση φυσικούς πόρους, ρύπανση και αστικοποίηση. Η Παγκόσμια Έκθεση κατέδειξε την ευθύνη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην απώλεια της βιοποικιλότητας, η οποία ανήλθε στο 75% για τα χερσαία οικοσυστήματα. Αυτή η αξιολόγηση έδειξε επίσης ότι υπήρχαν λύσεις και ότι δεν ήταν πολύ αργά για δράση.
Για να σταματήσει ή να αντιστραφεί αυτή η παρακμή, είναι ζωτικής σημασίας να μεταμορφωθούν οι ρόλοι, οι ενέργειες και οι σχέσεις των ανθρώπων με τη βιοποικιλότητα. Υπάρχουν πολλές λύσεις: τα διαφορετικά δίκτυα, τα προγράμματα και οι εταίροι της UNESCO έχουν παρατηρήσει θετικούς και εμπνευσμένους σπόρους αλλαγής σε όλο τον κόσμο. Η UNESCO συνοδεύει επίσης τα κράτη μέλη και τους ανθρώπους τους στις προσπάθειές τους να σταματήσουν την απώλεια βιοποικιλότητας, κατανοώντας, εκτιμώντας, προστατεύοντας και χρησιμοποιώντας βιώσιμη τη βιοποικιλότητα.
Τώρα είναι ώρα να δράσουμε για τη βιοποικιλότητα! Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακηρύξει την 22η Μαΐου  Παγκόσμια Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα για να αυξήσουν την κατανόηση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας.Έχουμε μόλις 3 χρόνια να διατηρήσουμε τη φιλοξενία του κόσμου μας και την ποικιλομορφία των ειδών που τον κατοικούν. Απαιτείται μια ριζική αλλαγή στη σχέση μας με τη φύση και τα άλλα έμβια όντα – προκειμένου να σχεδιάσουμε και να οικοδομήσουμε έναν πραγματικά κοινό κόσμο


Audrey Azoulay
Audrey AzoulayΓενικός Διευθυντής της UNESCOhttps://www.unesco.org/en/biological-diversity-day



 

https://www.decadeonrestoration.org/




Χτίζοντας ένα κοινό μέλλον για όλη τη ζωή

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα καλείται να επανεξετάσει τη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο, είναι ένα βέβαιο: παρά τις τεχνολογικές μας προόδους, εξαρτόμαστε πλήρως από υγιή και ζωντανά οικοσυστήματα για το νερό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα ρούχα, τα καύσιμα, το καταφύγιο. μας και ενέργεια, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Το θέμα του 2022 είναι «Χτίζοντας ένα κοινό μέλλον για όλη τη ζωή». Ταιριάζει στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση , η οποία υπογραμμίζει ότι η βιοποικιλότητα είναι η απάντηση σε πολλές προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης, το σύνθημα μεταφέρει το μήνυμα ότι η βιοποικιλότητα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερα.

Από προσεγγίσεις που βασίζονται στο οικοσύστημα για το κλίμα ή/και τις λύσεις που βασίζονται στη φύση για το κλίμα, τα θέματα υγείας, την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού και τη βιώσιμη ζωή, η βιοποικιλότητα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερα. . Αυτό είναι το κύριο μήνυμα από τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (CBD) , βασικό διεθνές μέσο για την αειφόρο ανάπτυξη.

Να υποστηρίξετε τη βιοποικιλότητα με το διαφημιστικό υλικό για την Ημέρα.

ένα δοχείο νερού ποτίζει λουλούδια στην κορυφή του πλανήτη

Εργαστήριο βιοποικιλότητας, τα καλύτερα διαθέσιμα χωρικά δεδομένα για λήψη

Το Biodiversity Lab, που ξεκίνησε το 2021, παρέχει στους υπεύθυνους λήψης τα καλύτερα διαθέσιμα χωρικά δεδομένα για να θέσουν τη φύση στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης. Βούτηξε στα δεδομένα και τους χάρτες του.

Όταν η βιοποικιλότητα έχει πρόβλημα, η ανθρωπότητα έχει πρόβλημα

Η βιολογική ποικιλότητα γίνεται κατανοητή από την άποψη της μεγάλης ποικιλίας φυτών, ζώων και μικροοργανισμών, αλλά περιλαμβάνει επίσης γενετικές διαφορές σε κάθε είδος - για παράδειγμα, μεταξύ ποικιλιών καλλιεργειών και φυλών ζώων - και την ποικιλία των οικοσυστημάτων (λίμνες, δάση, έρημοι, αγροτικά τοπία) που φιλοξενούν πολλαπλές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών τους (άνθρωποι, φυτά, ζώα).

Οι πόροι της βιολογικής ποικιλότητας είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομούμε πολιτισμούς . Τα ψάρια παρέχουν το 20 τοις εκατό της ζωικής πρωτεΐνης σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Πάνω από το 80 τοις εκατό της ανθρώπινης διατροφής παρέχεται από φυτά. Το 80 τοις εκατό των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές στις αναπτυσσόμενες χώρες βασίζονται σε παραδοσιακά φυτικά φάρμακα για βασική υγειονομική περίθαλψη.

Όμως η απώλεια της βιοποικιλότητας απειλεί όλους, συμπεριλαμβανομένης της υγείας μας. Έχει αποδειχθεί ότι η απώλεια βιοποικιλότητας θα μπορούσε να επεκτείνει τις ζωονόσους -ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο- ενώ, από την άλλη πλευρά, εάν διατηρήσουμε ανέπαφη τη βιοποικιλότητα, προσφέρει εξαιρετικά εργαλεία για την καταπολέμηση πανδημιών όπως αυτές που προκαλούνται από τους κοροναϊούς.

Υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι η βιολογική ποικιλομορφία είναι μια παγκόσμια αγαθή τεράστια αξία για τις μελλοντικές γενιές, ο αριθμός των ειδών μειώνεται σημαντικά από ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες. Δεδομένης της σημασίας της δημόσιας εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτό το θέμα, ο ΟΗΕ αποφάσισε να εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα κάθε χρόνο.

Μάθημα

https://www.learningfornature.org/en/courses/communicating-the-value-of-biodiversity/


Κοινοποίηση της αξίας της βιοποικιλότητας

Σε αυτό το μάθημα, θα μάθετε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά τη σημασία της φύσης για την ανθρωπότητα και για την υγεία του πλανήτη. Αυτό το μάθημα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει άτομα που δεν είναι ειδικοί στο θέμα να ενσωματώσουν πιο αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας στην εργασία τους.

Τα εκπαιδευτικά πρόγραμματα μπορουν να σταλούν  στα σχολεία των Σερρών μετά απο επικοινωνία !

Περισσότερα  στο τηλεφ 99398 και 6932755008 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία 15 χρόνια υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :


Τον  Όμιλο Σερρών για UNESCO, 
την ΠΡΑΞΙΣ .
 το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,
την Αστροπύλη
καί τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την  ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ευθυμης Μακαράς,  Πεχλιβανίδης 




την υγεία του πλανήτη. Αυτό το μάθημα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει άτομα που δεν είναι ειδικοί στο θέμα να ενσωματώσουν πιο αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας στην εργασία τους.ttps://www.learningfornature.org/en/courses/communicating-the-value-of-biodiversity/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου