Στις 2 Φεβρουαρίου κάθε έτους η παγκόσμια κοινότητα έχει καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Υδροβιοτόπων ως ημέρα – αφορμή για την εστίαση της προσοχής μας στην οικολογική τους αξία. Η μεγάλη οικολογική σημασία των υδροβιοτόπων αναγνωρίστηκε παγκόσμια με την υπογραφή της "Σύμβασης για τους Υδροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας" στις 2.2.1971 στην πόλη RAMSAR της Περσίας. Η Σύμβαση Ramsar υπογράφηκε και από την Ελλάδα και επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 21-12-1975. Σκοπός της συμφωνίας είναι η προστασία των υδροβιοτόπων με διεθνές ενδιαφέρον για τα υδρόβια πουλιά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, κάθε χώρα υποδεικνύει έναν κατάλογο υδροβιοτόπων που πληρούν ορισμένα κριτήρια. Η Ελλάδα έχει υποδείξει έντεκα (11) περιοχές οι οποίες περιλήφθηκαν αρχικά στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Σύμβασης Ramsar ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η λίμνη Κερκίνη του Νομού Σερρών.
Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι υδροβιότοποι προέρχονται από τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, η έκτασή τους μειώνεται με τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εδαφών, άρδευσης, ύδρευσης ή δόμησης ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που υποβαθμίζεται η ποιότητα του νερού τους από φυτοφάρμακα και λύματα. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι η μη αποτελεσματική προστασία τους και η καθημερινή υποβάθμισή τους που απειλεί με εξαφάνιση πολλά φυτά και ζώα θέτοντας σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η προστασία τους αποτελεί εθνική, κοινοτική και διεθνή υποχρέωση της χώρας μας. Είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους και πρέπει όλοι να συμμετέχουμε σε εκστρατείες για τη σωτηρία τους.
To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ο.Π.Α.Κ.Π.Α ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών, ο Όμιλος Σερρών για UNESCO,η Πανελλήνια Ένωση Δασοπόνων και Διαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος (Π.Ε.Δ.ΔΙ.ΦΥ.Π.) η ομάδα *Σέρρες Εθελοντές 2011* ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σερρών ,η PRAXIS ,καλεί τα σχολεία του νομού να έρθουν στο Μουσείο των Σερρών και μαζί να γιορτάσουμε την Ημέρα που έχει θέμα
*Υγρότοποι -Τουρισμός - Μια μεγάλη εμπειρία*.*
με δράσεις όπως
-Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μια παρουσίαση σχετική με τη σημασία των υδροβιοτόπων και την συμβολή τους στην Βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του τουρισμού και θα ακολουθήσει ενεργή εμπλοκή με τη δημιουργία κόμικς καθώς και ζωγραφική συνδυάζοντας το γνωστικό με το ψυχαγωγικό μέρος του περιβαλλοντικού μας θέματος.
Την δράση υποστηρίζουν εθελοντικά οι κ.κ Σταύρος Μερτζεμέκης Αντιπρόεδρος (Π.Ε.Δ.ΔΙ.ΦΥ.Π.), Φωτεινή Μπαξεβανίδου , Κατερίνα Σαράφη, Βάσω Παπαθανασίου ,Μαρία Εμμανουηλίδου Msc, εκπαιδευτικοί ,οι ευρωπαίοι εθελοντές της PRAXIS Ola Grabowska ,Kirils Stasevics,Patri Gutierrez, με υποστηρικτή τον κ Κ Βαβαλέκα.
Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό από τις 02-02-2012 μέχρι 10-02-2012.
-Καλούμε τους μαθητές του νομού να μας αφηγηθούν την ιστορία τους !
*Τι λέει ο Αργυροπελεκάνος στο Νεροβούβαλο της Λίμνης Κερκίνης ?*
-Ταυτόχρονα προωθήσαμε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα το διαγωνισμό φωτογραφίας του StateDepartment.OES που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως 20 Ιαν 2012 στο www.flickr.com/groups/WWD2012PhotoCelebration και έχει θέμα *Υγρότοποι Τουρισμός
- Μια μεγάλη εμπειρία * καλώντας τους μαθητές τους γονείς τους και φίλους, ν ανεβάσουν μια φωτογραφία παρουσιάζοντας τον τόπο μας, ψηφίζοντας ταυτόχρονα την καλύτερη γι αυτούς και παρακολουθώντας μέσα από το www.facebook.com/StateDepartment.OES την πορεία του διαγωνισμού .
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου