Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

«Ενέργεια –Φιλική πολιτική στα πουλιά!"



Στην εποχή της συνεχώς αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια, την ανάπτυξη νέων και την επέκταση υφιστάμενων τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας είναι το κλειδί όταν αγωνίζεται προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, η ενέργεια δεν μπορεί να είναι πραγματικά βιώσιμη και φιλική προς τη φύση εάν δεν λαμβάνει πλήρως τη βιοποικιλότητα και, πιο συγκεκριμένα, τα μεταναστευτικά πουλιά υπόψη. Με θέμα «Ενέργεια – Φιλική πολιτική στα πουλιά!", Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών (WMBD) το 2015 έχει ως στόχο να τονίσει τη σημασία της ανάπτυξης ενεργειακών τεχνολογιών με τρόπο που να εμποδίζει, ελαχιστοποιεί και να μετριάζει τις επιπτώσεις για τα αποδημητικά πτηνά και τους οικοτόπους τους.
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά αγώνα με τη μαζική επέκταση των διαφόρων μέσων παραγωγής και διανομής ενέργειας: συγκρούσεις και ηλεκτροπληξία λόγω των γραμμών του  ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις επιπτώσεις των εμποδίων από την ενεργειακή υποδομή που προκαλεί θνησιμότητα και μετατόπιση. Επιπλέον, τα πουλιά υποφέρουν από τις επιπτώσεις από την απώλεια ενδιαιτημάτων και την υποβάθμιση και άλλες διαταραχές από την ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής ενέργειας, βιο-ενέργειας, των ωκεανών, η ηλιακή, η αιολική και η γεωθερμική ενέργεια τεχνολογιών. Η  Βιώσιμη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην μεταναστευτικά πουλιά και  μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της. Ωστόσο, εάν ορισμένα ενεργειακά τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί χωρίς τον κατάλληλο προγραμματισμό, το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των κινδύνων, που μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών.
Κατά την επέκταση της παραγωγής ενέργειας, η μετάβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της ζωής στη Γη. Η διατήρηση των αποδημητικών πτηνών θα πρέπει να εξεταστεί σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης της ενέργειας σε πολλαπλά επίπεδα - τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ως εκ τούτου, συντονισμένες δράσεις διατήρησης από τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις προστασίας της φύσης, επιστήμονες και στον τομέα της ενέργειας, καθώς και το ευρύ κοινό είναι απαραίτητη. Με αυτό τον τρόπο τα οφέλη της βιώσιμης ενέργειας μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τον κίνδυνο να πληγεί αποδημητικών πουλιών και των βιοτόπων τους.

To Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δήμου του Δήμου Σερρών συμμετέχει με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ομίλου Σερρών για UNESCO και την υποστήριξη της ΠΡΑΞΙΣ και ΑΣΤΡΟΠΥΛΗΣ. Διάρκεια προγράμματος 30 Μαΐου Είσοδος Ελεύθερη Υποστηρίζουν   ΟΙ εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, Λίλιαν Τούσκα  με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο, τους Ευρωπαίους εθελοντές  Cristana Lopez Έλενα Crespo Leonard Hahne Juljan Λάλα   Leslie Besacier με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου. ,Ακη Μακαρά,Μαρία Χατζηδημητρίου

 Τα εκπαιδευτικά πρόγραμμα του έτους 2015 που πραγματοποιεί ο Όμιλος Σερρών για UNESCO  στο Μουσείο αφιερώνονται στα 70 χρόνια από της ιδρύσεως της UNESCO τo 1945
       
       Με την αιγίδα της

Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  


Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητας


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου