Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές, όπως οι πεταλούδες, οι νυχτερίδες και τα κολίβρια, απειλούνται όλο και περισσότερο από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η επικονίαση είναι, ωστόσο, μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων μας. Σχεδόν το 90% των ειδών άγριων ανθοφόρων φυτών στον κόσμο εξαρτώνται, εξ ολοκλήρου, ή τουλάχιστον εν μέρει, από την επικονίαση ζώων, μαζί με περισσότερο από το 75% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων και το 35% της παγκόσμιας γεωργικής γης. Οι επικονιαστές όχι μόνο συμβάλλουν άμεσα στην επισιτιστική ασφάλεια, αλλά είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των επικονιαστών, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και τη συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη, ο ΟΗΕ όρισε την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας .
Στόχος είναι να ενισχυθούν τα μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την παγκόσμια προσφορά τροφίμων και στην εξάλειψη της πείνας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Όλοι εξαρτιόμαστε από τους επικονιαστές και, ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παρακολουθείται η μείωση τους και να σταματήσει η απώλεια της βιοποικιλότητας.
Bee engaged – Γιορτάζοντας την ποικιλομορφία των μελισσών και των συστημάτων μελισσοκομίας
Για αιώνες οι μέλισσες, από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτη, έχουν ωφελήσει τους ανθρώπους, τα φυτά και το περιβάλλον. Μεταφέροντας γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και μεγαλύτερη ποικιλία και καλύτερη ποιότητα, συμβάλλοντας στην επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή.
Οι επικονιαστές όπως οι μέλισσες, τα πουλιά και οι νυχτερίδες, επηρεάζουν το 35 τοις εκατό της παγκόσμιας φυτικής παραγωγής, αυξάνοντας την παραγωγή 87 από τις κορυφαίες καλλιέργειες τροφίμων παγκοσμίως, καθώς και πολλά φάρμακα φυτικής προέλευσης. Τρεις στις τέσσερις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο που παράγουν φρούτα ή σπόρους για ανθρώπινη χρήση ως τρόφιμα εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από επικονιαστές
Στην Πλατεία κρονίου θα παγματοποιησουμε Καμπάνια για την μέλισσα με τους συνεργαζομενους φορεις του Μουσείου
Φέτος ο FAO θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας μέσω μιας εικονικής εκδήλωσης, με θέμα «Μελισσοκόμοι: Γιορτάζοντας την ποικιλομορφία των μελισσών και τα συστήματα μελισσοκομίας».
Η εκδήλωση με εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες μελισσών και επικονιαστών από όλο τον κόσμο θα ανοίξει με ένα μήνυμα βίντεο από τον Γενικό Διευθυντή του FAO QU Dongyu. Η εκδήλωση θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της μεγάλης ποικιλίας των μελισσών και των βιώσιμων μελισσοκομικών συστημάτων, τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τη συμβολή τους στα συστήματα διαβίωσης και διατροφής.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία 15 χρόνια υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :
Τον Όμιλο Σερρών για UNESCO,
την ΠΡΑΞΙΣ .
το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,
την Αστροπύλη
καί τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.
Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές, με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ευθυμης Μακαράς, Πεχλιβανίδης
Η βιοποικιλότητα είναι ο ζωντανός ιστός του πλανήτη μας. Υποστηρίζει την ανθρώπινη ευημερία στο παρόν και στο μέλλον και η ταχεία παρακμή του απειλεί τη φύση και τους ανθρώπους. Σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Αξιολόγησης για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος που κυκλοφόρησε το 2019 από τη Διακυβερνητική Επιστημονική Πολιτική Πλατφόρμα για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) της UNESCO, οι κύριοι παγκόσμιοι παράγοντες απώλειας βιοποικιλότητας είναι η κλιματική αλλαγή, τα χωροκατακτητικά είδη, η υπερεκμετάλλευση φυσικούς πόρους, ρύπανση και αστικοποίηση. Η Παγκόσμια Έκθεση κατέδειξε την ευθύνη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην απώλεια της βιοποικιλότητας, η οποία ανήλθε στο 75% για τα χερσαία οικοσυστήματα. Αυτή η αξιολόγηση έδειξε επίσης ότι υπήρχαν λύσεις και ότι δεν ήταν πολύ αργά για δράση.
Για να σταματήσει ή να αντιστραφεί αυτή η παρακμή, είναι ζωτικής σημασίας να μεταμορφωθούν οι ρόλοι, οι ενέργειες και οι σχέσεις των ανθρώπων με τη βιοποικιλότητα. Υπάρχουν πολλές λύσεις: τα διαφορετικά δίκτυα, τα προγράμματα και οι εταίροι της UNESCO έχουν παρατηρήσει θετικούς και εμπνευσμένους σπόρους αλλαγής σε όλο τον κόσμο. Η UNESCO συνοδεύει επίσης τα κράτη μέλη και τους ανθρώπους τους στις προσπάθειές τους να σταματήσουν την απώλεια βιοποικιλότητας, κατανοώντας, εκτιμώντας, προστατεύοντας και χρησιμοποιώντας βιώσιμη τη βιοποικιλότητα.
Τώρα είναι ώρα να δράσουμε για τη βιοποικιλότητα! Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακηρύξει την 22η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα για να αυξήσουν την κατανόηση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας.Έχουμε μόλις 3 χρόνια να διατηρήσουμε τη φιλοξενία του κόσμου μας και την ποικιλομορφία των ειδών που τον κατοικούν. Απαιτείται μια ριζική αλλαγή στη σχέση μας με τη φύση και τα άλλα έμβια όντα – προκειμένου να σχεδιάσουμε και να οικοδομήσουμε έναν πραγματικά κοινό κόσμο
Audrey AzoulayΓενικός Διευθυντής της UNESCOhttps://www.unesco.org/en/biological-diversity-day
https://www.decadeonrestoration.org/
Χτίζοντας ένα κοινό μέλλον για όλη τη ζωή
Καθώς η παγκόσμια κοινότητα καλείται να επανεξετάσει τη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο, είναι ένα βέβαιο: παρά τις τεχνολογικές μας προόδους, εξαρτόμαστε πλήρως από υγιή και ζωντανά οικοσυστήματα για το νερό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα ρούχα, τα καύσιμα, το καταφύγιο. μας και ενέργεια, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
Το θέμα του 2022 είναι «Χτίζοντας ένα κοινό μέλλον για όλη τη ζωή». Ταιριάζει στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση , η οποία υπογραμμίζει ότι η βιοποικιλότητα είναι η απάντηση σε πολλές προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης, το σύνθημα μεταφέρει το μήνυμα ότι η βιοποικιλότητα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερα.
Από προσεγγίσεις που βασίζονται στο οικοσύστημα για το κλίμα ή/και τις λύσεις που βασίζονται στη φύση για το κλίμα, τα θέματα υγείας, την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού και τη βιώσιμη ζωή, η βιοποικιλότητα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερα. . Αυτό είναι το κύριο μήνυμα από τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (CBD) , βασικό διεθνές μέσο για την αειφόρο ανάπτυξη.
Να υποστηρίξετε τη βιοποικιλότητα με το διαφημιστικό υλικό για την Ημέρα.
ένα δοχείο νερού ποτίζει λουλούδια στην κορυφή του πλανήτη
Εργαστήριο βιοποικιλότητας, τα καλύτερα διαθέσιμα χωρικά δεδομένα για λήψη
Το Biodiversity Lab, που ξεκίνησε το 2021, παρέχει στους υπεύθυνους λήψης τα καλύτερα διαθέσιμα χωρικά δεδομένα για να θέσουν τη φύση στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης. Βούτηξε στα δεδομένα και τους χάρτες του.
Όταν η βιοποικιλότητα έχει πρόβλημα, η ανθρωπότητα έχει πρόβλημα
Η βιολογική ποικιλότητα γίνεται κατανοητή από την άποψη της μεγάλης ποικιλίας φυτών, ζώων και μικροοργανισμών, αλλά περιλαμβάνει επίσης γενετικές διαφορές σε κάθε είδος - για παράδειγμα, μεταξύ ποικιλιών καλλιεργειών και φυλών ζώων - και την ποικιλία των οικοσυστημάτων (λίμνες, δάση, έρημοι, αγροτικά τοπία) που φιλοξενούν πολλαπλές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών τους (άνθρωποι, φυτά, ζώα).
Οι πόροι της βιολογικής ποικιλότητας είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους οικοδομούμε πολιτισμούς . Τα ψάρια παρέχουν το 20 τοις εκατό της ζωικής πρωτεΐνης σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Πάνω από το 80 τοις εκατό της ανθρώπινης διατροφής παρέχεται από φυτά. Το 80 τοις εκατό των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές στις αναπτυσσόμενες χώρες βασίζονται σε παραδοσιακά φυτικά φάρμακα για βασική υγειονομική περίθαλψη.
Όμως η απώλεια της βιοποικιλότητας απειλεί όλους, συμπεριλαμβανομένης της υγείας μας. Έχει αποδειχθεί ότι η απώλεια βιοποικιλότητας θα μπορούσε να επεκτείνει τις ζωονόσους -ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο- ενώ, από την άλλη πλευρά, εάν διατηρήσουμε ανέπαφη τη βιοποικιλότητα, προσφέρει εξαιρετικά εργαλεία για την καταπολέμηση πανδημιών όπως αυτές που προκαλούνται από τους κοροναϊούς.
Υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι η βιολογική ποικιλομορφία είναι μια παγκόσμια αγαθή τεράστια αξία για τις μελλοντικές γενιές, ο αριθμός των ειδών μειώνεται σημαντικά από ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες. Δεδομένης της σημασίας της δημόσιας εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτό το θέμα, ο ΟΗΕ αποφάσισε να εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα κάθε χρόνο.
Σε αυτό το μάθημα, θα μάθετε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά τη σημασία της φύσης για την ανθρωπότητα και για την υγεία του πλανήτη. Αυτό το μάθημα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει άτομα που δεν είναι ειδικοί στο θέμα να ενσωματώσουν πιο αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας στην εργασία τους.
Τα εκπαιδευτικά πρόγραμματα μπορουν να σταλούν στα σχολεία των Σερρών μετά απο επικοινωνία !
Περισσότερα στο τηλεφ 99398 και 6932755008
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία 15 χρόνια υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :
Τον Όμιλο Σερρών για UNESCO,
την ΠΡΑΞΙΣ .
το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,
την Αστροπύλη
καί τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.
Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές, με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ευθυμης Μακαράς, Πεχλιβανίδης
την υγεία του πλανήτη. Αυτό το μάθημα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει άτομα που δεν είναι ειδικοί στο θέμα να ενσωματώσουν πιο αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας στην εργασία τους.ttps://www.learningfornature.org/en/courses/communicating-the-value-of-biodiversity/
- Ο Σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος» ιδρύθηκε
στην πόλη των Σερρών το 1976 από απογόνους Βλάχων της Δυτικής Μακεδονίας, της
Ηπείρου και της Θεσσαλίας , οι οποίοι κατέφυγαν στην περιοχή των Σερρών την
περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας κυρίως μετά την καταστροφή των μητροπολιτικών
κοιτίδων τους και τις ταραχές που ακολούθησαν .
Οσοι θα βρεθουν στο Μουσείο στις 29-5-2022 Από το πρωί ως στις 13.00.00 μ.μ θα εχει την δυνατότητα μέσα απο τα βιντεο του Συλλόγου να γνωρίσουν την πορεία του απο απο την Δυρική Μακεδονια στις Σέρρες
Το υλικό γνωριμίας ειναι του Συλλόγου των Βλάχων
Κάθε χρόνο σ αυτές τις Πολιτιστικές Πράσινες Διαδρομές θα παρουσιαζεται ενας Σύλλογος των Σερρών ο οποιος εχει επιλεχθει με κληρωση οπως σήμερα
Τα μουσεία έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τον κόσμο γύρω μας.
Ως ασύγκριτα μέρη ανακάλυψης, μας διδάσκουν για το παρελθόν μας και ανοίγουν το μυαλό μας σε νέες ιδέες — δύο βασικά βήματα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2022, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου , θέλουμε να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες των μουσείων να επιφέρουν θετικές αλλαγές στις κοινότητές τους μέσα από τρεις φακούς:
Η δύναμη της επίτευξης βιωσιμότητας : Τα μουσεία είναι στρατηγικοί εταίροι στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Ως βασικοί παράγοντες στις τοπικές τους κοινότητες, συνεισφέρουν σε μια ευρεία ποικιλία Στόχων, οι οποίοι περιλαμβάνουν την προώθηση του βραχυκυκλώματος και της κοινωνικής οικονομίας και τη διάδοση επιστημονικών πληροφοριών σχετικά με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Η δύναμη της καινοτομίας στην ψηφιοποίηση και την προσβασιμότητα : Τα μουσεία έχουν γίνει καινοτόμοι παιδότοποι όπου μπορούν να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες και να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή. Η ψηφιακή καινοτομία μπορεί να κάνει τα μουσεία πιο προσιτά και ελκυστικά, βοηθώντας το κοινό να κατανοήσει πολύπλοκες και διαφοροποιημένες έννοιες.
Η δύναμη της οικοδόμησης κοινότητας μέσω της εκπαίδευσης : Μέσα από τις συλλογές και τα προγράμματά τους, τα μουσεία δημιουργούν έναν κοινωνικό ιστό που είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση της κοινότητας. Υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές αξίες και παρέχοντας ευκαιρίες δια βίου μάθησης σε όλους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ενημερωμένης και αφοσιωμένης κοινωνίας των πολιτών.
Σε αυτήν την έκδοση της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε χιλιάδες μουσεία σε όλο τον κόσμο για να απελευθερώσετε τη δύναμη των μουσείων! Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης:
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το 1977 για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο των μουσείων στην ανάπτυξη της κοινωνίας και έκτοτε κερδίζει σταθερά δυναμική. Το 2021, ο εορτασμός ενίσχυσε τον αντίκτυπό του με την ανάπτυξη υβριδικών δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο, προσεγγίζοντας 89 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδήσεων, αναρτήσεων ιστολογίου, podcast και άλλων!
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ: ICOM ΠΡΑΓΑ 2022
Η Δύναμη των Μουσείων θα είναι επίσης το θέμα της επόμενης Γενικής Διάσκεψης ICOM: ICOM Πράγα 2022. Τώρα στην 26η έκδοσή της, η τριετής Γενική Διάσκεψη είναι μια από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες εκδηλώσεις αφιερωμένες στα μουσεία και τους επαγγελματίες του. Από το 1948, ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός συμμετεχόντων από όλες τις ηπείρους συγκεντρώνεται για να συζητήσει και να μοιραστεί ιδέες σχετικά με τα επίκαιρα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα μουσεία. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ICOM, το ICOM Prague 2022 θα εξερευνήσει μια νέα υβριδική μορφή συνεδρίου, παρέχοντας σε συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο πλήρη απομακρυσμένη πρόσβαση στο επιστημονικό πρόγραμμα του ICOM Prague 2022.
Το Μουσείο μας προωθεί στην Ημέρα Μουσείων το εκπαιδευτικό παιχνίδι του Μουσείου Γουλανδρή θέλωντας να τιμήσει το φάρο των Μουσείων της ΦΙ στην χώρα μας !!!!!!
"ΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ" ENA ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, με γενικό θέμα «Η δύναμη των Μουσείων» δημιουργήσαμε για εσάς ένα μοναδικό επιτραπέζιο παιχνίδι!
Το παιχνίδι με τίτλο «Γίνε ο ήρωας του πλανήτη» εμπνεύστηκε από τη Νέα Έκθεση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας «Κλιματική Αλλαγή και εμείς», την πρώτη διαδραστική έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα!
Παίζοντας το επιτραπέζιο παιχνίδι, «Γίνε ο ήρωας του πλανήτη», τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι οι καθημερινές τους πράξεις και συνήθειες, επηρεάζουν το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής και μαθαίνουν μερικές από τις τακτικές που θα πρέπει να υιοθετήσουν, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της, συμμετέχοντας σε μια παγκόσμια προσπάθεια.
Είσοδος ελεύθερη Από τις 9.00 π.μ εως 20.00 μ.μ
Ελπίζουμε ότι αυτό το κιτ θα σας εμπνεύσει να συμμετάσχετε σε αυτήν την παγκόσμια γιορτή των μουσείων! Θυμηθείτε να μοιραστείτε τις δραστηριότητές σας με το ICOM και το δίκτυό του χρησιμοποιώντας το hashtag #IMD2022 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορουν να σταλούν στα σχολεία των Σερρών μετά απο επικοινωνία !
Εάν επισκεφτητε το Μουσείο το απογευμα μπορειτε να παρακολουθησετε την Διαδυκτιακή εκδήλωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας»
Hello Katerina,
Thank you for registering for «Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας». You can find information about this webinar below.
«Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας»
«Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας»
Date & Time
May 19, 2022 06:30 PM Athens
Webinar ID 878 0568 3869
Περισσότερα στο τηλεφ 99398 και 6932755008
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία 15 χρόνια υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :
Τον Όμιλο Σερρών για UNESCO,
την ΠΡΑΞΙΣ .
το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,
την Αστροπύλη
καί τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.
Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές, με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ευθυμης Μακαράς, Πεχλιβανίδης