Η επικονίαση είναι, ωστόσο, μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων μας. Σχεδόν το 90% των ειδών άγριων ανθοφόρων φυτών στον κόσμο εξαρτώνται, εξ ολοκλήρου, ή τουλάχιστον εν μέρει, από την επικονίαση ζώων, μαζί με περισσότερο από το 75% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων και το 35% της παγκόσμιας γεωργικής γης. Οι επικονιαστές όχι μόνο συμβάλλουν άμεσα στην επισιτιστική ασφάλεια, αλλά είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των επικονιαστών, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και τη συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη, ο ΟΗΕ όρισε την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας .
Στόχος είναι να ενισχυθούν τα μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την παγκόσμια προσφορά τροφίμων και στην εξάλειψη της πείνας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Όλοι εξαρτιόμαστε από τους επικονιαστές και, ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παρακολουθείται η μείωση τους και να σταματήσει η απώλεια της βιοποικιλότητας.
Bee engaged – Γιορτάζοντας την ποικιλομορφία των μελισσών και των συστημάτων μελισσοκομίας
Οι επικονιαστές όπως οι μέλισσες, τα πουλιά και οι νυχτερίδες, επηρεάζουν το 35 τοις εκατό της παγκόσμιας φυτικής παραγωγής, αυξάνοντας την παραγωγή 87 από τις κορυφαίες καλλιέργειες τροφίμων παγκοσμίως, καθώς και πολλά φάρμακα φυτικής προέλευσης. Τρεις στις τέσσερις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο που παράγουν φρούτα ή σπόρους για ανθρώπινη χρήση ως τρόφιμα εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από επικονιαστές
Φέτος ο FAO θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας μέσω μιας εικονικής εκδήλωσης, με θέμα «Μελισσοκόμοι: Γιορτάζοντας την ποικιλομορφία των μελισσών και τα συστήματα μελισσοκομίας».
Η εκδήλωση με εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες μελισσών και επικονιαστών από όλο τον κόσμο θα ανοίξει με ένα μήνυμα βίντεο από τον Γενικό Διευθυντή του FAO QU Dongyu. Η εκδήλωση θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της μεγάλης ποικιλίας των μελισσών και των βιώσιμων μελισσοκομικών συστημάτων, τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τη συμβολή τους στα συστήματα διαβίωσης και διατροφής.
Δηλώσαμε συμμετοχή Παρακολούθησης για 2η χρονιά!
https://www.fao.org/webcast/home/en/item/5847/icode/
Περισσότερα στο τηλεφ 99398 και 6932755008
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία 15 χρόνια υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :
Τον Όμιλο Σερρών για UNESCO,
- ΧΟΡΗΓΟΊ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ, WWW.EPROODOS.GR, ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
- ΧΟΡΗΓΟΊ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ, WWW.EPROODOS.GR, ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
https://trello.com/b/x4lwodDL/un-decade-on-ecosystem-restoration
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου