Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Η βιοποικιλότητα, το φαγητό μας, η υγεία μας

 Î¼ÎµÎ»Î¹Ï„ζάνες
"Η βιολογική ποικιλομορφία είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία και την


ευημερία και παροτρύνω όλους - τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία

των πολιτών - να αναλάβουν επειγόντως δράση για την προστασία και τη βιώσιμη

διαχείριση του εύθραυστου και ζωτικού ιστού της ζωής στον μοναδικό μας πλανήτη". - Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterre
Η αξία της βιοποικιλότητας

Παρόλο που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι η βιοποικιλότητα αποτελεί παγκόσμιο πλεονέκτημα
 τεράστιας αξίας για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, ο αριθμός των ειδών μειώνεται σημαντικά από
 ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα είναι το διεθνές νομικό μέσο για τη "διατήρηση της βιολογικής
 ποικιλομορφίας, την αειφόρο χρήση των συνιστωσών της και τη δίκαιη και δίκαιη κατανομή 
των ωφελειών που προκύπτουν από τη χρήση των γενετικών πόρων", η οποία έχει επικυρωθεί από 196 έθνη.
Δεδομένης της σημασίας της δημόσιας εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την εφαρμογή της Σύμβασης
, η Γενική Συνέλευση κήρυξε την 22η Μαΐου, την ημερομηνία έγκρισης του κειμένου της, ως η Διεθνής Ημέρα Βιολογικής Διαφορετικότητας με το ψήφισμα 55/201 της 20ής Δεκεμβρίου 2000.
 2019 Θέμα: Η βιοποικιλότητα, το φαγητό μας, η υγεία μας
Σήμερα, έχουμε πρόσβαση σε μια μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων από τους γονείς σας ή τους παππούδες σας κάποτε. Αλλά ακόμα και όταν οι προσφορές γίνονται πιο ποικίλες, η παγκόσμια διατροφή στο σύνολό της - ό, τι πραγματικά καταναλώνουν οι άνθρωποι - γίνεται όλο και περισσότερο ομογενοποιημένη και αυτό είναι ένα επικίνδυνο πράγμα.
Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας για τη Βιοποικιλότητα επικεντρώνονται στη βιοποικιλότητα ως θεμέλιο για τα τρόφιμα και την υγεία μας και βασικό καταλύτη για τη μετατροπή των συστημάτων διατροφής και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.
Το θέμα αποσκοπεί στη μόχλευση της γνώσης και στη διάδοση της συνειδητοποίησης της εξάρτησης των συστημάτων διατροφής, της διατροφής και της υγείας μας από τη βιοποικιλότητα και τα υγιή οικοσυστήματα. Το θέμα επίσης γιορτάζει την ποικιλομορφία που προσφέρουν τα φυσικά μας συστήματα για ανθρώπινη ύπαρξη και ευημερία στη Γη, συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε άλλους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης , συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού της αλλαγής του κλίματος και της προσαρμογής, της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων, των καθαρότερων υδάτων και της μηδενικής πείνας.
Τα τελευταία 100 χρόνια, πάνω από το 90% των καλλιεργούμενων ποικιλιών έχουν εξαφανιστεί από τους αγρούς. Οι μισές από τις φυλές πολλών κατοικίδιων ζώων έχουν χαθεί και όλα τα 17 κύρια αλιευτικά πεδία του κόσμου αλιεύονται τώρα πάνω ή πάνω από τα βιώσιμα όρια τους. Τα τοπικά ποικίλα συστήματα παραγωγής τροφίμων απειλούνται, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εγχώριων, παραδοσιακών και τοπικών γνώσεων. Με αυτή την παρακμή, η αγροβιολογική ποικιλία εξαφανίζεται, καθώς και οι βασικές γνώσεις της παραδοσιακής ιατρικής και των τοπικών τροφίμων. Η απώλεια διαφόρων ειδών δίαιτας συνδέεται άμεσα με ασθένειες ή παράγοντες κινδύνου για την υγεία, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός, και έχει άμεσο αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα παραδοσιακών φαρμάκων.
Οι αποφάσεις της 14ης συνόδου της διάσκεψης των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα ( CBD COP 14 ), μαζί με εκθέσεις για τη βιοποικιλότητα και την υγεία, παρέχουν συστάσεις.
Συμμετάσχετε στους εορτασμούς! Μπορείτε να μοιραστείτε τις δραστηριότητές σας στις ειδικές σελίδες της ιστοσελίδας της Συνέλευσης , αφιερωμένες σε αυτές τις γιορτές σε όλο τον κόσμο.

Τη βιοποικιλότητα και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης

Οι στόχοι της αναστολής της απώλειας βιοποικιλότητας και της προώθησης της βιώσιμης χρήσης των χερσαίων και εσωτερικών οικοσυστημάτων γλυκού νερού περιλαμβάνονται στο στόχο 15 για τη βιώσιμη ανάπτυξη .

https://en.unesco.org/commemorations/biodiversityday

https://en.unesco.org/themes/biodiversity

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος 21-5- εως 30 -5-2019 
Δωρεάν είσοδος
 Τηλέφωνο 23210 99395
Τα προγράμματα πραγματοποιεί, τα τελευταία 12 χρόνια o Όμιλος Σερρών

για UNESCO, η Αστροπύλη, η Πράξη με τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την 
ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.

Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ακη Μακαρά ,Γιώργος Πεχλιβανίδης 

  •  Χορηγοί επικοινωνίας, www.eproodos.grΕφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
  •  www.aposerres.gr, www.rodonfm.net   www.allanea.gr.


  •  Με την αιγίδα της

    Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  

    Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου