Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

«Ενίσχυση της διακυβέρνησης του κινδύνου καταστροφών για τη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών»,

 


https://events.unesco.org/event?id=20201723836834&lang=1033

Γιορτάζεται κάθε 13 Οκτωβρίου, η Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Κινδύνων Καταστροφών προωθεί μια παγκόσμια κουλτούρα ευαισθητοποίησης και μείωσης του κινδύνου καταστροφών, γιορτάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μειώνουν την έκθεσή τους σε καταστροφές. 

Το φετινό θέμα βασίζεται στον Στόχο Ε του πλαισίου Sendai για τη μείωση των κινδύνων καταστροφών 2015-2030: «Ουσιαστικά αύξηση του αριθμού των χωρών με εθνικές και τοπικές στρατηγικές μείωσης των κινδύνων καταστροφών έως το 2020». 

Με την ευκαιρία αυτή, η UNESCO διοργανώνει μια εικονική ενημερωτική σύνοδο στα κράτη μέλη και στα συνδεδεμένα μέλη της. 


Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, ένα βίντεο που παρουσιάζει τις συνεισφορές της UNESCO στη μείωση των κινδύνων καταστροφής (DRR) θα μεταδοθεί για πρώτη φορά και θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες της UNESCO. Με αυτήν την εκδήλωση, η UNESCO στοχεύει στην ενημέρωση των κρατών μελών για τα διάφορα προγράμματα και δραστηριότητες που εφαρμόζονται από όλους τους τομείς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των κρατών μελών στη διαχείριση των κινδύνων για το κλίμα και τις καταστροφές. Όλες αυτές οι διαφορετικές δραστηριότητες συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που περιγράφονται στο πλαίσιο Sendai για τη μείωση των κινδύνων καταστροφών 2015-2030 και τα SDG του 2030. 

Υπό την προεδρία της κα Shamila Nair-Bedouelle, Βοηθού Γενικού Διευθυντή Φυσικών Επιστημών, αυτή η Σύνοδος Πληροφοριών θα ολοκληρωθεί με μια διαδραστική συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων, για να δώσει στους εκπροσώπους των κρατών μελών την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις αλλά και να μοιραστούν την εμπειρία τους και τις πληροφορίες τους Η προσέγγιση της UNESCO για να βοηθήσει τα κράτη μέλη στη μείωση των κινδύνων καταστροφών.

https://events.unesco.org/event?id=20201723836834&lang=1033

Οι καταστροφές που προκαλούνται από φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως, αλλά μεγάλο μέρος των επιπτώσεών τους μπορεί να μειωθεί μέσω προληπτικών μέτρων και προγραμματισμού. Η Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Καταστροφών, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, γιορτάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και οι κοινότητες ανά τον κόσμο μειώνουν την έκθεσή τους σε καταστροφές.
Η UNESCO ασχολείται με την εννοιολογική αλλαγή στη σκέψη μακριά από την αντίδραση μετά την καταστροφή και προς τη δράση πριν από την καταστροφή και βοηθά τις χώρες να οικοδομήσουν τις ικανότητές τους στη διαχείριση των κινδύνων καταστροφών και κλίματος.

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Καταστροφών επικεντρώνεται στην «Ενίσχυση της διακυβέρνησης του κινδύνου καταστροφών για τη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών», καλώντας τον Στόχο Ε του πλαισίου Sendai για τη μείωση των κινδύνων καταστροφών 2015-2039 που μετρά τον αριθμό των χωρών και των τοπικών παραγόντων που έχουν στρατηγικές DRR σε ισχύ, με στόχο την «ουσιαστική αύξηση του αριθμού των χωρών με εθνικές και τοπικές στρατηγικές μείωσης του κινδύνου καταστροφών έως το 2020».

Παρόλο που είναι αδύνατο να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος καταστροφών, οι χώρες που σχεδιάζουν πολιτικά και νομοθετικά πλαίσια και προετοιμάζουν τα θεσμικά τους όργανα σύμφωνα με τον στόχο, τους στόχους και τις προτεραιότητες δράσης του πλαισίου Sendai, έχουν μεγαλύτερη ικανότητα διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών και, ως εκ τούτου, μειώνουν επιπτώσεις των καταστροφών όταν συμβαίνουν Ωστόσο, μια επιτυχημένη στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών είναι περίπλοκη και απαιτεί αποτελεσματικούς μηχανισμούς συντονισμού πολλών ενδιαφερομένων, μια γενική εθνική πολιτική, διεπιστημονική και πολυτομεακή συνεργασία και συμβολή, μεταξύ άλλων απαιτήσεων.

Έχοντας αυτό κατά νου, και διατηρώντας το επίκεντρο της ημέρας στον αντίκτυπο που έχουν οι καταστροφές σε κοινότητες, άτομα και υποδομές, επηρεάζοντας βαθιά την ευημερία τους, το φετινό θέμα επικεντρώνεται στη μετάδοση του μηνύματος ότι πολλές καταστροφές μπορούν να αποφευχθούν ή να προληφθούν εάν υπάρχουν καταστροφές εφαρμόζονται στρατηγικές μείωσης του κινδύνου για τη διαχείριση και τη μείωση των υφιστάμενων επιπέδων κινδύνου και για την αποφυγή δημιουργίας νέου κινδύνου. Εν ολίγοις, «καλή διακυβέρνηση κινδύνου καταστροφών».

Συμμετάσχετε στη συνομιλία με τα hashtags #ItsAllAboutGovernance #DRRday και δείτε παρακάτω τι έχει οργανώσει η UNESCO για τον εορτασμό αυτής της ημέρας!

https://en.unesco.org/commemorations/disasterreductionday



Eισοδος ελεύθερη 

Διάρκεια προγράμματος 25 -2-2020 έως 15-3-2020
Για σχολεία τηλεφ 23210 99395 και 6932755008


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιεί, τα τελευταία 14 χρόνια o Όμιλος Σερρών για UNESCO, η Αστροπύλη, η Πράξη με τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την  ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης

Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ευθυμης Μακαράς,  Πεχλιβανίδης 


     Με την αιγίδα της

    Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  

    Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου