Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Παγκοσμια Ημέρα της μέλισσας 2021

 



Για αιώνες, οι μέλισσες, από τα πιο σκληρά εργατικά πλάσματα στον πλανήτη, ωφέλησαν ανθρώπους, φυτά και το περιβάλλον. Μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και περισσότερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας στην ασφάλεια των τροφίμων και τη διατροφή.


Οι επικονιαστές όπως οι μέλισσες, τα πουλιά και τα νυχτερίδες, επηρεάζουν το 35% της παγκόσμιας παραγωγής καλλιεργειών, αυξάνοντας την παραγωγή 87 από τις κορυφαίες καλλιέργειες τροφίμων παγκοσμίως, καθώς και πολλά φυτικά φάρμακα. Τρεις από τις τέσσερις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο που παράγουν φρούτα ή σπόρους για ανθρώπινη χρήση καθώς τα τρόφιμα εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από επικονιαστές.

Εμπλοκή μελισσών - Κατασκευάστε καλύτερα για τις μέλισσες

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας θα πέσει σε μια εξαιρετική στιγμή στην ιστορία, όπου πολλές χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις εκτεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Με την ευκαιρία της τέταρτης εορτής αυτής της Διεθνούς Ημέρας, ο FAO διοργανώνει μια εικονική εκδήλωση στις 20 Μαΐου 2021 με θέμα «Η μέλισσα δεσμεύεται - Κατασκευάστε καλύτερα για τις μέλισσες».

Η εκδήλωση θα απαιτήσει παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των απειλών που δημιουργεί η πανδημία COVID-19 στην επισιτιστική ασφάλεια και τα γεωργικά μέσα διαβίωσης παράλληλα με την προτεραιότητα της περιβαλλοντικής αναγέννησης και της προστασίας των επικονιαστών. Θα είναι μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση για το πώς όλοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά να υποστηρίξουν, να αποκαταστήσουν και να ενισχύσουν το ρόλο των επικονιαστών.

Τώρα είναι καιρός να ξανασκεφτούμε πώς σχετίζονται με τη φύση και τους επικονιαστές και ποιες ενέργειες μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε αυτούς τους μικροσκοπικούς σκληρούς εργαζόμενους και τα εκατομμύρια των μέσων διαβίωσης που στη συνέχεια στηρίζουν.

Στην Ημερα της Μέλισσας 2021 το Δημοτικό σχολείο Προβατά συμμετέχει με εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διέθεσε το Μουσείο  στο σχολείο τους 

https://www.facebook.com/PraxisSerresGreece/photos/a.1651727055095691/2954095034858880/



Λόγω του COVID19 'oποιο σχολείο ενδιαφέρεται  ΓΙΑ ΤΟ ΘΈΜΑ, μπορεί να ενημερωθεί απο το ΠΠ που ετοιμάσαμε για την  τάξη του. 

Στειλτε μας το mail σας για να σας σταλεί 

To δικό μας  serres.for.unesco@gmail.com 

Eισοδος ελεύθερη  Διάρκεια προγράμματος Ανοικτή

Για σχολεία τηλεφ 23210 99395 και 6932755008


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία 14 χρόνια υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :

Τον  Όμιλο Σερρών για UNESCO, 
την ΠΡΑΞΙΣ .
 το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,
την Αστροπύλη
καί τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την  ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ευθυμης Μακαράς,  Πεχλιβανίδης 


 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου