Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«Παρακολουθώντας τον καιρό με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας»






«Παρακολουθώντας τον καιρό με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας»
και με υπότιτλο «εορτάζοντας τα 50 χρόνια του Συστήματος Παρακολούθησης Καιρού» θα τιμήσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τον πρώτο μήνα της ¨Άνοιξης* με το τρίτο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα.


Το θέμα εστιάζει στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες στην ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας και της προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα.
Επίσης αποτελεί αφιέρωμα στο βασικό πρόγραμμα του WMO το όποιο συμπληρώνει την 50η του επέτειο. Η έναρξη του προγράμματος το 1963, στο μέσο του ψυχρού πολέμου, σηματοδότησε ένα σημαντικό σταθμό στην διεθνή συνεργασία. Το πρόγραμμα, συνδυάζει, τα συστήματα παρατήρησης και τηλεπικοινωνιών με τις υποδομές για την κεντρική εκμετάλλευση των πληροφοριών και την έκδοση των προγνώσεων ώστε να διαχέει την απαραίτητη μετεωρολογική και τη σχετιζόμενη περιβαλλοντική πληροφορία σε όλες τις χώρες.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν τρομακτική επίδραση στα 7 δισεκατομμύρια του πληθυσμού του πλανήτη και αυτή η επίδραση θα αυξηθεί καθώς η οικονομία αναπτύσσεται και ο πληθυσμός αυξάνεται και αναμένεται να φτάσει 9,3 δισεκατομμύρια το 2050.



Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Παρακολουθώντας τον καιρό με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας»

Θα παρουσιάσει  πως ο καιρός, το κλίμα και η μείωση των κινδύνων από τις καταστροφές είναι κεντρικής σημασίας για κάθε εθνική και διεθνή ατζέντα για  να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης ανάπτυξης.

Για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  η  Ημέρα Μετρολογίας 2013 είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχύσει αυτό το μήνυμα στους νέους μας.

Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί ως τις 30 Μαρτίου παράλληλα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Νερού και των Δασών.



 Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο Όμιλος Σερρών για UNESCO, η ΠΡΑΞΙΣ η Εθελοντές 2011,το Club Νέων της UNESCO Σερρών .Υποστηρικτές του  είναι οι  εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελένη Πισώκα, Στέλλα Παπούδα , με τους νέους  Θέλμα Πολούα, Ακη Μακαρά Παρμενίον Πατιά και του Ευρωπαίους εθελοντές Laura Lang  Marion Tillier Umit Gonen. NereaPueyo Sanchez, Αndre Castro Martinez, με υποστηρικτή τον  κ Κ Βαβαλέκα.


Χορηγοί επικοινωνίας,

 Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr/ www.aposerres.gr,   www.rodonfm.net
 
Οι δράσεις  είναι

Με την αιγίδα της,


Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για UNESCO




 
 

  Οι δράσεις εντάσσονται, 


 -Στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020
 
 


-Στην *Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020*

 







Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Τα ζώα του δάσους.. πάνε σχολείο!



*Τα ζώα του δάσους.. πάνε σχολείο*



Την Ημέρα του δάσους,21 Μαρτίου 2013, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα την γιορτάσει με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 

*Τα ζώα του δάσους.. πάνε σχολείο*

Μια φορά κι έναν καιρό, τα ζώα του δάσους αποφάσισαν να κάνουν κάτι πρωτοποριακό για να αντιμετωπίσουν τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις του δάσους. Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχολείο διαφορετικό από τ’ άλλα. Υιοθέτησαν ένα αναλυτικό πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, αναρρίχηση, κολύμβηση και πέταγμα. Η παρακολούθηση των μαθημάτων ήταν υποχρεωτική για όλα τα ζώα.

Ο αετός ήταν ένα ιδιόρρυθμο πουλί αρκετά ανυπάκουο. Στο μάθημα της αναρρίχησης τους νίκησε όλους, αφού έφτασε μέχρι την κορυφή του δέντρου πολύ γρήγορα, αλλά επέμενε να χρησιμοποιήσει τη δική του μέθοδο για να φτάσει μέχρι εκεί.

Ο σκίουρος ήταν εξαιρετικός στην αναρρίχηση, μέχρι που απογοητεύτηκε γιατί στο μάθημα του πετάγματος ο δάσκαλος τον έβαλε να ξεκινήσει από το μηδέν. Επίσης, του δημιουργήθηκε μια κήλη από την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε. Τελικά πήρε Γ’ στην αναρρίχηση και Δ’ στο τρέξιμο...............


*Η συμβολή των δασών για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη*

Επίσης την *Ημέρα του δάσους*, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα υποστηρίξει ,πολλαπλασιάζοντας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα .το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που έχει περάσει για τη 21η Μάρτη κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα του Δάσους, ενθαρρύνοντας  τη σημασία των δασών και τη συμβολή τους στην ανθρώπινη ζωή. Τα δάση έχουν παίξει πάντα ένα σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία. Στην πορεία  του χρόνου, η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων και των δασών έχει αλλάξει την πρακτική  στις κοινωνικές και στις οικονομικές αλλαγές.
*Η συμβολή των δασών για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη*
Στο Διεθνή φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη ,στο πλαίσιο της ημέρας, μια διακεκριμένη ομάδα  ομιλητών θα συζητήσουν για τα ζητήματα αυτά και θα παρουσιάσουν  επιτυχημένες πολιτικές καθώς και το όραμά τους, που απεικονίζει το πώς η διατήρηση της υγείας και της παραγωγικότητας των δασών σε διάφορες περιοχές του κόσμου έχουν συμβάλει και θα συνεχίσουν  να συμβάλουν στην αειφόρο ανάπτυξη.

 Αν και οι εθνικές προτεραιότητες μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, υπάρχει συναίνεση ότι η αειφόρος διαχείριση των δασών παραμένει κοινός στόχος, όχι μόνο μεταξύ των χωρών με παρόμοια επίπεδα της δασικής κάλυψης, αλλά μεταξύ εκείνων με πολύ διαφορετικές εμπειρίες.

Η επιστήμη και η πρακτική της δασοκομίας έχει εξελιχθεί και επεκταθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων, από την εστίαση στη διατήρηση του κεφαλαίου δάσος εξασφαλίζοντας παράλληλα τη βιώσιμη παραγωγή ξυλείας, ώστε να συμπεριληφθούν με βαθύτερη κατανόηση στη αειφόρου ανάπτυξη

  Ελάτε μαζί μας να συζητήσουμε για το πώς η αειφόρος διαχείρισης των δασών μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ποικιλία αναγκών από πολλούς ενδιαφερόμενους και να δημιουργήσει μια υγιή κοινωνία.

 Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να  παρακολουθήσουν εκτός του εκπαιδευτικού προγράμματος, τα φιλμ που επελέγησαν από τον Διεθνή Διαγωνισμό δημιουργίας μικροφίλμ με θέμα το δάσος ,την έκθεση φωτογραφίας και της  ζωγραφικής των παιδιών από τους  Διεθνείς διαγωνισμούς  που προκήρυξαν στο πλαίσιο του Διεθνούς έτους Δασών το 2011 τα Ηνωμένα Έθνη και που θα παρουσιαστούν στην Κωνσταντινούπολη   στο Διεθνές φόρουμ για τα Δάση http://www.un.org/esa/forests/index.html

Στους μαθητές που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που αρχίζει από τις 11-30/3/13 θα ζητηθεί εφ όσον το επιθυμούν να μας στείλουν ως τις 15-4-13 ένα γράμμα που θα έχει θέμα «Φανταστείτε ότι είστε ένα ζωντανό δέντρο σε ένα δάσος. Γράψτε μια επιστολή σε κάποιον που θα εξηγήσει γιατί είναι σημαντικό να προστατεύονται τα δάση. " 
Στην καλύτερη επιστολή θα δοθεί ένα usb και ένα δίπλωμα.
Υλικό ευαισθητοποίησης για τα σχολεία στο  http://schools.rainforestsos.org/
Τ εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερώνετε στην
PROF. WANGARI MAATHAI - 2004 NOBEL PEACE PRIZE LAUREATE
FOUNDER OF THE GREEN BELT MOVEMENT
Πηγή προγράμματος 

Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο Όμιλος Σερρών για UNESCO, η ΠΡΑΞΙΣ η Εθελοντές 2011,το Club Νέων της UNESCO Σερρών .Υποστηρικτές του  είναι οι  εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελενη Πισώκα με τους νέους  Θέλμα Πολούα, Ακη Μακαρά Παρμενίον Πατιά και του Ευρωπαίους εθελοντές Laura Lang  Marion Tillier Umit Gonen. NereaPueyo Sanchez, Αndre Castro Martinez Η κ Μαρία Εμμανουηλίδου Msc Mentoring Coaching, με υποστηρικτή τον  κ Κ Βαβαλέκα.


Χορηγοί επικοινωνίας,
 Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr/ www.aposerres.gr,   www.rodonfm.net
 

Οι δράσεις  είναι

Με την αιγίδα της,

Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για UNESCO


 
 Οι δράσεις εντάσσονται, 

 
 -Στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020


-Στην *Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020*

 












Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

*Οι Μύθοι του Νερού*




*Οι Μύθοι του Νερού*
 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Ο πρωτόγνωρος  άνθρωπος στάθηκε με ευγνωμοσύνη αλλά και με κατάπληξη μπροστά στο υδάτινο στοιχείο και λάτρεψε ως θεούς τις πηγές, τα ποτάμια, τις λίμνες, τις θάλασσες και τη βροχή. Προσωποποίηση του νερού στις διάφορες φυσικές μορφές του θεωρείτο από τους αρχαίους ο Ποσειδώνας, ο Ωκεανός, οι Ωκεανίδες, οι Νύμφες, (Ναϊάδες) ακόμη και ο ίδιος ο νεφεληγερέτης Ζευς, καθώς και οι θεοί των ποταμών Αλφειός, Ιλισσός, Αχελώος, Πηνειός, Αλιάκμων, Μαίανδρος και άλλοι. Γνωστή και η διαμάχη μεταξύ Ποσειδώνα και Αθηνάς, που διεκδίκησαν την τιμή να δώσουν το όνομά τους στην πόλη που είχε ιδρύσει ο Θησέας. Ο Ποσειδώνας προσέφερε ως δώρο το νερό, ενώ η Αθηνά το ελαιόδενδρο. Οι κάτοικοι απέρριψαν το δώρο και το όνομα του Ποσειδώνα και προτίμησαν εκείνα της θεάς Αθηνάς. Το γεγονός αυτό εξόργισε τον θεό, και έτσι καταδίκασε το Άστυ να αντιμετωπίζει μόνιμο πρόβλημα λειψυδρίας……………………….

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα πραγματοποιήσει 3 εκπαιδευτικά προγράμματα το μήνα Μάρτιο ξεκινώντας με το *Οι Μύθοι του Νερού* στο πλαίσιο της *Ημέρας του Νερού *που φέτος έχει θέμα την *Συνεργασία για ΤΟ ΝΕΡΌ*
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ,εντάσσετε στο *Διεθνές Έτος του Νερού 2013*και αφιερώνετε στον *Ιερό ποταμό Στρυμόνα* στο φυσικό αυτό στοιχείο της φύσης του νομού μας, που σηματοδοτεί την μακρόχρονη ιστορία του τόπου μας και στον πλούτο της παραγωγής που έχει προσφέρει .στην Σερραϊκή γη.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σ όλο τον Μάρτιο

Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο Όμιλος Σερρών για UNESCO, η ΠΡΑΞΙΣ , το Club Νέων της UNESCO Σερρών
Υποστηρικτές του  είναι οι  εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελενη Πισώκα Κατερίνα Ανθουλάκη, με τους νέους του
Club Νέων για  Unesco  Θέλμα Πολούα, Ακη Μακαρά, Παρμενίον Πατιά και τους Ευρωπαίους εθελοντές Laura Lang  Marion Tillier Umit Gonen. NereaPueyo Sanchez, Αndre Castro Martinez, Mentoring Coaching η  Μαρία Εμμανουηλίδου, με υποστηρικτή τον  κ Κ Βαβαλέκα.

Χορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr/ www.aposerres.gr,   www.rodonfm.net  www.aposerres.gr


Η δράση  έχει την αιγίδα της,
Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για UNESCO
Και της
Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO




  Οι δράσεις του Μουσείου εντάσσονται, 
  -Στην *Δεκαετία της Βιοποικιλότητας 2011-2020


 
-Στην *Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020*