Η βιοποικιλότητα είναι ο ζωντανός ιστός του πλανήτη μας. Υποστηρίζει την ανθρώπινη ευημερία στο παρόν και στο μέλλον και η ταχεία πτώση της απειλεί τη φύση και τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τις εκθέσεις που δημοσίευσε το 2018 η Διακυβερνητική Πλατφόρμα για την Επιστήμη και την Πολιτική για την Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων (IPBES), οι κύριοι παγκόσμιοι παράγοντες της απώλειας της βιοποικιλότητας είναι η κλιματική αλλαγή, τα χωροκατακτητικά είδη, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ρύπανση και η αστικοποίηση.
Η απώλεια της βιοποικιλότητας συνεπάγεται τη μείωση και την εξαφάνιση των ειδών και της γενετικής ποικιλότητας και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων. Διακυβεύει τη ζωτική συμβολή της φύσης στην ανθρωπότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις οικονομίες, τα μέσα διαβίωσης, την επισιτιστική ασφάλεια, την πολιτιστική πολυμορφία και την ποιότητα ζωής και συνιστά σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Η απώλεια της βιοποικιλότητας επηρεάζει δυσανάλογα τις πλέον ευάλωτες επιδεινώνοντας τις ανισότητες.
Για να σταματήσει ή να αναστρέψει αυτή την πτώση είναι ζωτικής σημασίας να μετασχηματιστούν οι ρόλοι, οι δράσεις και οι σχέσεις των ανθρώπων με τη βιοποικιλότητα. Υπάρχουν πολλές λύσεις για την παύση και την αναστροφή της μείωσης της βιοποικιλότητας. Τα ποικίλα δίκτυα, προγράμματα και συνεργάτες της UNESCO έχουν παρατηρήσει θετικούς και εμπνευσμένους σπόρους αλλαγών σε όλο τον κόσμο. Η UNESCO συνοδεύει επίσης τα κράτη μέλη και τους πολίτες τους στις προσπάθειές τους να σταματήσουν την απώλεια της βιοποικιλότητας με την κατανόηση, την εκτίμηση, τη διαφύλαξη και τη βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας.
https://en.unesco.org/themes/biodiversity