Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Καλοκαιρι... στο Μουσείο ! Ένας νέος τρόπος για να μελετήσετε τη δίαιτα των εξαφανισμένων ζώων

Τα ορυκτά δόντια και άλλοι σκελετικοί ιστοί κατέχουν πολλές ενδείξεις για τη διατροφή μιας εξαφανισμένης ζώας. Αλλά μια νέα μελέτη από τους ερευνητές του Μουσείου προκαλεί μια μακροχρόνια παραδοχή ότι όλα τα θηλαστικά που τρώνε τα φυτά, από το μικρότερο σκάνδαλο μέχρι τη μεγαλύτερη σκωληκοειδή, μπορούν να προσεγγιστούν με τον ίδιο τρόπο.


Lestodon σκελετό στην έκθεση στο Μουσείο.
Για να προσδιοριστεί η διατροφή της εξαφανισμένης νοτιοαμερικανικής γίγαντας  Lestodon , συγγενής του  Mylodon darwinii,  μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι ερευνητές θα πρέπει να αυξήσουν μια βασική αξία στις αναλύσεις τους βάσει του σωματικού μεγέθους του ζώου.
© AMNH / D. Finnin

Για να συλλέξουν λεπτομέρειες σχετικά με τη δίαιτα των ζώων που έχουν εξαφανιστεί, οι παλαιοντολόγοι έχουν επικεντρωθεί ιστορικά σε ορυκτά δόντια και σιαγόνες: σχήμα δοντιού, φθορά των δοντιών των δοντιών και το σχήμα του κρανίου και των γνάθων προσφέρουν ενδείξεις.
Μια σχετικά πρόσφατη μέθοδος ανάλυσης των δοντιών και άλλων βιολογικών ιστών εξαρτάται από έναν συγκεκριμένο βιοδείκτη: σταθερά ισότοπα άνθρακα. Βρέθηκαν σε διαφορετικές αναλογίες σε διάφορα φυτά, διατηρούνται σταθερά ισότοπα άνθρακα στους ιστούς των ζώων που καταναλώνουν βλάστηση, προσφέροντας στους παλαιοντολόγους ένα παράθυρο στις διατροφικές συνήθειες και σε άλλα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος των εξαφανισμένων ζώων.
"Οι μελέτες σταθερών ισοτόπων άνθρακα αποτελούν σήμερα ένα ουσιαστικό μέρος των επιστημονικών εργαλείων μας, ενημερώνοντας ένα ευρύ φάσμα παλαιοντολογικών και γεωλογικών θεμάτων, από τις αλληλεπιδράσεις αρπακτικών με θηράματα στις αρχικές εκτιμήσεις βροχοπτώσεων", λέει ο John Flynn , ο οποίος είναι ο επιθεωρητής Frick των θηλαστικών στο Μουσείο Τμήμα Παλαιοντολογίας 
Πρόγραμμα Αμερικάνικου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας 

.Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος 30 Αυγούστου  2018
Δωρεάν είσοδος 
Τηλέφωνο 23210 99395


Τα προγράμματα πραγματοποιεί, τα τελευταία 8 χρόνια o Όμιλος Σερρών για UNESCO, η Αστροπύλη, η Πράξη με τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

·  Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ακη Μακαρά ,Γιώργος Πεχλιβανίδης 
  •  Χορηγοί επικοινωνίας, www.eproodos.grΕφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
  •  www.aposerres.gr, www.rodonfm.net   www.allanea.gr.


  •  Με την αιγίδα της

    Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  

    Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου