Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Φως στη Φύση Συμμετοχή στο *Διεθνές Έτος Φωτός 2015*


Φως στη Φύση
Από το ηλιοβασίλεμα στο ουράνιο τόξο, από τα μπλε και τα πράσινα του ωκεανού στην αξιοσημείωτη ποικιλία των χρωμάτων των φυτών και των ζώων. Οι πρώτες εμπειρίες μας από το φως και το χρώμα είναι μέσα σ  αυτό που βλέπουμε στον φυσικό κόσμο. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιέχει τους πόρους και τις συνδέσεις με τις εικόνες, έτσι ώστε να μπορούμε  να δούμε  και μόνοι μας το υπέροχο φάσμα του φωτός και του χρώματος στο φυσικό κόσμο και να κατανοήσουμε την επιστήμη πίσω από αυτό.
Ουράνιο τόξο. Ένα ουράνιο τόξο είναι ένα πανέμορφο φυσικό φαινόμενο που εμφανίζεται όταν οι σταγόνες του νερού της βροχής συναντούν  το φως του ήλιου. Η πολύχρωμη αψίδα παράγεται με μια θεμελιώδης διαδικασία που ονομάζεται διάθλαση, ή η «κάμψη» του φωτός. Στην οπτική, διάθλαση είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά όταν τα κύματα ταξιδεύουν από ένα μέσο με ένα δεδομένο δείκτη διάθλασης σε ένα μέσο με ένα άλλο σε μία λοξή γωνία.
Ηλιοβασιλέματα. Ίσως μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες οθόνες οπτικής απεικόνισης του φωτός στη φύση, το ηλιοβασίλεμα είναι επίσης ένα αποτέλεσμα της διάθλασης. Στην αστρονομία, το ηλιοβασίλεμα είναι το σημείο, όταν το πίσω άκρο της σφαίρας του Ήλιου εξαφανίζεται κάτω από τον ορίζοντα. Η λαμπρή σειρά των χρωμάτων που εμφανίζονται στον ουρανό κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος δημιουργούνται από διάσπαρτα αιωρούμενα σωματίδια που διέρχονται μέσα από τις ακτίνες του ήλιου, που ταξιδεύουν μέσα από την ατμόσφαιρα. Επειδή το βράδυ ο αέρας περιέχει περισσότερα σωματίδια από τον αέρα το πρωί, τα ηλιοβασιλέματα είναι συνήθως πιο αστραφτερά χρωματισμένα από την ανατολή.

Φωτοσύνθεση. Η διαδικασία που μετατρέπει την ενέργεια του ηλιακού φωτός σε χημική ενέργεια που χρησιμοποιείται από τα πράσινα φυτά και άλλους οργανισμούς ονομάζεται φωτοσύνθεση. Παρόλο που γίνεται με διαφορετικό τρόπο από διαφορετικά είδη, η διαδικασία ξεκινά πάντοτε όταν η ενέργεια από το φως απορροφάτε από πρωτεΐνες που ονομάζονται κέντρα αντιδράσεως που περιέχουν πράσινες χρωστικές ουσίες την χλωροφύλλη. Μια φαινομενικά απλή διαδικασία, η φωτοσύνθεση, είναι πραγματικά αρκετά πολύπλοκη και είναι η βάση με την οποία θα αυξηθεί το σύνολο των τροφίμων μας και θα παράγει σημαντικούς πόρους, όπως τα ορυκτά καύσιμα.
Βόρειο σέλας. Επίσης γνωστό ως Aurora Borealis, το Βόρειο Σέλας είναι ένα φυσικό φωτισμό της οθόνης που εμφανίζεται στον ουρανό στην Αρκτική στην (βορειότερο) περιοχή στη Γη. Στην πραγματικότητα, auroras βλέπεται  σε όλο τον κόσμο, αλλά συμβαίνουν πιο συχνά σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Προκαλείται από τη σύγκρουση του ηλιακού ανέμου και τα μαγνητοσφαιρικά φορτισμένα σωματίδια με την ατμόσφαιρα  σε υψηλό υψόμετρο, τα περισσότεροι Β. Σέλη συμβαίνουν σε μια ζώνη γνωστή ως η πολική ζώνη του.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών ο Όμιλος Σερρών για UNESCO συνεργαζόμενος με την ΠΡΑΞΙΣ, την ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ, υποδέχονται το καινούργιο χρόνο με τον εορτασμό του Διεθνούς ¨έτους Φωτός 2015  πραγματοποιώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  *ΦΩΣ ΣΤΗ  ΦΥΣΗ*

Έναρξη προγράμματος 12-1-15 έως 30-5-15
 Είσοδος ελεύθερη
Το πρόγραμμα υποστηρίζουν  οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο , τους Ευρωπαίους εθελοντές  , Pauline Bussi,  Leonie Sendker ,Leonard Hahne Julian Λάλα ,Aitor Saez με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου ,Ακη Μακαρά,Μαρία Χατζηδημητρί
     Xορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr

Τα εκπαιδευτικά πρόγραμμα του έτους 2015 που πραγματοποιεί ο Όμιλος Σερρών για UNESCO  στο Μουσείο αφιερώνονται στα 70 χρόνια από της ιδρύσεως της UNESCO τo 1945



 Με την αιγίδα της


·       και της Δεκαετίας της Ερημοποίησης  









Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

*Ορεινή γεωργία*


11 Δεκέμβρη "Διεθνής Ημέρα Βουνών".

 Από το 2003, τιμάτε κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Βουνών στοχεύοντας  να δημιουργήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των βουνών στη ζωή μας, για να υπογραμμίσει τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών  και να μας προτρέψει να  οικοδομήσουμε συμμαχίες που θα φέρουν θετικές αλλαγές για τους ορεινούς πληθυσμούς και το περιβάλλον σε όλο τον κόσμο.
Ορεινή γεωργία είναι το θέμα που έχει επιλεγεί για το φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Βουνών. Η ημέρα είναι μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ορεινή γεωργία, η οποία είναι κατά κύριο λόγο μια οικογενειακή γεωργική δραστηριότητα. Η  Ορεινή γεωργία έχει προσαρμοστεί μέσα στους αιώνες και συνεχίζει να είναι ένα θετικό πρότυπο της αειφορίας, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, των παραδοσιακών πρακτικών και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Το θέμα συνδέετε  με το *Διεθνές Έτος της Οικογένειας Γεωργίας 2014 *που ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και από το FAO  *Ορεινή γεωργία είναι η οικογενειακή γεωργία*.


 Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών θα υποστήριξή την Ημέρα  με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα *Ορεινή γεωργία*
Είσοδος ελεύθερη
·     Το Μουσείο θα πραγματοποιήσει τo εκπαιδευτικό πρόγραμμα από  1-12-14 ως τις 20-12-14  https://www.youtube.com/watch?v=71DmDxNbBJU
*Οι δράσεις του Μουσείου υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :
·         
 Τον Όμιλο Σερρών για UNESCO, την ΠΡΑΞΙΣ . το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,την Αστροπύλη. Υποστηρικτές του είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο , τους Ευρωπαίους εθελοντές Eranyak Oganova,Maria Kalasni, Pauline Bussi,Hector Oliva Bolaños   με υποστηρικτή τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου
,Ακη Μακαρά,Μαρία Χατζηδημητρίου.

·          Xορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr
·        
    Τα εκπαιδευτικά πρόγραμμα του έτους 2015 που πραγματοποιεί ο Όμιλος Σερρών για UNESCO  στο Μουσείο αφιερώνονται στα 70 χρόνια από της ιδρύσεως της UNESCO τo 1945

   Με την αιγίδα της



·       Δεκαετία της Ερημοποίησης  






Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Συνεχίζονται ως τις 30 Νοεμβρίου τα τρια εκπαιδευτικά προγράμματα του Οκτωβρίου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δήμου Σερρών, Ο.Π.Α.Π.Κ.Α θα επαναλάβει τα τρία εκπαιδευτικά προγράμματα του Οκτωβρίου ως τις 30 Νοεμβρίου 2014
 - «Η Συνεισφορά Της Επιστήμης Και Της Τεχνολογίας Στην Καλυτέρευση Της Ανθρώπινης ζωής».
 Η  δράση του Μουσείου υποστηρίζετε εθελοντικά από τους φορείς,  Όμιλο Σερρών για UNESCO, την ΠΡΑΞΙΣ . το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,την Αστροπύλη. Υποστηρικτές του είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο , τους Ευρωπαίους εθελοντές   Eranyak Oganova Μαρία Kalasnikowa Pauline Bussi Hector Oliva Bolanios Leonie Sendker Aitor Saez-DÍEZ MEDINA  με υποστηρικτή τον κ Κ. Βαβαλέκα,,Ακη Μακαρά,Μαρία Χατζηδημητρίου

·          Xορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr


Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

«Διατροφή του κόσμου, η φροντίδα για τη γη"



Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής 2014 - Οικογενειακή Γεωργία:                             «Διατροφή του κόσμου, η φροντίδα για τη γη" - έχει επιλέξει να αυξήσει το προφίλ της οικογενειακής γεωργίας και των μικροκαλλιεργητών. Εστιάζει την προσοχή του κόσμου στο σημαντικό ρόλο της οικογενειακής γεωργίας στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας, την παροχή επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος, και την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει ορίσει το 2014 «Διεθνές Έτος της Οικογένειας Γεωργία." Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή της οικογένειας αγροτών για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα στοχεύσει στην κατασπατάληση της παραγωγής τροφίμων σ όλο τον κόσμο

Στις αναπτυγμένες χώρες οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες που εμπλέκονται με τον τομέα τις εστίασης απορρίπτουν 300 εκατομμύρια τόνους τροφίμων που είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Η ποσότητα αυτή είναι ικανή να χορτάσει 900 εκατομμύρια ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά το αίσθημα της πείνας (FAO). 
#  Το ενεργειακό αποτύπωμα της τροφής επηρεάζεται όχι μόνο από την απόσταση που έχει ταξιδέψει η τροφή αλλά και από την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή της.
#   Η παραγωγή ενός κιλού σιταριού απαιτεί 750 λίτρα νερού, ενώ για ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας απαιτούνται 100.00 λίτρα.
  Η βιομηχανία κρέατος παράγει 18% των αέριων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό για το οποίο ευθύνεται ο κλάδος των μεταφορών.
#    θα ζητηθεί να συμμετέχουν στον ανάλογο διαγωνισμό που προκηρύσσει ο FAO

.  Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών θα υποστήριξή την Ημέρα διατροφής με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τροφή με σκέψη»  


Είσοδος ελεύθερη

·         Το Μουσείο θα πραγματοποιήσει τo εκπαιδευτικό πρόγραμμα ως τις 30-10-14
*Οι δράσεις του Μουσείου υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :
·         
    Τον Όμιλο Σερρών για UNESCO, την ΠΡΑΞΙΣ . το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,την Αστροπύλη. Υποστηρικτές του είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο , τους Ευρωπαίους εθελοντές Eranyak Oganova,Maria Kalasni, Pauline Bussi,Hector Oliva Bolaños   με υποστηρικτή τον κ Κ. Βαβαλέκα,,Ακη Μακαρά,Μαρία Χατζηδημητρίου

·          Xορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr
·        
       Με την αιγίδα της



·       Δεκαετία της Ερημοποίησης  






Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

*Εβδομάδα της Επιστήμης της Γης* Φυσικές καταστροφές



Οι σεισμοί είναι η πιο θανατηφόρα όλων των φυσικών καταστροφών. Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από την κατάρρευση κτιρίων ή πυρκαγιές.

Αρκετά εκατομμύρια σεισμοί συμβαίνουν στον κόσμο κάθε χρόνο. Ωστόσο, πολλά από αυτά είναι απαρατήρητα, επειδή συμβαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή είναι πολύ αδύναμη. Κατά μέσο όρο, υπάρχουν 18 μεγάλοι σεισμοί και ένα μεγάλο σεισμό κάθε χρόνο. Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός έλαβε χώρα στο νησί της Αϊτής στις Δυτικές Ινδίες. Η κυβέρνηση της Αϊτής ανέφερε ότι 230.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει, 300.000 είχαν τραυματιστεί και ένα εκατομμύριο ήταν άστεγοι. 
 Συχνά εμφανίζεται στη νότια Ευρώπη, όπου οι δύο μεγάλες πλάκες του φλοιού κινούνται ο ένας προς τον άλλο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών συμμετέχει στην  *Εβδομάδα Επιστήμης της γης 12-19-2014 * ως τις 30-10-14
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι της
.http://www.usgs.gov/natural_hazards/

Είσοδος ελεύθερη

·         Το Μουσείο θα πραγματοποιήσει τo εκπαιδευτικό πρόγραμμα ως τις 30-10-14
*Οι δράσεις του Μουσείου υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :
·         
    Τον Όμιλο Σερρών για UNESCO, την ΠΡΑΞΙΣ . το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,την Αστροπύλη. Υποστηρικτές του είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυιδ ,Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο , τους Ευρωπαίους εθελοντές Eranyak Oganova,Maria Kalasni, Pauline Bussi,Hector Oliva Bolaños   με υποστηρικτή τον κ Κ. Βαβαλέκα,,Ακη Μακαρά,Μαρία Χατζηδημητρίου

·          Χορηγοί επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr
·        
       Με την αιγίδα της



·       Δεκαετία της Ερημοποίησης  





*Εβδομάδα διαστήματος 2014 *στο Μουσείο μας



    
         wsw_slide.fw_-600x337


Κάθε χρόνο, από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος... (World Space Week), με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να επισημανθεί «η συνεισφορά της επιστήμης και της τεχνολογίας στην καλυτέρευση της ανθρώπινης κατάστασης». Η αφορμή δόθηκε από δύο ιστορικές ημερομηνίες, με τις οποίες ανοίγει και κλείνει η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος: στις 4 Οκτωβρίου 1957 η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε το μη επανδρωμένο δορυφόρο Σπούτνικ 1, ανοίγοντας την εποποιία του διαστήματος, ενώ στις 10 Οκτωβρίου 1967 υπογράφηκε η διεθνής συνθήκη για το Διάστημα.

Το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες αφορά