Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Παγκόσμια Ημέρα τόνου Στόχος 14 *Ζωή στο Νερό* του !7 Global Goals για την Βιώσιμη Ανάπτυξη

Φωτο: 


Προστατεύουμε και χρησιμοποιούμε με βιώσιμο τρόπο τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τους θαλάσσιους πόρους για βιώσιμη ανάπτυξη

Προστατεύουμε και χρησιμοποιούμε με βιώσιμο τρόπο τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τους θαλάσσιους πόρους για βιώσιμη ανάπτυξη

Γνωρίζατε ότι 2 του Μαΐου 2017 είναι η πρώτη διεθνώς αναγνωρισμένο Παγκόσμια Ημέρα τόνου; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Δεκέμβριο του 2016 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε να τηρούν επισήμως τν Ημέρα.
Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της διαχείρισης της διατήρησης για να εξασφαλιστεί ότι έχουμε συστήματα για την πρόληψη των αποθεμάτων τόνου από τη συντριβή.
Σε νησιά του Ειρηνικού τόνου είναι μια κύρια πηγή εσόδων για τις κυβερνήσεις και βασικό μέρος της επισιτιστικής ασφάλειας για τους νησιωτικούς πληθυσμούς.
«Τόνος» αναφέρεται σε 16 περίπου διαφορετικά είδη, συμπεριλαμβανομένου του ερυθρού, ερυθρού Ειρηνικού, Νοτίου Ημισφαιρίου, μεγαλόφθαλμων, με κίτρινα, του λευκού τόνου και παλαμίδας.
Είναι αξιοσημείωτο ψάρια.
O Τόνος μπορεί να πηδήσει υψηλά έξω από το νερό, ταξιδεύουν σε τεράστιεςαποστάσεις , είναι θερμόαιμα. Μπορούν να ζήσουν στα ψυχρό νερά στα ανοικτά της Νέας Γης, καθώς και τα ζεστά τροπικά νερά του Κόλπου του Μεξικού και της Μεσογείου, όπου επιστρέφουν και  αναπαράγονται κάθε χρόνο. Έχουν γίνει γνωστό για την  συνεργασία τους  με τα δελφίνια για την προστασία από τους καρχαρίες.
Παρά τις εκπληκτικές ιδιότητες του τόνου,είναι από  τα ψάρια που απειλούνται με συντριπτική ζήτηση για το κρέας τους, ως επί το πλείστον με τη μορφή κονσέρβες τόνου και σούσι.
Στην περιοχή του Ειρηνικού, τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας Ναουρού (PNA) έχουν εκστρατεία για να έχουν την Ημέρα που αναγνωρίζεται τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2011.
Μέλη PNA είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Μικρονησίας, το Κιριμπάτι, Νήσοι Μάρσαλ, Ναούρου, Παλάου, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντος και το Τουβαλού. Σε συνδυασμό αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους ελέγχουν το 25 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής τόνου .
https://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=36&Itemid=71
Η συμμετοχή των σχολείων είναι δωρεάν.

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος 30-6-2017
  
Ραντεβού στην γραμματεία 2321099395-6932755008
Την ευθύνη των  εκπαιδευτικών  προγραμμάτων έχει  ο Όμιλος Σερρών για UNESCΟ
 τα τελευταία 8 χρόνια
 σε συνεργασία με την ΠΡΑΞΙΣ και την Αστροπύλη 
με τους .εθελοντές Κωνσταντίνα Τζόγα,Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, 
με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Μαρία Χατζηδημητρίου 
 τους Ευρωπαίους εθελοντές,με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, 
Θάνο Παπαγεωργίου .Ακη Μακαρά ,Γιώργο Πεχλιβανίδη

Τις δράσεις υποστηρίζει η Α/θμια εκπαίδευση Σερρών. 


 Χορηγοί επικοινωνίας, www.eproodos.gr, Εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
 www.aposerres.gr, www.rodonfm.net   www.allanea.gr. www.e-simerini.com,


 Με την αιγίδα της

Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  

Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητας


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου