Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Καλοκαίρι.... στο Μουσείο Η επιστημονική κληρονομιά της αποστολής Apollo 11

Apollo 11

Ο Neil Armstrong, ο Michael Collins και ο Edwin "Buzz" Aldrin θέτουν για ένα πορτραίτο που φορούν τα κοστούμια τους χωρίς τα κράνη τους. Ο Ντιλ Άρλστρονγκ, ο Μιχαήλ Γ
Τα μέλη του πληρώματος Apollo 11 Neil Armstrong, Michael Collins και Edwin "Buzz" Aldrin.
Ευγενική παραχώρηση της NASA

Στις 20 Ιουλίου 1969, ο Neil Armstrong έγινε ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε στην σχεδόν μαύρη, σκόνη επιφάνεια της Σελήνης,  καθώς περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι πίσω στη Γη παρακολούθησαν την ιστορική στιγμή ζωντανά στην τηλεόραση.

Ο Neil Armstrong, πλήρως κλεισμένος σε ένα ογκώδες κοστούμι και κράνος, κάνει ένα βήμα στην επιφάνεια του φεγγαριού.
Ο αστροναύτης Neil Armstrong ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε στο φεγγάρι στις 20 Ιουλίου 1969, ακολουθούμενος από το μέλος του πληρώματος Buzz Aldrin.
Ευγενική παραχώρηση της NASA

Ο Απόλλων 11 εκπλήρωσε τον φιλόδοξο στόχο του Προέδρου Τζων Φ. Κένεντι , που είχε τεθεί το 1961, να προσγειωθεί ένα πλήρωμα διαστημόπλοιο στη Σελήνη και να επιστρέψει στη Γη. Ο Apollo 11, ο οποίος περιλάμβανε τους Armstrong, Michael Collins και τον Edwin "Buzz" Aldrin, πέτυχε αυτό το κατόρθωμα σε λίγο περισσότερο από οκτώ ημέρες, ταξιδεύοντας συνολικά 953.054 μίλια.
Η διαδρομή και η ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας, με την παραχώρηση φωτογραφικής κάμερας χαμηλού φωτισμού από το τμήμα αεροδιαστημικής της Westinghouse Electric, ήταν ένα καταπληκτικό τεχνολογικό επίτευγμα. Ωστόσο, τα επιστημονικά αποτελέσματα και τα δείγματα από την παραμονή 21 ωρών και 36 λεπτών του Armstrong και του Aldrin στη Σελήνη παρήγαγαν ανεκτίμητα δεδομένα και τροφοδότησαν την έρευνα πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση της αποστολής.

Το Buzz Aldrin φοράει ένα ογκώδες κοστούμι και κράνος και στέκεται στην επιφάνεια του φεγγαριού δίπλα σε ένα επιστημονικό όργανο.
Ενώ στην επιφάνεια της Σελήνης, ο Αldrin χρησιμοποίησε όργανα για να μετρήσει την απόσταση από τη Σελήνη στη Γη, καθώς και να αναλύσει τη χημική σύνθεση του ηλιακού ανέμου και να μετρήσει τη σεισμική δραστηριότητα της Σελήνης.
Ευγενική παραχώρηση της NASA


Σεληνιακά πειράματα

Μετά την προσγείωση της σεληνιακής μονάδας στη Θάλασσα της Σελήνης της Ταραχώδους, ο Αldrin και ο Armstrong πραγματοποίησαν μια σειρά επιστημονικών πειραμάτων ορόσημο. Ο Aldrin ανέπτυξε το πακέτο επιστημονικών πειραμάτων Early Apollo Scientific Experiments (EASEP), το οποίο περιελάμβανε όργανα για τη διεξαγωγή πολλών δοκιμών στην επιφάνεια του σεληνιακού. Το παθητικό σεισμικό πείραμα περιείχε σεισμόμετραγια τη μέτρηση των φεγγαριών ή των επιπτώσεων του μετεωρίτη και άλλων επιπτώσεων στη Σελήνη. Ο αναδρομικός αναλυτής λέιζερ επέτρεψε μια ακριβή μέτρηση της απόστασης μεταξύ της γης και της Σελήνης, που ελήφθη με το χρονοδιάγραμμα για το πόσο χρόνο χρειάστηκε μια δέσμη λέιζερ να ταξιδέψει από τη Γη στην επιφάνεια της σελήνης και πίσω. Ένα άλλο πείραμα, που δημιουργήθηκε από Έλληνες επιστήμονες, συνέλεξε σωματίδια ηλιακού ανέμου έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν να αναλύσουν τη σύνθεση του ηλιακού ανέμου. Η ομάδα κατέγραψε επίσης εκτενείς παρατηρήσεις της σεληνιακής επιφάνειας, φωτογραφήθηκε το έδαφος και ο ένας τον άλλον και συγκέντρωσε 22 κιλά δείγματα πετρώματος, χώματος και σκόνης - όλα αυτά κατά τη διάρκεια περίπου δύο ωρών.

Ένα δείγμα σεληνιακού βράχου.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 11, οι Buzz Aldrin και Neil Armstrong συνέλεξαν δείγματα υλικού σεληνιακής επιφάνειας. Αυτό το φεγγάρι από την αποστολή Apollo 16 βρίσκεται τώρα στο θέαμα της αίθουσας των Μετεριτών του Μουσείου Ross. 
© AMNH


Διαρκή κληρονομιά

Έρευνα με βάση τα αποτελέσματα και τα υλικά που συγκεντρώθηκαν χάρη στην αποστολή Apollo 11 συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ένα από τα όργανα που παρέμειναν στην επιφάνεια - ο Laser Retroreflector - επέτρεψε στους επιστήμονες να συλλέγουν δεδομένα για δεκαετίες μετά την επιστροφή του Apollo 11 στη Γη. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ότι η Σελήνη κινείται μακρύτερα από τη Γη, έχει πιθανώς έναν υγρό πυρήνα και ότι η παγκόσμια δύναμη βαρύτητας είναι σταθερή.
Πίσω στη Γη, το υλικό που συλλέχθηκε από το πλήρωμα του Apollo 11 ξεκίνησε αμέσως έναν αγώνα έρευνας. Στα τέλη Ιανουαρίου του 1970, μόλις έξι μήνες μετά την ιστορική προσγείωση της Σελήνης, η Επιστήμη δημοσίευσε ένα ειδικό τεύχος - τέσσερις φορές το μέγεθος μιας τακτικής έκδοσης - με μερικά από τα πρώτα επιστημονικά ευρήματα που κατέστησε εφικτή ο Απόλλωνας 11. Για να μαστίσει τον ιστορικό όγκο σε σχήμα, οι ερευνητές είχαν μόνο τρεις μήνες για να μελετήσουν το νέο υλικό σεληνιακού υλικού πριν υποβάλουν τα άρθρα τους για ανασκόπηση και η επιστήμη είχε στείλει μια ομάδα συντακτών στο Χιούστον για να συνεργαστεί με επιστήμονες κατά την οριστικοποίηση των σχεδίων.


Φεγγάρι βράχια στο μουσείο

Τον Νοέμβριο του 1969, καθώς η Επιστήμη ανασκόπησε χειρόγραφα, το Μουσείο έλαβε ειδική παράδοση από τη NASA: γυάλινο θόλο γεμάτο με άζωτο, με εσωτερικό σεληνιακό βράχο.
Σύμφωνα με τους The New York Times , το χρονοδιάγραμμα της άφιξης δεν είχε μοιραστεί με το Μουσείο, και όταν το δείγμα παραδόθηκε το πρωί του Σαββάτου, έπρεπε να κανονιστεί μια αυτοσχέδια επίδειξη. Την επόμενη μέρα, "ένα μικρό κομμάτι της Σελήνης έσυρε το μεγαλύτερο πλήθος στην 100χρονη ιστορία του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας", ανέφερε η εφημερίδα: 42.195 άτομα ή τριπλάσιο του κανονικού πλήθους της Κυριακής. Το Μουσείο σύντομα οργάνωσε μια πιο περίτεχνη επίδειξη με εκπαιδευτικό υλικό και μεγεθυντικά φακό για τη δίμηνη διαμονή του Moon rock.

https://www.amnh.org/explore/news-blogs/news-posts/the-scientific-legacy-of-the-apollo-11-mission
Πρόγραμμα Αμερικάνικου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας 

.Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος 30 Αυγούστου  2018
Δωρεάν είσοδος 
Τηλέφωνο 23210 99395


Τα προγράμματα πραγματοποιεί, τα τελευταία 11 χρόνια o Όμιλος Σερρών για UNESCO, η Αστροπύλη, η Πράξη με τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

·  Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ακη Μακαρά ,Γιώργος Πεχλιβανίδης 
  •  Χορηγοί επικοινωνίας, www.eproodos.grΕφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
  •  www.aposerres.gr, www.rodonfm.net   www.allanea.gr.


  •  Με την αιγίδα της

    Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  

    Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητας


Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Καλοκαιρι... στο Μουσείο ! Ένας νέος τρόπος για να μελετήσετε τη δίαιτα των εξαφανισμένων ζώων

Τα ορυκτά δόντια και άλλοι σκελετικοί ιστοί κατέχουν πολλές ενδείξεις για τη διατροφή μιας εξαφανισμένης ζώας. Αλλά μια νέα μελέτη από τους ερευνητές του Μουσείου προκαλεί μια μακροχρόνια παραδοχή ότι όλα τα θηλαστικά που τρώνε τα φυτά, από το μικρότερο σκάνδαλο μέχρι τη μεγαλύτερη σκωληκοειδή, μπορούν να προσεγγιστούν με τον ίδιο τρόπο.


Lestodon σκελετό στην έκθεση στο Μουσείο.
Για να προσδιοριστεί η διατροφή της εξαφανισμένης νοτιοαμερικανικής γίγαντας  Lestodon , συγγενής του  Mylodon darwinii,  μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι ερευνητές θα πρέπει να αυξήσουν μια βασική αξία στις αναλύσεις τους βάσει του σωματικού μεγέθους του ζώου.
© AMNH / D. Finnin

Για να συλλέξουν λεπτομέρειες σχετικά με τη δίαιτα των ζώων που έχουν εξαφανιστεί, οι παλαιοντολόγοι έχουν επικεντρωθεί ιστορικά σε ορυκτά δόντια και σιαγόνες: σχήμα δοντιού, φθορά των δοντιών των δοντιών και το σχήμα του κρανίου και των γνάθων προσφέρουν ενδείξεις.
Μια σχετικά πρόσφατη μέθοδος ανάλυσης των δοντιών και άλλων βιολογικών ιστών εξαρτάται από έναν συγκεκριμένο βιοδείκτη: σταθερά ισότοπα άνθρακα. Βρέθηκαν σε διαφορετικές αναλογίες σε διάφορα φυτά, διατηρούνται σταθερά ισότοπα άνθρακα στους ιστούς των ζώων που καταναλώνουν βλάστηση, προσφέροντας στους παλαιοντολόγους ένα παράθυρο στις διατροφικές συνήθειες και σε άλλα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος των εξαφανισμένων ζώων.
"Οι μελέτες σταθερών ισοτόπων άνθρακα αποτελούν σήμερα ένα ουσιαστικό μέρος των επιστημονικών εργαλείων μας, ενημερώνοντας ένα ευρύ φάσμα παλαιοντολογικών και γεωλογικών θεμάτων, από τις αλληλεπιδράσεις αρπακτικών με θηράματα στις αρχικές εκτιμήσεις βροχοπτώσεων", λέει ο John Flynn , ο οποίος είναι ο επιθεωρητής Frick των θηλαστικών στο Μουσείο Τμήμα Παλαιοντολογίας 
Πρόγραμμα Αμερικάνικου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας 

.Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος 30 Αυγούστου  2018
Δωρεάν είσοδος 
Τηλέφωνο 23210 99395


Τα προγράμματα πραγματοποιεί, τα τελευταία 8 χρόνια o Όμιλος Σερρών για UNESCO, η Αστροπύλη, η Πράξη με τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

·  Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ακη Μακαρά ,Γιώργος Πεχλιβανίδης 
  •  Χορηγοί επικοινωνίας, www.eproodos.grΕφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
  •  www.aposerres.gr, www.rodonfm.net   www.allanea.gr.


  •  Με την αιγίδα της

    Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  

    Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητας

Καλοκαίρι στο Μουσείο! SciCafe-Orangutans, παχυσαρκία και ανθρώπινη εξέλιξη με την Erin Vogel

Ένας νεαρός οραγγουτάνος ​​στο Μπορνεό κάθεται σε μια εκμετάλλευση δέντρων και τρώει ένα μίσχο με φύλλα


Ενώ οι άγριοι οραγγουτάνγκοι στα τροπικά δάση του Βόρνεο τρέφονται με μια αξιοσημείωτη ποικιλία φυτικής ζωής, υπομένουν επίσης απρόβλεπτες κύκλους γιορτής και πείνας. Ο Erin Vogel του Πανεπιστημίου Rutgers εξηγεί πώς η έρευνα σχετικά με τη διατροφή και την υγεία των πρωτευόντων αυτών μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την εξέλιξη των πρώιμων ανθρώπινων διαιτολογικών μεθόδων, καθώς και να δώσουμε μια εικόνα για την παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας.
Τι κοινό εχει ο άνθρωπος μαζί του/ 
Πρόγραμμα Αμερικάνικου Μουσείου Φυσικής Ιστοριας 
Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος 30 Αυγούστου  2018
Δωρεάν είσοδος 
Τηλέφωνο 23210 99395


Τα προγράμματα πραγματοποιεί, τα τελευταία 8 χρόνια o Όμιλος Σερρών για UNESCO, η Αστροπύλη, η Πράξη με τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

·  Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ακη Μακαρά ,Γιώργος Πεχλιβανίδης 
  •  Χορηγοί επικοινωνίας, www.eproodos.grΕφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
  •  www.aposerres.gr, www.rodonfm.net   www.allanea.gr.


  •  Με την αιγίδα της

    Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  

    Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητας

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Συνδέοντας τους ανθρώπους και τη φύση για ένα εμπνευσμένο μέλλον!

UNESCO's Man and Biosphere Programme
New publication on UNESCO commitment to #biodiversity
Connecting people and nature for an inspiring future!
Δείτε περισσότερα

Νέα δημοσίευση στο UNESCO δέσμευση στη #βιοποικιλότητα
Συνδέοντας τους ανθρώπους και τη φύση για ένα εμπνευσμένο μέλλον!

➡️ http://unesdoc.unesco.org/images/0026/002652/265200E.pdf

IPBES Unesco Esd UNESCO Action on Climate Change

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος 30 Ιουλίου  2018
Δωρεάν είσοδος 
Τηλέφωνο 23210 99395


Τα προγράμματα πραγματοποιεί, τα τελευταία 11 χρόνια o Όμιλος Σερρών για UNESCO, η Αστροπύλη, η Πράξη με τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

·  Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ακη Μακαρά ,Γιώργος Πεχλιβανίδης 
  •  Χορηγοί επικοινωνίας, www.eproodos.grΕφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
  •  www.aposerres.gr, www.rodonfm.net   www.allanea.gr.


  •  Με την αιγίδα της

    Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  

    Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητας