Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Τα μουσεία έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τον κόσμο γύρω μας.

Ως ασύγκριτα μέρη ανακάλυψης, μας διδάσκουν για το παρελθόν μας και ανοίγουν το μυαλό μας σε νέες ιδέες — δύο βασικά βήματα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. 

Την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2022, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου , θέλουμε να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες των μουσείων να επιφέρουν θετικές αλλαγές στις κοινότητές τους μέσα από τρεις φακούς:

Αφίσα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022
  • Η δύναμη της επίτευξης βιωσιμότητας : Τα μουσεία είναι στρατηγικοί εταίροι στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Ως βασικοί παράγοντες στις τοπικές τους κοινότητες, συνεισφέρουν σε μια ευρεία ποικιλία Στόχων, οι οποίοι περιλαμβάνουν την προώθηση του βραχυκυκλώματος και της κοινωνικής οικονομίας και τη διάδοση επιστημονικών πληροφοριών σχετικά με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.
  • Η δύναμη της καινοτομίας στην ψηφιοποίηση και την προσβασιμότητα : Τα μουσεία έχουν γίνει καινοτόμοι παιδότοποι όπου μπορούν να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες και να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή. Η ψηφιακή καινοτομία μπορεί να κάνει τα μουσεία πιο προσιτά και ελκυστικά, βοηθώντας το κοινό να κατανοήσει πολύπλοκες και διαφοροποιημένες έννοιες.
  • Η δύναμη της οικοδόμησης κοινότητας μέσω της εκπαίδευσης : Μέσα από τις συλλογές και τα προγράμματά τους, τα μουσεία δημιουργούν έναν κοινωνικό ιστό που είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση της κοινότητας. Υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές αξίες και παρέχοντας ευκαιρίες δια βίου μάθησης σε όλους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ενημερωμένης και αφοσιωμένης κοινωνίας των πολιτών.

Σε αυτήν την έκδοση της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε χιλιάδες μουσεία σε όλο τον κόσμο για να απελευθερώσετε τη δύναμη των μουσείων! Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης:

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM)  καθιέρωσε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το 1977 για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο των μουσείων στην ανάπτυξη της κοινωνίας και έκτοτε κερδίζει σταθερά δυναμική. Το 2021, ο εορτασμός ενίσχυσε τον αντίκτυπό του με την ανάπτυξη υβριδικών δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο, προσεγγίζοντας 89 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδήσεων, αναρτήσεων ιστολογίου, podcast και άλλων!

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ: ICOM ΠΡΑΓΑ 2022

Η Δύναμη των Μουσείων θα είναι επίσης το θέμα της επόμενης Γενικής Διάσκεψης ICOM: ICOM Πράγα 2022. Τώρα στην 26η έκδοσή της, η τριετής Γενική Διάσκεψη είναι μια από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες εκδηλώσεις αφιερωμένες στα μουσεία και τους επαγγελματίες του. Από το 1948, ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός συμμετεχόντων από όλες τις ηπείρους συγκεντρώνεται για να συζητήσει και να μοιραστεί ιδέες σχετικά με τα επίκαιρα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα μουσεία. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ICOM, το ICOM Prague 2022 θα εξερευνήσει μια νέα υβριδική μορφή συνεδρίου, παρέχοντας σε συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο πλήρη απομακρυσμένη πρόσβαση στο επιστημονικό πρόγραμμα του ICOM Prague 2022.

Περισσότερα για το ICOM Πράγας 2022 

https://icom.museum/en/news/international-museum-day-2022-the-power-of-museums/

Το Μουσείο μας προωθεί στην Ημέρα Μουσείων το εκπαιδευτικό παιχνίδι του Μουσείου Γουλανδρή θέλωντας να τιμήσει το φάρο των Μουσείων της ΦΙ στην χώρα μας !!!!!!


"ΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ"
ENA ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ 
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων,
την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, με γενικό θέμα «Η δύναμη των Μουσείων»
δημιουργήσαμε για εσάς ένα μοναδικό επιτραπέζιο παιχνίδι!

Το παιχνίδι με τίτλο «Γίνε ο ήρωας του πλανήτη» εμπνεύστηκε από τη Νέα Έκθεση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας «Κλιματική Αλλαγή και εμείς», την πρώτη διαδραστική έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα!

Παίζοντας το επιτραπέζιο παιχνίδι, «Γίνε ο ήρωας του πλανήτη», τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι οι καθημερινές τους πράξεις και συνήθειες,
επηρεάζουν το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής και μαθαίνουν
μερικές από τις τακτικές που θα πρέπει να υιοθετήσουν,
 προκειμένου
να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της,
συμμετέχοντας σε μια παγκόσμια προσπάθεια.











 















Είσοδος ελεύθερη Από τις 9.00 π.μ εως 20.00 μ.μ

Ελπίζουμε ότι αυτό το κιτ θα σας εμπνεύσει να συμμετάσχετε σε αυτήν την παγκόσμια γιορτή των μουσείων! Θυμηθείτε να μοιραστείτε τις δραστηριότητές σας με το ICOM και το δίκτυό του χρησιμοποιώντας το hashtag #IMD2022 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορουν να σταλούν  στα σχολεία των Σερρών μετά απο επικοινωνία ! 

https://imd.icom.museum/how-to-participate-in-international-museum-day-2022/

Εάν επισκεφτητε το Μουσείο το απογευμα μπορειτε να παρακολουθησετε την Διαδυκτιακή εκδήλωση του  Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας»


Hello Katerina,
Thank you for registering for «Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή:
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας». You can find information about this webinar below.
«Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή:
 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας»
«Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας»
Date & TimeMay 19, 2022 06:30 PM Athens
Webinar ID     878 0568 3869






 

Περισσότερα  στο τηλεφ 99398 και 6932755008 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία 15 χρόνια υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :


Τον  Όμιλο Σερρών για UNESCO, 
την ΠΡΑΞΙΣ .
 το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,
την Αστροπύλη
καί τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την  ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ευθυμης Μακαράς,  Πεχλιβανίδης 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου