Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

o ποταμός Στρυμόνας .Μια νέα πρόταση!!!!!

Η UNESCO GLOBAL GEOPARKS γιορτάζει τη

ΔΙΕΘΝΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΜΕΡΑ 2021

Το Μέλλον των Μουσείων: Ανάκτηση και αναδιανομή



Το έτος 2020 δεν ήταν άλλο για τον κόσμο και έτσι για τα Geoparks.

Η κρίση του COVID-19 σάρωσε ολόκληρο τον κόσμο απότομα, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας, από τις αλληλεπιδράσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μέχρι τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα σπίτια και τις πόλεις μας, την εργασία και την οργάνωσή της.

Τα μουσεία δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτές τις αλλαγές και ο πολιτιστικός τομέας συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον επηρεασμένων. Ο ICOM και άλλοι διεθνείς οργανισμοί εντοπίζουν μια τρομερή κατάσταση για τα μουσεία και τους επαγγελματίες τους, με σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αλλά αυτή η κρίση χρησίμευσε επίσης ως καταλύτης για κρίσιμες καινοτομίες.

Τα Μουσεία Geopark και τα Κέντρα Επισκεπτών είναι ο κύριος χώρος ερμηνείας και έκθεσης στο UNESCO Global Geoparks.

Τα Μουσεία και τα Κέντρα Επισκεπτών του Geopark χρησιμοποιούν μια ποικιλία εργαλείων επικοινωνίας για να μεταδώσουν το μήνυμά τους στην ευρύτερη κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους και τους μαθητές.

Τα Μουσεία Geopark και τα Κέντρα Επισκεπτών αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των τοπικών κοινοτήτων, του πολιτιστικού τοπίου και του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Χάρη στην τεχνολογία, τα Μουσεία και τα Κέντρα Επισκεπτών του Geopark μπορούν πλέον να φτάσουν πέρα ​​από το βασικό τους κοινό και να βρουν νέα κοινότερα όταν προσεγγίζουν τις συλλογές τους, καθώς και την ερμηνεία της γεωγραφικής έκτασης και του τοπίου με διαφορετικό τρόπο: μπορεί να είναι η ψηφιοποίηση των συλλογών τους, προσθέτοντας στοιχεία πολυμέσων στην έκθεση, χρησιμοποιώντας επαυξημένη πραγματικότητα ή κάτι τόσο απλό όσο ένα hashtag που επιτρέπει στους επισκέπτες να μοιράζονται την εμπειρία τους στα κοινωνικά μέσα.

Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία μας και καλούμε τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO και τα Μουσεία και τα Κέντρα Επισκεπτών τους να το αγκαλιάσουν και να ηγηθούν της αλλαγής.

Ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τις κοινότητες που υπηρετούμε, να πειραματιστούμε με νέα και υβριδικά μοντέλα πολιτιστικής καρποφορίας και να επιβεβαιώσουμε έντονα την ουσιαστική αξία των παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO και των μουσείων και των κέντρων επισκεπτών για την κατασκευή ενός δίκαιου και βιώσιμου μελλοντικός. Πρέπει να υποστηρίξουμε το δημιουργικό δυναμικό του πολιτισμού ως μοχλός ανάκαμψης και καινοτομίας στην μετα-COVID εποχή.

Για να προσελκύσουν τις κοινότητες Geopark και τους επισκέπτες του Geopark και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους μαζί τους, τα παγκόσμια μουσεία και τα κέντρα επισκεπτών της UNESCO πρέπει να βρουν νέους τρόπους ερμηνείας και παρουσίασης των συλλογών τους και της εδαφικής τους κληρονομιάς.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων συμμετέχει και υποστηρίζει την Ημέρα του Διεθνούς Μουσείου και προσκαλεί όλα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO και τα μουσεία τους σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν σε αυτήν την γιορτή.

Με θέμα « Το Μέλλον των Μουσείων: Ανάκτηση και Reimagine », η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 καλεί την UNESCO Global Geopark, μέσω των Μουσείων Geopark και των Κέντρων Επισκεπτών, να δημιουργήσει, να φανταστεί και να μοιραστεί νέες πρακτικές (συν) δημιουργίας αξίας, νέας επιχείρησης μοντέλα πολιτιστικών ιδρυμάτων και καινοτόμες λύσεις για τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του παρόντος.


http://globalgeoparksnetwork.org/?p=5357&fbclid=IwAR0sc3iRVLvEDDEAMEqs8LzNjaGbmfbnThot6BPzajuFQMdjyDmP11re8es

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου