Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

"Το μέλλον είναι τώρα»,


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν έστειλε το μήνυμα της ημέρας  καλώντας σε συσπείρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας,  για τη λήψη αποφάσεων και ταυτόχρονα όλους τους φορείς της κοινωνίας για να "αντιμετωπίσει το μέλλον τώρα» και να ανταποκριθεί στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και έτσι να αποτρέψει χειρότερες επιπτώσεις της και να "θέσει τα θεμέλια για έναν κόσμο ειρήνης, ευημερίας και ευκαιριών για όλους. "
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας 2016 που τιμάται στις στις 23 Μαρτίου, είναι *Θερμότερα και ξηρότερα, Wetter. Αντιμετωπίσουμε το μέλλον.*  
"Το μέλλον είναι τώρα», είπε ο WMO Γενικός Γραμματέας Petteri Taalas.
Κάθε μία από τις τελευταίες δεκαετίες ήταν σημαντικά θερμότερη από την προηγούμενη. Η περίοδος 2011-2015 ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί, όπως ήταν το έτος 2015 - με μια επιπλέον ώθηση από ένα ισχυρό Ελ Νίνιο. Το ρεκόρ της αυξανόμενης  τάσης συνεχίστηκε και το 2016. Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι  μέρος της ιστορίας. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων φαινομένων, όπως οι καύσωνες, ξηρασίες και έντονες βροχοπτώσεις. Αυτά παρέχουν μια πρόγευση του μέλλοντος.
«Οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα συνεχίσουν να αυξάνονται. Έτσι και η θερμοκρασία των ωκεανών και της γης. Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται με ανησυχητικό ρυθμό », δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν στο μήνυμα. 
"Το παράθυρο της ευκαιρίας για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου - το κατώτατο όριο που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις του κόσμου στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους - είναι στενή και ραγδαία συρρίκνωση," είπε ο ΟΗΕ: Γενικό Γραμματέα.
"Οι επιπτώσεις στον πλανήτη θα γίνουν αισθητές από όλους. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται το νέο φυσιολογικό. Ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες θα βάλει περισσότερες ζωές και τις περιουσίες σε κίνδυνο. Μεγαλύτερη και πιο σκληρή ξηρασία θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων, αυξάνουν τη θνησιμότητα και αποσταθεροποιει την τοπική και την παγκόσμια οικονομία. Η αλλαγή των περιβαλλοντικών συνθηκών θα αυξήσει την εξάπλωση πολλών ασθενειών, "είπε ο κ Μπαν.
Τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει το μέλλον και να περιορίσουν υπάρχουν ήδη οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.το  WMO και οι Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικής κοινωνίες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην οικοδόμηση κλίματος-για ανθεκτική κοινωνίες.
Λόγω του παρελθόντος και του παρόντος εκπομπών, θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα μέλλον με πιο ζεστές ημέρες, ζεστές νύχτες και καύσωνες. Αυτό θα επηρεάσει τη δημόσια υγεία και θα θέσει σε δοκιμασία τις κοινωνίες. Αλλά οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη θέρμανση μπορεί να μειωθεί μέσω των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων που παρέχουν έγκαιρες ειδοποιήσεις στους φορείς λήψης αποφάσεων, τις υπηρεσίες υγείας και το ευρύ κοινό, δήλωσε ο WMO Γενικός Γραμματέας Petteri Taalas.
Ολοκληρωμένη διαχείριση της ξηρασίας είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσει πιο ενεργά την ξηρασία και η παροχή φορείς λήψης αποφάσεων με καθοδήγηση σχετικά με αποτελεσματικές πολιτικές και στρατηγικές διαχείρισης της γης. Πρέπει επίσης να βελτιωθεί η πρόσβαση στην επιστημονική γνώση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, είπε.
Η κλιματική αλλαγή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο σε ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. "Μπορούμε να προστατεύσουμε  τη ζωή και την περιουσία από τους κινδύνους αυτούς μέσω των προβλέψεων των επιπτώσεων που βασίζεται. Αυτή η προσέγγιση του κινδύνου καταστροφών είναι ο καλύτερος τρόπος για την ενδυνάμωση των διαχειριστών έκτακτης ανάγκης με πληροφορίες που μπορούν να δράσουν επάνω, "είπε ο κ Taalas.
Για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας το WMO ξεκίνησε ένα νέο, πιο φιλικό προς το χρήστη νέα δημόσια ιστοσελίδα, προβάλλοντας πιο αποτελεσματικά τις δραστηριότητές του σε καιρό, το κλίμα και το νερό.
Στις 21 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εξέδωσε την πλήρη έκθεση για την κατάσταση του κλίματος του πλανήτη το 2015.
Συνεργάστηκε, επίσης, με  την τηλεόρασημε τους παρουσιαστές του καιρού , τονίζοντας τα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης του κλίματος, μεταξύ άλλων και με μια δέσμη υψηλής ποιότητας γραφικά.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογική

https://www.wmo.int/worldmetday/




  • *Το σχολείο πάει ...Μουσείο* υποστηρίζει ο Όμιλος Σερρών για UNESCO με την ΠΡΑΞΙΣ  στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών. 





  • Είσοδος ελεύθερη
    Τηλεφ επικοινωνίας 23210-99395
    Διάρκεια προγράμματος 23-3-16 έως  15-4-16

    Εθελοντές, είναι η Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, Αλεξία Ματζίρημε τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ακης Μακαρά,Μαρία Χατζηδημητρίου

         Χορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.grwww.e-simerini.com,
     www.aposerres.gr, www.rodonfm.net   www.allanea.gr.


     Με την αιγίδα της

    Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  


    Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητας






  • - See more at: http://public.wmo.int/en/media/news/world-meteorological-day-hotter-drier-wetter-face-future#sthash.pwfDFRrL.dpuf

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου