Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

«Χαρτογραφώντας τον κόσμο μας»


Στην *Εβδομάδα της επιστήμης της Γης(γεωλογία)* συμμετέχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών θέλοντας να προωθήσει  το θέμα
«Χαρτογραφώντας τον κόσμο μας»
Προσφέροντας  στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εκπαιδευτούν τόσο το ευρύ κοινό αλλά  και το  σχολείο για τη σημασία των χαρτών στη ζωή τους.
Σε μια εποχή που τα γεωεπιστημονικά  θέματα όπως η ενέργεια ,το κλίμα ,οι φυσικοί καταστροφές καθώς και η χρήση των γεωλογικών τεχνολογιών επηρεάζουν την παγκόσμια κοινωνία παίρνουμε την ευκαιρία στο πλαίσιο της εβδομάδος να πληροφορήσουμε τι γίνεται στον κόσμο
Ο εορτασμός προτρέπει  τους νέους και το κοινό στην εκμάθηση του πώς γεωλόγοι, γεωγράφοι, και άλλοι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τη χαρτογράφηση για να αποδώσουν τους σχηματισμούς της γης, των φυσικών πόρων, τα υδάτινα συστήματα, τα ρήγματα, την ηφαιστειακή δραστηριότητα, τις καιρικές συνθήκες, τα μονοπάτια, τα πάρκα, τις επιχειρήσεις, την κατανομή του πληθυσμού, τη γεωλογική κληρονομιά μας και πολλά άλλα. Οι χάρτες βοηθούν στην απόδοση της αλληλεπίδρασης της γης με τη γεώσφαιρα, την υδρόσφαιρα, την ατμόσφαιρα και τη βιόσφαιρα.
Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων, θα γίνει μια εξοικείωση των παιδιών με τα γεωγραφικά συστήματα Google Map και θα μάθουν πώς να εντοπίζουν ηλεκτρονικά μια περιοχή στο χάρτη. Ταυτόχρονα, θα ενημερωθούν για τις δυσδιάστατες και τρισδιάστατες τεχνικές αποτύπωσης και χαρτογράφησης σπηλαίων και περιοχών γεωλογικού ενδιαφέροντος, ακόμη και για τις τεχνικές εντοπισμού σπηλαίων μέσω γεωφυσικών διασκοπήσεων.                                                                 Θα παρουσιαστούν εικόνες από τα σπήλαια της περιοχής Σιδηροκάστρου με μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον και θα ακολουθήσει μία έκθεση από δείγματα πετρωμάτων που έχουν ληφθεί από την ευρύτερη περιοχή μας και θα γνωρίσουν την σπουδαία συλλογή προσφορά δειγμάτων του Συλλόγου Φυσικών των Σερρών.
Η Εβδομάδα Επιστήμης της Γης είναι ένας θεσμός που διοργανώνει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωεπιστημών, ορίζεται κάθε χρόνο και στόχο έχει να προωθήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πολλές συναρπαστικές χρήσεις των χαρτών και των τεχνολογιών χαρτογράφησης στις Γεωεπιστήμες και υποστηρίζετε από την UNESCO http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/earth-sciences/global-geoparks/
Κατά την περίοδο της πραγματοποίησης  του προγράμματος θα
Έχουμε στην Εβδομάδα σε συγκεκριμένες μέρες να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα θέματα της μεγάλης γιορτής από 13 – 19-10- 2013.
Κυριακή, 13η Οκτωβρίου Διεθνής Ημέρα Earthcache.
Εξερευνήστε τον κόσμο με GPS!
Δευτέρα 14 Οκτώβρη Επιστήμη της Γης Ημέρα Αλφαβητισμού .
Θα μάθουμε  τις βασικές αρχές των γεωεπιστημών με τη Γη Επιστήμη: Μεγάλη Ιδέα, μια σειρά βίντεο που αναπτύχθηκε για να εξηγήσει γιατί Γη της επιστήμης στην εκπαιδευση  είναι σημαντική.
Την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 
No Child Left Inside Day . Θα  ενθαρρύνουμε  τους μαθητές να βρεθούν  έξω και να ερευνήσουν   γεωεπιστημονικά  το χώρο σαν επαγγελματίες γεωφυσικοί.
Τετάρτη 16 του Οκτώβρη 
Day Fossil Εθνική. Η ετήσια Διεθνή Ημέρα ορυκτών είναι αφιερωμένη στην προώθηση της κατανόησης και της εκτίμησης των απολιθωμάτων.
Πέμπτη 17 του Οκτώβρη 
Γυναίκες στην Ημέρα Γεωεπιστημών . Γιορτάζουμε  το ρόλο των γυναικών ως επιστήμονες της Γης με την Ένωση για τις γυναίκες γεωλόγοι παρουσιάζοντας  μικρά φιλμ από σπουδαίες επιστήμονες .
Παρασκευή 18 του Οκτωβρίου 
Γεωλογικοί Ημέρα του χάρτη . Σύμφωνα με το Science 2013 το θέμα* Εβδομάδα Γης "Χαρτογράφηση, Ο κόσμος μας," μια ξεχωριστή μέρα έχει προγραμματιστεί για την κατανόηση των γεωλογικών χαρτών και τη χρήση τους από τους επιστήμονες και την κοινωνία.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει εθελοντικά η κ Ιουλία Ελευθεριάδου -Αρχιτέκτονας Μηχανικός, μέλος του Συλλόγου Σπυλαιολογίας * Μαύρος Βράχος*της Σιντικής-Σιδηρόκαστο ,ο κ.Θάνος Παπαγεωργίου και και οι εθελοντές Νέοι της UNESCO Θέλμα Πολούα, Ακη Μακαρά. Παρμενίων Πατιά ,Ανδρέα Καμελίδη, Χρύσα Βασιλακάκη με υποστηρικτή τον κ Κ.Βαβαλέκα        Το πρόγραμμα εφαρμόζει το Υλικό εκπαίδευσης http://www.earthsciweek.org/forteachers/bigideas/main.html
Διάρκεια 10-10 έως 15 Νοεμβρίου
 Είσοδος δωρεάν
                                           
Χορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr/ www.aposerres.gr,  www.rodonfm.net www.e-simerini.com
Με την αιγίδα
       
Η δράση εντάσσεται στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020
Και στην *Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020*Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου