Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Παγκόσμια Ημέρα της μέλισσας 2018

Οι μύγες σώζουν τις επιθυμίες σας για σοκολάτα

Περίπου το 80% των ανθοφόρων φυτών της Γης χρειάζονται ζώα για να τα επικονιάσουν - αλλά δεν είναι μόνο οι μέλισσες να κάνουν τη δουλειά τους.

Η κίνηση της γύρης από το ένα φυτό στο άλλο είναι το πώς γονιμοποιούνται τα ανθοφόρα φυτά. Η πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων πολλών από εκείνους που εκμεταλλεύονται για τα τρόφιμα, βασίζονται σε ζώα για αυτή τη διαδικασία.
Οι μέλισσες μπορούν να έρθουν στο νου πρώτα όταν σκέφτονται την επικονίαση, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών ζώων βοηθούν επίσης, συμπεριλαμβανομένων των πεταλούδων, των σφήνων, των μαστών, των πουλιών, των νυχτερίδων και των λεμούριων.
Παρακολουθήστε καθώς η Dr Erica McAlister , ειδικός του Diptera στο Μουσείο, εξηγεί πόσο σημαντικές μύγες μπορούν να είναι οι επικονιαστές - ειδικά για εκείνους που είναι κομμένοι σε ένα μπαρ σοκολάτα

Τα μακαρόνια διατηρώντας καλλιέργειες κακάου

Ένα δάγκωμα από μια θηλυκή μύγα στην οικογένεια Ceratopogonidae (δάγκωμα των μαστών) μπορεί να είναι οδυνηρό και ερεθιστικό, αλλά οι λάτρεις της σοκολάτας πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να είναι πιο συγχωριασμένοι.
Αυτές οι μύγες είναι κύριες επικονιαστές του κακάο (ή του κακάο), το κακάο Theobroma, τα φασόλια του οποίου χρησιμοποιούνται για τη σοκολάτα Ένα γένος των μίσχων, το Forcipomyia (στο οποίο υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 είδη που περιγράφονται), διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επικονίαση των λουλουδιών του δέντρου.
Τα Midges είναι σχεδόν αποκλειστικά στην ευθύνη τους, κυρίως λόγω του μεγέθους τους. Οι φορτιόμυες έχουν μήκος περίπου 1 έως 3 χιλιοστά. Αυτό τους καθιστά το τέλειο μέγεθος για να αποκτήσετε πρόσβαση στους κουκούλες, που παράγουν γύρη, οι μικροί άντρες των κακάο. 

Δύο κίτρινα και κόκκινα λουλούδια κακάο
Τα λουλούδια κακάου αναπτύσσονται απευθείας από τον κορμό του δέντρου. Δεν μπορούν να αυτο-γονιμοποιήσουν, αλλά η δομή τους σημαίνει ότι μόνο τα μικρά έντομα μπορούν να φτάσουν στη γύρη τους. © Björn S. Μέσω του Wikimedia Commons ( CC BY-SA 3.0 )
Αλλά υπάρχει ένα σύντομο παράθυρο ευκαιρίας για τις μύγες να εκπληρώσουν το ρόλο τους, με τα περισσότερα από τα λουλούδια να διαρκούν μία ή δύο ημέρες.
Τα κακάο δεν είναι τα πιο αποδοτικά είδη αναπαραγωγής. Μερικοί έχουν εκτιμήσει ότι περίπου ένα στα 400-500 άνθη κακάου θα παράγει φρούτα και μόνο το 10% έως 30% των λοβών θα φτάσει σε ωριμότητα.

Είναι το μέλλον της σοκολάτας σε κίνδυνο;

Η σοκολάτα έχει μια πλούσια ιστορία. Επί του παρόντος, η παλαιότερη απόδειξη της χρήσης του από τον άνθρωπο είναι περίπου 7,000 ετών . Υπολείμματα ποτών κακάο βρέθηκαν σε ένα τεμάχιο κεραμικού αγγείου.
Θεωρείται ότι οι Ευρωπαίοι εισήχθησαν για πρώτη φορά στη σοκολάτα μέσω ενός δυνητικά παρόμοιου ποτού το 1519, όταν το ισπανικό Conquistador Hernán Cortés ταξίδεψε στην πρωτεύουσα των Τζένοχτιτλαν, η οποία βρίσκεται σήμερα στην Πόλη του Μεξικού. Το κακάο στη συνέχεια εισήχθη στην Ευρώπη και η δημοτικότητά του εξαπλώθηκε.
Σήμερα, το κακάο είναι μεγάλη επιχείρηση και το μητρικό φυτό της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Η Ακτή του Ελεφαντοστού στη Δυτική Αφρική παράγει περίπου το 40% των παγκόσμιων κακάο. Το 2016, η χώρα παρήγαγε περισσότερους από 1.470.000 τόνους  - αν και η Γκάνα και η Ινδονησία κατέγραψαν επίσης υψηλά επίπεδα παραγωγής.  
Ένα στέλεχος Forcipomyia
Ένα αρσενικό στέλεχος Forcipomyia © Christophe Quintin Via Flickr ( CC BY-NC 2.0 )
Όμως, τα μικρά που κρατούν τα φυτά ζωντανά μπορεί να αντιμετωπίζουν δύσκολες περιόδους μπροστά. Αντιμετωπίζονται από την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, την επέκταση της γεωργίας και τον αυξανόμενο αριθμό και επικράτηση των παρασίτων και ασθενειών. 
Το κακάο είναι ένα επιτυχημένο φυτό, που αναπτύσσεται μεταξύ έξι και 12 μέτρων κάτω από τα τέντες άλλων δένδρων στα μητροπολιτικά τροπικά δάση του. Αλλά για να αυξηθεί η εμπορική παραγωγή, τα αγροκτήματα συχνά απομακρύνουν τα σκιασμένα δέντρα για να δημιουργήσουν περιθώρια για περισσότερο αειθαλές κακάο.
Οι μεσογειακές προτιμούν τη σκιά και οι προνύμφες τους ευδοκιμούν σε υγρές συνθήκες, όπως σε σάπιο ξύλο ή σε απορρίμματα φύλλων λιπασματοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά από αυτή την αλλαγή, ωθώντας το ποσοστό γονιμοποίησης κακάο ακόμη χαμηλότερο από το ήδη χαμηλό σημείο εκκίνησής του.
Δεν γνωρίζει κανείς τις τεράστιες ποσότητες, έχει τεθεί τεράστια ευθύνη σε αυτούς. Όμως, η αύξηση της ζήτησης για προϊόντα κακάου φαίνεται να καθιστά τη ζωή σκληρότερη μόνο για τους μικρούς επικονιαστές που μπορούν να κρατήσουν τους χοληκτόνους χαρούμενους. 

http://www.nhm.ac.uk/discover/flies-are-saving-your-chocolate-cravings.html?utm_source=fb-video-post-20180514-eo&utm_medium=social&utm_campaign=general

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου