Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

Ημέρα Ορυκτών με τον TitanotheresΞέρετε τι είδους ζώο είναι για την Εθνική Ημέρα ορυκτά το λογότυπο; Αν και μοιάζει με ένα γούνινο ρινόκερο, είναι ένα titanothere.Τα  Titanotheres βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική οικογένεια από ρινόκερους. Έχουν πια  εκλείψει.
Το Titanotheres, που ονομάζεται επίσης brontotheres, ήταν  φυτοφάγα, μονό-συνοχή οπληφόρων (δίχηλα θηλαστικά) που έζησε κατά τη διάρκεια του Ηωκαίνου μεταξύ περίπου 50 και 34 εκατομμύρια χρόνια πριν. Αν και οι πρώτες titanotheres ήταν σχετικά μικρά σε μεγεθος , ίσως του σκυλιού titanotheres τελικά έφτασε στο μέγεθος του ελέφαντα,οταν ήταν όρθιος εφθανε πάνω από 2,5 μέτρα (7 πόδια) ψηλά! Εκτός από το μεγάλο μέγεθός τους, οι μετέπειτα titanotheres εμφανίζουν επίσης μια ποικιλία από οστεώδη, συνήθως σε συνδυασμό, αποφύσεις στο μπροστινό μέρος των κρανίων τους. Αυτά τα εξαρτήματα μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για την άμυνα ή για να προσελκύσουν τους συντρόφους.
Τα Titanothere απολιθώματα είναι ως επί το πλείστον από τη Βόρεια Αμερική, αν και ορισμένοι έχουν βρεθεί στην Ασία.Τα Titanothere απολιθώματα είναι τόσο άφθονα μέσα και γύρω από το Badlands National Park (Νότια Ντακότα), οπού οι  παλαιοντολόγοι τους αναφέρουν τα σώματα τους ως «titanothere κρεβάτια.» Αυτά τα κρεβάτια θεωρούνται πλέον μέρος του σχηματισμού Τσάντρον. Τα Titanotheres εξαφανίστηκαν στο τέλος του Ηωκαίνου.


κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση ...

Titanotheres ζούσαν σε ανοικτούς χώρους κοντά στα τροπικά δάση  στη δυτική και κεντρική Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια του Ηωκαίνου. Ήταν browsers, που σημαίνει ότι τρέφονται με τα φύλλα των δέντρων ή θάμνων.Χορηγία εικόνας από Badlands Φυσικής Ιστορίας Συλλόγου.

Το παγκόσμιο κλίμα, ήδη ψύξης για ένα μεγάλο μέρος του Ηωκαίνου, ήταν αρκετά κρύο στο τέλος του Ηωκαίνου (34 εκατομμύρια χρόνια πριν) ήταν  μονίμως  πάγος και  είχε σχηματιστεί στο νότιο πόλο. Αυτή η μετάβαση από μια ζεστή, πλούσια "θερμοκηπίου" το κλίμα σε ένα κρύο, ξηραντήριο "icehouse" οδήγησε σε μεγάλη μείωση των σχεδόν-τροπικά οικοσυστήματα που ζούσαν οι  titanotheres 


κάντε κλικ για μεγέθυνση ...

Dr. Hiram Prout, ένας Σαιντ Λούις γιατρό, περιέγραψε αυτό το titanothere σαγόνι το 1846. Ήταν η πρώτη επιστημονικά περιγράφονται ορυκτά δείγμα από την Αμερικάνικη Δύση και ανακάλυψε σε αυτό που είναι τώρα Badlands National Park. Το σαγόνι είναι στις συλλογές του Smithsonian Institution Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον, DC

Τα ορυκτά γεγονότα:

 • Titanotheres (ή brontotheres) ήταν μεγάλο, φυτοφάγα θηλαστικά.
 • Ζούσαν σε ανοικτή άρια κοντά σε σχεδόν τα τροπικά δάση στη Βόρεια Αμερική και την Ασία.
 • Εξαφανίστηκαν  στο τέλος του Ηωκαίνου.
 • Το πρώτο απολίθωμα που επιστημονικά περιγράφεται από την αμερικανική Δύση ήταν ένα σαγόνι titanothere.


 • Πήγαινε να δεις τους!

  Titanothere απολιθωμένα υπολείμματα μπορεί να δει κανείς σε μουσεία συνεργάτης μας Νότιας Ντακότα School of Mines, Μουσείο Βραχώδη Όρη, και το Μουσείο Tate. Έχουν τα λείψανά τους που έχουν βρεθεί σε τέτοιες περιοχές όπως το NPS Badlands, Florissant κρεβάτια ορυκτά, και John Day κρεβάτια ορυκτά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους εν λόγω εταίρους, κάντε κλικ σε συνδέσμους τους από μας Συνεργάτες καρτέλα.

  Λόγος Origins: • Titanothere: τιτάνας αναφέρεται σε ένα ελληνικό θεό, σύμβολο της ωμής βίας και μεγάλο μέγεθος. ΘΕΡΟΣ είναι ελληνικά για «άγριο ζώο».
 • Brontothere: Bronto είναι ελληνικά για «βροντή." ΘΕΡΟΣ είναι ελληνικά για «άγριο ζώο».

 • *Το σχολείο πάει ...Μουσείο* υποστηρίζει ο Όμιλος Σερρών για UNESCO με την ΠΡΑΞΙΣ  στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών. 
 • Είσοδος ελεύθερη
  Τηλεφ επικοινωνίας 23210-99395
  Διάρκεια προγράμματος 20-1-16 έως  15-2-16

  Εθελοντές, είναι η Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ακης Μακαρά,Μαρία Χατζηδημητρίου

       Χορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.grwww.e-simerini.com,
   www.aposerres.gr, www.rodonfm.net   www.allanea.gr.


   Με την αιγίδα της

  Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  


  Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητας

 • Δεν υπάρχουν σχόλια :

  Δημοσίευση σχολίου