Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

"Μην αφήνετε το μέλλον μας να στερέψει"


Ο στόχος της Παγκόσμιας ημέρας Καταπολέμησης της Ερημοποιησης 2013 είναι να δημιουργήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της ξηρασίας και έλλειψης νερού στις άνυδρες περιοχές και πέρα, εφιστώντας την προσοχή στη σημασία της διατήρησης υγιών εδαφών ως μέρος της μετά το Ρίο +20 ημερήσιας διάταξης, καθώς και η μετά το 2015 ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύνθημα του τρέχοντος έτους, "Μην αφήνετε το μέλλον μας στεγνώσει" είναι η πρόσκληση  για τον καθένα να αναλάβει δράση για την προώθηση της ετοιμότητας και την ανθεκτικότητα για την λειψυδρία, την  απερήμωση και την ξηρασία. Το σύνθημα ενσωματώνει το μήνυμα ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το νερό και τη διατήρηση της γης και της αειφόρου χρήσης της , και ότι υπάρχουν λύσεις για αυτές τις σοβαρές προκλήσεις των φυσικών πόρων. Η υποβάθμιση του εδάφους δεν πρέπει να απειλήσει  το μέλλον μας.

Το γλυκό νερό είναι πολύτιμο. Από όλο το νερό στη Γη, μόνο το 2,5 τοις εκατό είναι γλυκό νερό. Και όλο αυτό το γλυκό νερό , η συνολική χρησιμοποιήσιμη για τα οικοσυστήματα και τον άνθρωπο είναι μικρότερη από 1 τοις εκατό. Όταν η ζήτηση για νερό ξεπερνά τη διαθέσιμη προσφορά, αυτό οδηγεί σε λειψυδρία.

Οι άνυδρες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στη λειψυδρία. Η προβλεπόμενη εντατικοποίηση της έλλειψης του γλυκού νερού θα προκαλέσει μεγαλύτερες πιέσεις στις άνυδρες περιοχές. Ενώ κάθε άτομο χρειάζεται τουλάχιστον 2.000 κυβικά μέτρα νερού για την ανθρώπινη ευημερία και την αειφόρο ανάπτυξη κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι στις άνυδρες περιοχές  έχουν πρόσβαση μόνο σε 1.300 κυβικά μέτρα.
Παρακαλούμε  βοηθήστε μας να διαδώσουμε το μήνυμα μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, για την ανταλλαγή μηνυμάτων χρησιμοποιήστε το hashtag # WDCD2013.
 Σας καλούμε να μοιραστείτε τις φωτογραφίες , τις ειδήσεις σας,  τον προβληματισμό σας μαζί μας με την ταχυδρόμηση στη σελίδα μας στο Facebook.
Την ευθύνη της ηλεκτρονικής καμπάνιας  έχει ο Όμιλος Σερρών για UNESCO, η ΠΡΑΞΙΣ η Εθελοντές 2011,το Club Νέων της UNESCO Σερρών .
Υποστηρικτές του  είναι οι  εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελένη Πισώκα, Βίκη Καψάλη Στέλλα Παπούλια , με τους νέους  Θέλμα Πολούα, Ακη Μακαρά Παρμενίων Πατιά ,Ανδρέας Καμελίδη και του Ευρωπαίους εθελοντές,Sanchez, Αndre Castro Martinez, Jitka Bouskova, Erik Piana με υποστηρικτή τον  κ Κ Βαβαλέκα.
Χορηγοί επικοινωνίας,
 Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr/ www.aposerres.gr,   www.rodonfm.net
 
 Οι δράσεις  είναι
Με την αιγίδα της,
Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για UNESCO


  Οι δράσεις εντάσσονται, 
-Στην *Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020*
 
  -Στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου