Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Παγκόσμια Εβδομάδα εδάφους - Γιατί, τι και ποιος;



Γιατί -  Τα εδάφη παρέχουν βασικές υπηρεσίες οικοσυστήματος, όπως η παραγωγή τροφίμων ή την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά απειλούνται σοβαρά, συχνά υποφέρουν από τη συνεχή μείωση της ποιότητας ή, για παράδειγμα, έχει εξαγορασθεί από την αστική εξάπλωση.    Επιπλέον τα γόνιμα εδάφη συχνά πολύ άνισα κατανεμημένα αφήνουν ελάχιστα πρόσβαση στις ευάλωτες ομάδες.Ακόμα κι αν τα εδάφη είναι ιδιοκτησία και διαχειρίζονται  σε τοπικό επίπεδο, η υποβάθμιση τους είναι ένα βασικό παγκόσμιο ζήτημα, καθώς οι υπηρεσίες του οικοσυστήματος τους; υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Η αειφόρος διαχείριση του εδάφους απαιτεί μια συνολική προσέγγιση.
Τι -  Η Παγκόσμια Εβδομάδα εδάφους (GSW) τι θέτει.
 Η Παγκόσμια Εβδομάδα του εδάφους είναι μια διεθνής πολυμερής δράση αφιερωμένη στην αειφόρο διαχείριση του εδάφους. Η  Αειφόρος διαχείριση του εδάφους πρέπει να βασιστεί στις οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές ανησυχίες. Η διαχείριση των εδαφών μπορεί να είναι βιώσιμη, εάν αναφέρει ρητά τις διάφορες ανισότητες που χαρακτηρίζουν συχνά το έδαφος και τη χρήση γης και την πρόσβαση της . Για να σημειώσει σημαντική πρόοδο, πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης των εμποδίων για την αλλαγή. Αυτό απαιτεί συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο τις ακαδημαϊκές γνώσεις, αλλά και τη γνώση εκείνων που εργάζονται τα εδάφη, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της χρήσης του εδάφους, οι οποίοι κάνουν την επιχείρηση, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος του εδάφους και εκείνων που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών.
 Η Παγκόσμια Εβδομάδα εδάφους υιοθετεί μια διεπιστημονική προσέγγιση που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αυτών των διαφορετικών τύπων των γνώσεων επί ίσοις όροις και ρητά την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μη ακαδημαϊκών οργανισμών.
Η Παγκόσμια Εβδομάδα του εδάφους αποσκοπεί  στη θέσπιση διεπιστημονικής διαδικασίας για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σχετικά με θέματα της γης και το έδαφος και  την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη σημασία των εδαφών σε παγκόσμιο επίπεδο να επηρεάσουν τις πολιτικές για τη γη και το έδαφος για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ποιος  - Η Παγκόσμια Εβδομάδα εδάφους εξελίχθηκε από τη συνεργασία μεταξύ του  Παγκόσμιου Φόρουμ του εδάφους  του  Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών Βιωσιμότητα (ΔΛΠ)  και των εταίρων της, της Επιτροπής Καθοδήγησης και της Εθνικής Ομάδας Στήριξης. Είναι μια συμβολή της Παγκόσμιας Εταιρικής Σχέσης του εδάφους (ΣΓΠ). Σε κάθε τάξη που θα επισκεφθεί το μουσείο θα παρουσιασθεί η βραβευμένη ταινία
 *Ας μιλήσουμε για το έδαφος*  Η ταινία κινουμένων σχεδίων τονίζει την ανθρώπινη εξάρτηση από το έδαφος και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η αειφόρος ανάπτυξη απειλείται από ορισμένες τάσεις της χρήσης του εδάφους. Η ταινία προσφέρει επιλογές για να κάνουν τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα εδάφη μας πιο βιώσιμη. 
θα δοθεί στο σχολείο που επιθυμεί το  εκπαιδευτικό υλικό  για να συνεχίσουν στην τάξη τους εάν το επιθυμούν http://globalsoilweek.org/media-publications/videos/
Διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος ως τις 30-11-13  ταυτόχρονα με το  «Χαρτογραφώντας τον κόσμο μας» Είσοδος δωρεάν.

*Οι δράσεις του Μουσείου  υποστηρίζεται από τους εθελοντές φορείς :  
Τον  Όμιλο Σερρών για UNESCO, την ΠΡΑΞΙΣ . το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,την Αστροπύλη. Υποστηρικτές του είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελένη Πισώκα, Βίκη Καψάλη, Στέλλα Παπούλια, Αλεξία Ματζίρη,Μαρία Παπασημακοπούλου, με τους νέους Θέλμα Πολούα, Ακη Μακαρά Παρμενίων Πατιά ,Ανδρέας Καμελίδη,Χρύσα Βασιλακάκη,Χαράλαμπος Δαυίδ,Μιχάλη ΓιαζιτζήΠεριβαντολλόγος,Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη   και του Ευρωπαίους εθελοντές   Marc Michel Antoune Henine,Julia  Reiter με υποστηρικτή τον κ Κ Βαβαλέκα.  
                                              
Χορηγοί  επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr/  www.aposerres.gr,   www.rodonfm.net   www.e-simerini.com
Με την αιγίδα της

         
 Η δράση εντάσσεται στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020



   
Και στην *Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020*







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου