Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Καλό ταξίδι Βάσω !

Σήμερα αποχαιρετήσαμε την Βασιλική (Βάσω) Παπαθανασίου.
Υπήρξε υποστηρικτής της εθελοντικής προσπάθειάς του Ομίλου στην δημιουργία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία που το επισκέπτονταν. 
Άνθρωπος με βαθιά εκπαιδευτική αγάπη ,λάτρης της τεχνολογίας ,μοναδική εκπαιδευτικός της Ελλάδος που παρακολούθησε τα course των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή
Αναφέρουμε ελάχιστα .
Άλλωστε ήταν άνθρωπος, των πράξεων και όχι των λόγων .
Καλό ταξίδι Βάσω ! 

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Το κλίμα αλλάζει. Τρόφιμα και τη γεωργία πρέπει να είναι πολύ


Το ήξερες?


Κτηνοτροφία συμβάλλει σε σχεδόν τα δύο τρίτα των γεωργικών αερίων του θερμοκηπίου (GHG), και το 78% των εκπομπών γεωργικών μεθανίου.O  FAO συνεργάζεται με χώρες gia να βελτιώσουν τη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου και την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Δείτε εδώ πώς η διαφορετικότητα της κτηνοτροφίας μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τους φυσικούς πόρους, από τη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων και της ποιότητας των υδάτων στην υποβάθμιση του εδάφους, υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της χρήσης αυτών των πόρων με βιώσιμο τρόπο. Η καλή διαχείριση του εδάφους και της δασοκομίας , για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει στην φυσική απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, μειώνοντας έτσι των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

FAO εκτιμά ότι η γεωργική παραγωγή πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 60% μέχρι το 2050, προκειμένου να τροφοδοτήσει ένα μεγαλύτερο πληθυσμό. Η κλιματική αλλαγή θέτει το στόχο αυτό σε κίνδυνο, αλλά FAO και τις χώρες μέλη της εργάζονται σε διάφορες λύσεις.


Πάνω από το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως χάνεται ή σπαταλιέται. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως.Το μεθάνιο που εκπέμπεται από σήψη των τροφίμων και είναι 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.


Μέχρι το 2050, τα αλιεύματα των κύριων ειδών ψαριών αναμένεται να μειωθούν έως και κατά 40% στις τροπικές περιοχές, όπου τα προς το ζην, τα τρόφιμα και την ασφάλεια της διατροφής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα της αλιείας. Κώδικα δεοντολογίας του FAO για την υπεύθυνη αλιείακαθοδηγεί τις κυβερνήσεις και ιδιωτικούς φορείς για τη διατήρηση και διαχείριση των ωκεανών του κόσμου, τα ποτάμια και τις λίμνες.
Η αποψίλωση και υποβάθμιση των δασών λογαριασμό για περίπου 10 -. 11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου FAO παρέχει μια εργαλειοθήκη για τους ιδιοκτήτες δασών και άλλους ενδιαφερόμενους αειφόρου διαχείρισης των δασών.


Ο κόσμος έχει ως στόχο να επιτύχει Μηδέν Πείνα από το 2030? η αλλαγή του κλίματος είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να συνεχίσει τον αγώνα κατά της πείνας και την επίτευξη αυτού του στόχου. FAO βοηθά τις χώρες για τη βελτίωση του παγκόσμιου επισιτιστικού συστήματος και την επίτευξη αυτού του στόχου.


Η συμμετοχή των σχολείων είναι δωρεάν.

Ραντεβού στην γραμματεία 2321099395

Την ευθύνη των  εκπαιδευτικών  προγραμμάτων έχει  ο Όμιλος Σερρών για UNESCΟ τα τελευταία 7 χρόνια σε συνεργασία με την ΠΡΑΞΙΣ και την Αστροπύλη 
με τους .εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο , τους Ευρωπαίους εθελοντές,με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ακη Μακαρά ,Γιώργος Πεχλιβανίδης 




  •  Χορηγοί επικοινωνίας, www.eproodos.gr, Εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
     www.aposerres.gr, www.rodonfm.net   www.allanea.gr.
  • Περισσότερα https://www.archaeological.org/archaeologyday/about


  •  Με την αιγίδα της

    Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  

    Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητας



    http://www.fao.org/world-food-day/2016/theme/en/