Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2009

Όταν η Γη είδε τον άνθρωπο να πατά στο φεγγάρι.


«Ο Αετός προσγειώθηκε». Η αποστολή Απόλλων 11 εκτοξεύεται με έναν πύραυλο (Κρόνος 5), τον ισχυρότερο που είχε κατασκευαστεί ποτέ, και τριμελές πλήρωμα αποτελούμενο από τους Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντρινκαι ,Μάικ Κόλινς. Τρεις ημέρες αργότερα θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Άρμστρονγκ και Όλντριν θα μπουν στη σεληνάκατο Αετός, θα αποχωριστούν από το όχημα διακυβέρνησης Κολούμπια και στις 10.17 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) της 20ής Ιουλίου ο Άρμστρονγκ θα διαβιβάσει στο Χιούστον το μήνυμα: «Ο Αετός προσγειώθηκε». Θα περάσουν περίπου έξι ώρες μέχρι να ξεστομίσει αυτό που έμελλε να γίνει μία από τις διασημότερες φράσεις στην Ιστορία: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα». Άρμστρονγκ και Όλντιν θα παραμείνουν στο έδαφος της Σελήνης για περίπου δυόμισι ώρες, θα στήσουν ιστό με την αμερικανική σημαία, θα πάρουν δείγματα εδάφους, βράχων και σκόνης, θα τοποθετήσουν εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα και κατόπιν θα ξεκινήσουν να συναντήσουν σε τροχιά το Κολούμπια, αφήνοντας πίσω μια αναμνηστική πλάκα με την επιγραφή < Εδώ Άνθρωποι Από Τον Πλανήτη Γη Πάτησαν Πρώτη Φορά στη Σελήνη, Ιούλιος 1969 μ.Χ. Ήρθαμε εν Ειρήνη Για Όλη την Ανθρωπότητα>

Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA θα γιορτάσι το ''ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ' τα 40 χρόνια που ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι.
Την Παρασκευή στο ολόγιομο φεγγάρι του Σεπτέμβρη, στις 11.00 το πρωί στο χώρο του Μουσείου θα τίμηση με τα παιδιά της πόλης μας ηλικίας 7-12 το επίτευγμα του ανθρώπου να ταξιδεύσει στο διάστημα .Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα επαναληφθεί το Σάββατο 12-9-09 το πρωί.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τον Όμιλο Σερρών για UNESCO την Αστροπύλη και την www.mindTECH.gr,
http://www.nasa.gov/mission_pages/apollo/40th/index.html
Η δράση εντάσσεται στο * Διεθνές έτος Αστρονομίας 2009*

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου