Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Όταν η Μητέρα Γη μας στέλνει ένα μήνυμα

 

Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας τόσο από τον κοροναϊό όσο και από την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής διαταραχής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες




Η Μητέρα Γη προτρέπει σαφώς μια έκκληση για δράση. Η φύση υποφέρει. Αυστραλιανές πυρκαγιές, ρεκόρ θερμότητας και η χειρότερη εισβολή ακρίδων στην Κένυα. Τώρα αντιμετωπίζουμε το COVID -19 , έναν παγκόσμιο σύνδεσμο πανδημίας για την υγεία του οικοσυστήματος μας.

Η κλιματική αλλαγή, οι ανθρωπογενείς αλλαγές στη φύση, καθώς και εγκλήματα που διαταράσσουν τη βιοποικιλότητα, όπως η αποψίλωση των δασών, η αλλαγή χρήσης γης, η εντατική γεωργία και η κτηνοτροφία ή το αυξανόμενο παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, μπορούν να αυξήσουν την επαφή και τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους (ζωονόσοι) όπως το COVID-19.

Σύμφωνα με μια νέα ασθένεια λοίμωξης που εμφανίζεται στους ανθρώπους κάθε 4 μήνες, το 75% αυτών των αναδυόμενων ασθενειών προέρχεται από ζώα , σύμφωνα με το περιβάλλον του ΟΗΕ.

Αυτό δείχνει τις στενές σχέσεις μεταξύ της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος. 

Ορατός, θετικός αντίκτυπος - είτε μέσω της βελτιωμένης ποιότητας του αέρα ή των μειωμένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - είναι προσωρινός, διότι έρχονται πίσω από την τραγική οικονομική επιβράδυνση και την ανθρώπινη αγωνία.

Ας υπενθυμίσουμε περισσότερο από ποτέ σε αυτήν τη Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης ότι χρειαζόμαστε μια στροφή προς μια πιο βιώσιμη οικονομία που λειτουργεί τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη. Ας προωθήσουμε την αρμονία με τη φύση και τη Γη.

https://www.un.org/en/observances/earth-day


Λόγω του COVID19 'oποιο σχολείο ενδιαφέρεται μπορεί να ενημερωθεί απο το ΠΠ που ετοιμάσαμε για την  τάξη του. 

Στειλτε μας το mail σας για να σας σταλεί 

To δικό μας  serres.for.unesco@gmail.com 

Eισοδος ελεύθερη  Διάρκεια προγράμματος Ανοικτή

Για σχολεία τηλεφ 23210 99395 και 6932755008


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα τελευταία 14 χρόνια υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :

Τον  Όμιλο Σερρών για UNESCO, 
την ΠΡΑΞΙΣ .
 το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,
την Αστροπύλη
καί τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την  ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ευθυμης Μακαράς,  Πεχλιβανίδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου