Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Θα πάμε να γνωρίσουμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δήμου Σερρών.

 





ΚΔΑΠ Δήμου Σερρών


Θα πάμε να γνωρίσουμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δήμου Σερρών.
Αυτό το Μουσείο, που πολλοί δεν το γνωρίζετε, βρίσκεται σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, στους πρόποδες του Μενοίκιου Όρους, και πιο συγκεκριμένα στο 1ο χλμ Σερρών - Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου.
Στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο κτήριο, ιδιοκτησίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Σερρών, και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρηματικού Αναπτυξιακού Προγράμματος LEADER και λειτουργεί από το 1996 από το Δήμο Σερρών με την ονομασία "Κέντρο Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας".
Η μεγάλη ποικιλομορφία των οικοσυστημάτων και των ειδών πανίδας και χλωρίδας του Ν. Σερρών έκανε επιτακτική και επέβαλε την ανάγκη λειτουργίας ενός τοπικού περιφερειακού μουσείου που θα αναδείξει τον πλούτο της περιοχής και θα τον παρουσιάζει στους επισκέπτες.
Τα εκθέματα είναι πολλά και περιλαμβάνουν πτηνά, πεταλούδες, ζώα, απολιθώματα και πετρώματα.
Στόχος του μουσείου είναι η συλλογή και διατήρηση κάθε είδους πανίδας, χλωρίδας και ορυκτού πλούτου, η έκθεσή τους, ώστε να γίνουν γνωστά, αλλά και η διάθεσή τους για μελέτη και έρευνα των βιοτόπων, των αγροβιοτόπων και του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας, ώστε να αναδειχθεί. Σκοπός είναι η πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά κυρίως η ανάπτυξη συνείδησης για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η συμβολή του Μουσείου είναι καθοριστική στην ανάπτυξη περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας και αγάπης μέσα από πολύπλευρες δράσεις του μουσείου, που απευθύνονται κυρίως σε μαθητές και φοιτητές, όπως και σε άτομα που μελετούν ή δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος.
Ξεκινάμε!
Πατήστε https://youtu.be/GpAsa4VSUrg και ξεναγηθείτε στους χώρους του μουσείου.
Πατήστε https://youtu.be/g-Ip97Pp978 και θαυμάστε όλα τα εκθέματα του μουσείου συνοδευόμενα από πολλές και σημαντικές πληροφορίες για αυτά.

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Feisty Tiger Cubs -Παίξτε με σκύλους | Τίγρεις για το σπίτι | BBC Earth

 


Ο Giles Clark αποκαλύπτει τα μικρά παιδιά στον Τύπο καθώς ανακοινώνουν τα σχέδιά τους να βοηθήσουν τη διατήρηση της τίγρης χρησιμοποιώντας τα μικρά. Λήφθηκε από το Tigers About The House. Εγγραφείτε στο BBC Earth:http://bit.ly/BBCEarthSubBBCΓη κανάλι YouTube:

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

“Οι ωκεανοί, το κλίμα και ο καιρός” #WorldMetDay

Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας 2021: “Οι ωκεανοί, το κλίμα και ο καιρός”

 

Covering 70% of the Earth's surface, the ocean is a major driver of the world's weather, climate & economy. Yet, the climate emergency has made it more vulnerable & hazardous.
From reducing single-use plastics to recycling, Tuesday's #WorldMetDay highlights how all of us can take #ClimateAction to protect our ocean and our future. http://bit.ly/3tNV3wn




Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, την μείωση της απώλειας ζωών και περιουσιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές και άλλου είδους καταστροφικά γεγονότα που συνδέονται με τον καιρό, το κλίμα και το νερό, καθώς και της ανάγκης διαφύλαξης και προστασίας τόσο του περιβάλλοντος, όσο και του παγκόσμιου κλίματος για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές ανθρώπων, τη σημασία ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου παγκόσμιου συστήματος παρατήρησης, συλλογής , διαχείρισης και διάδοσης μετεωρολογικών, υδρολογικών και σχετικών με αυτά προϊόντων, στις 23 Μαρτίου του 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO, ΠΜΟ).

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας για το 2021 είναι «Ο ωκεανός, το κλίμα και ο καιρός μας» το οποίο εστιάζει την παγκόσμια προσοχή του ΠΜΟ στη σύνδεση του ωκεανού, του κλίματος και του καιρού μέσα στο σύστημα της Γης και της ατμόσφαιρας της. Σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την επιστήμη των ωκεανών για την αειφόρο ανάπτυξη (2021-2030) (United Nations Decade of Ocean Science for Sustainable Development (2021-2030)

Ο ορισμός της «Δεκαετίας» ενισχύει τις προσπάθειες συγκέντρωσης της γνώσης της επιστήμης των ωκεανών μέσω καινοτόμων και μοντέρνων ιδεών ως βάση πληροφοριών για την υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης. Αυτό μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και να βοηθήσουμε τις χώρες-μέλη του οργανισμού να ενισχύσουν την ικανότητά τους να διατηρούν ασφαλείς τις ζωές και τις περιουσίες – μειώνοντας τον κίνδυνο καταστροφής – ώστε να διατηρηθούν βιώσιμες οικονομίες.


Λόγω του COVID19 οποιο σχολείο ενδιαφέρεται μπορεί να ενημερωθεί απο το ΠΠ που ετοιμάσαμε για την  τάξη του. 

Στειλτε μας το mail σας για να σας σταλεί 

To δικό μας  serres.for.unesco@gmail.com 

Eισοδος ελεύθερη  Διάρκεια προγράμματος Ανοικτή

Για σχολεία τηλεφ 23210 99395 και 6932755008


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία 14 χρόνια υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :

Τον  Όμιλο Σερρών για UNESCO, 
την ΠΡΑΞΙΣ .
 το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,
την Αστροπύλη
καί τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την  ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ευθυμης Μακαράς,  Πεχλιβανίδης 

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Κάλεσμα συνεργασίας με Β/Θμιας


Το Μουσείο συνεργάζεται με το MIT για να εισαγάγει τους μαθητές στο AI στην επιστημονική έρευνα

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) - ένας κλάδος της επιστήμης των υπολογιστών που εστιάζει στην ανάπτυξη ικανοτήτων μηχανών, όπως η αναγνώριση εικόνας και η μάθηση από παραδείγματα - αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η επιστημονική έρευνα, η εισαγωγή μαθητών γυμνασίου στις εφαρμογές της αποτελεί σημαντική επένδυση στην προετοιμασία της επόμενης γενιάς επιστημόνων, και στη διασφάλιση της πρόσβασης στο πεδίο από ομάδες που δεν εκπροσωπούνται, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των ατόμων του χρώματος.

Με μια νέα επιχορήγηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, το Πρόγραμμα Επιστημονικής Έρευνας του Μουσείου (SRMP) , το οποίο συνδυάζει μαθητές γυμνασίου με επιστήμονες του Μουσείου για τη διεξαγωγή ερευνητικών έργων, θα συνεργαστεί με το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών και το Arcade Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) STEP Lab) για να αναλάβει ένα τριετές έργο για να βοηθήσει τους μαθητές γυμνασίου να μάθουν και να εφαρμόσουν ένα υποσύνολο της AI που ονομάζεται μηχανική μάθηση για την επίλυση ερωτήσεων στις φυσικές επιστήμες. Το έργο, που ονομάζεται SRMPmachine (μηχανή γαρίδας), υποστηρίζεται από το πρόγραμμα καινοτόμων τεχνολογικών εμπειριών για μαθητές και εκπαιδευτικούς (ITEST) του NSF  με αριθμό επιχορήγησης 2049022.

«Για πάνω από μια δεκαετία, το πρόγραμμα SRMP του Μουσείου παρέχει στους μαθητές γυμνασίου της Νέας Υόρκης την εμπειρία διεξαγωγής πραγματικής έρευνας με επιστήμονες σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων», δήλωσε ο Mark Weckel , βοηθός διευθυντής των πρωτοβουλιών νεολαίας στο Μουσείο , ο οποίος ηγείται του έργου. "Με αυτήν την επιχορήγηση, είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με το MIT για να αυξήσουμε την πρόσβαση σε ένα πεδίο που φέρνει επανάσταση στο STEM."

Ως μέρος του SRMPmachine, 120 μαθητές θα συμμετάσχουν σε θερινό Ινστιτούτο τεσσάρων εβδομάδων για να αναπτύξουν δεξιότητες επιστήμης δεδομένων και μηχανικής μάθησης και να μάθουν για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην επιστήμη και την επιστημονική σταδιοδρομία. Από αυτούς, 30 μαθητές θα εργαστούν στα ερευνητικά εργαστήρια του Μουσείου το επόμενο ακαδημαϊκό έτος με επιστήμονες που χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση. Οι συμμετέχοντες φοιτητές θα προσληφθούν από τα γυμνάσια της Νέας Υόρκης και από οργανισμούς που βασίζονται στην κοινότητα και εξυπηρετούν κυρίως μαθητές Black, Hispanic / Latinx και πρώτης γενιάς φοιτητές.

Το πρόγραμμα σπουδών και τα ερευνητικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν για το έργο SRMPmachine ως μέρος της επιχορήγησης θα είναι διαθέσιμα στο κοινό και θα μοιραστούν μέσω της Κοινοπραξίας New York City Science Research Mentoring Consortium , ένα δίκτυο 24 ερευνητικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων υπό την ηγεσία του Μουσείου που παρέχουν ερευνητικές εμπειρίες σε περισσότερα από 500 Μαθητές γυμνασίου της Νέας Υόρκης.

Το πρώτο από τα δύο Θερινά Ινστιτούτα θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2022.

προτείνουμε τα σχολεία μας να έρθουν σ επαφη με το ΑΜΦΙ και το ΜΙΤ https://www.amnh.org/explore/news-blogs/education-posts/amnh-mit-ai-scientific-research?fbclid=IwAR2p774JzuH96WzddFk5iRH8Xt7OlBFB7_Uy8kYuiOxheNbf4pbxZp50fz0