Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Δαρβίνος και νέοι

Η συζήτηση Huxley Wilberforce

Η ημερομηνία είναι 30 Ιουνίου 1860. Ο τόπος είναι το Μουσείο Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στο εσωτερικό, εκατοντάδες θεατές συγκεντρώνονται γύρω από μια έντονη συζήτηση. Το θέμα? Εξέλιξη εναντίον δημιουργισμού.
Η συζήτηση Huxley-Wilberforce - γνωστή και ως «συζήτηση εξέλιξης της Οξφόρδης το 1860» - ήταν μια σειρά διαλέξεων σχετικά με τα επιστημονικά στοιχεία για την εξέλιξη και αν μπορούσε να συνυπάρχει με μια κυριολεκτική ερμηνεία της Βίβλου.
Στη συζήτηση κυριάρχησαν τα δύο πρόσωπα: ο Thomas Huxley (απεικονίζεται στα αριστερά) και ο επίσκοπος Samuel Wilberforce. Ο Huxley, με το παρατσούκλι "Μπουλντόγκ του Δαρβίνου", ήταν βιολόγος και άπληστος αμυντικός της προέλευσης των ειδών του Δαρβίνου το 1859. Ο Wilberforce, που ονομάζεται επίσης "σαπουνάδα" για τη "λιπαρή" συμπεριφορά του, ήταν ο επίσκοπος της Οξφόρδης και υποστηρικτής του βιβλικού κυριολεκτισμού.
Η συζήτηση θυμάται τόσο ως η πρώτη δημόσια απαγόρευση του δημιουργισμού όσο και στη δεύτερη για μια ιδιαίτερα αξέχαστη στιγμή κατά την οποία ο Huxley επέκρινε τον Wilberforce, επιλέγοντας να είναι απόγονος του πιθήκου σε σχέση με εκείνο ενός διανοητικά ανέντιμου ανθρώπου.
Ο ίδιος ο Δαρβίνος ήταν πολύ άρρωστος για να παρακολουθήσει. Σε απουσία του, η έντονη συζήτηση έσκασε.https://darwinday.org/educate/oxforddebate/


Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος 12-2- εως 30 -2-2019 
Δωρεάν είσοδος
 Τηλέφωνο 23210 99395
Τα προγράμματα πραγματοποιεί, τα τελευταία 12 χρόνια o Όμιλος Σερρών

για UNESCO, η Αστροπύλη, η Πράξη με τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την 
ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ακη Μακαρά ,Γιώργος Πεχλιβανίδης 

  •  Χορηγοί επικοινωνίας, www.eproodos.grΕφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
  •  www.aposerres.gr, www.rodonfm.net   www.allanea.gr.


  •  Με την αιγίδα της

    Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  

    Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου