Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Καιρός και κλίμα: Εμπλέκοντας τους νέους




Η φετινή Παγκόσμιας ημέρα της Μετεωρολογίας είναι αφιερωμένη στους νέους σε μια προσπάθεια προώθησης της συμμέτοχης τους στις μελλοντικές εξελίξεις που αφορούν τον καιρό και ιδιαίτερα το κλίμα και την κλιματική αλλαγή.

Σήμερα οι νέοι άνθρωποι, μεταξύ 15 και 24 ετών, αποτελούν το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 85 % από αυτούς, που αντιστοιχεί περίπου σε ένα δισεκατομμύριο, ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη γενιά πριν πενήντα χρόνια, οι σημερινοί νέοι, είναι κατά μέσο όρο πιο υγιείς, περισσότερο μορφωμένοι, πιο έμπειροι και εξειδικευμένοι. Η τεχνολογία, που πλέον έχει υπεισέρθει στην καθημερινότητα τους σε μεγάλο βαθμό, τους επιτρέπει να επικοινωνούν καλύτερα και ευκολότερα με τον κόσμο γύρω τους. Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, πολλοί νέοι άνθρωποι υποφέρουν ακόμη από φτώχεια, διακρίσεις, ανισότητα και εκμετάλλευση. Πολλοί, και όχι μόνο στις υπανάπτυχτες χώρες, δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία αλλά και σε άλλες βασικές υπηρεσίες.
Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που στις επόμενες δεκαετίες θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή των νέων ανθρώπων. Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και των ωκεανών συνεχίζει να αυξάνεται, οι πάγοι και οι παγετώνες συνεχίζουν σταθερά να μειώνονται, η στάθμη της θάλασσας εξακολουθεί να ανεβαίνει και τα ακραία καιρικά γεγονότα γίνονται ολοένα πιο συχνά και πιο έντονα.
Η ανθρώπινη επίδραση στο κλιματικό σύστημα είναι πλέον αναμφισβήτητη. Η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζει να αυξάνεται αμείωτα φτάνοντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα στην ανθρώπινη ιστορία. Η εξάρτηση του σύγχρονου πολιτισμού από τα ορυκτά καύσιμα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα θερμότερο πλανήτη. Μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε η μέση θερμοκρασία της γης μπορεί να είναι μέχρι και 4 βαθμούς μεγαλύτερη από αυτήν της προβιομηχανικής εποχής. Ο περιορισμός της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, είναι μεν εφικτός στόχος, αλλά απαιτεί άμεσες δράσεις για την γρήγορη και σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και θαρραλέα δράση και εδώ ακριβώς είναι που εμπλέκεται η παγκόσμια νεολαία ώστε να αποτελέσει ένα ισχυρό παράγοντα αλλαγής. Οι δράσεις για το κλίμα δεν αφορούν μόνο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφορούν τους ανθρώπους γενικότερα, τις αξίες που μοιραζόμαστε και ότι ο καθένας από εμάς είναι έτοιμος να κάνει για την προώθησή τους. Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν πηγές καινοτομίας καθώς και φρέσκων ιδεών σχετικά με τις πιθανές λύσεις των προβλημάτων.
Δεδομένου ότι η επόμενη γενιά προετοιμάζεται για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι νέοι μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση και κατανόηση του καιρού και του κλίματος τόσο στο σήμερα όσο και στο αύριο. Οι νέοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση, τις προσπάθειες για τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Όμως, για να τους δώσουμε την δυνατότητα απελευθερώσουν όλο το δυναμικό τους, οφείλουμε να τους εμπλέξουμε περισσότερο στις διαδικασίες διαμόρφωσης και υλοποίησης των πολιτικών που τους επηρεάζουν σήμερα και θα τους αφορούν αύριο.
Η συνεχής βελτίωση της επιστημονικής κατανόησης του τρόπου που η ατμόσφαιρα, οι ωκεανοί και το έδαφος αλληλεπιδρούν για να δημιουργήσουν τα καιρικά φαινόμενα, καθιστούν όλο και πιο εύκολες τις προγνώσεις καιρού και κλίματος.
 Η διεθνής κοινότητα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού έχει αναπτύξει για τον σκοπό αυτόν σημαντικά εργαλεία που τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να γίνουν αποτελεσματικότερα και ευρύτερα διαδεδομένα. Προϊόντα και υπηρεσίες που στηρίζονται στις κλιματικές προβλέψεις θα ενισχύσουν την ικανότητά μας να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις και να αυξήσουμε την προσαρμοστικότητα μας στις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές, καθώς επίσης και να επιδιώξουμε την βιώσιμη ανάπτυξη ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες θύελλες, πλημμύρες και καύσωνες, να βοηθήσουμε αποτελεσματικότερα τους αγρότες ώστε να οργανώσουν καλύτερα την σπορά και τη συγκομιδή, να αυξήσουμε την ασφάλεια των πτήσεων και της ναυσιπλοΐας.
 Οι νέοι άνθρωποι που επιλέγουν να κάνουν καριέρα στη μετεωρολογία, στην υδρολογία ή στις επιστήμες του κλίματος θα είναι σε θέση να διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια και την ευημερία των κοινοτήτων και των χωρών τους.
Η αλλαγή του κλίματος μας κάνει να νοιώθουμε πιο αβέβαιοι για το μέλλον μας, όμως, παρά την αβεβαιότητα αυτή, ένα πράγμα είναι σαφές: η κοινωνία μας φέρει σημαντική ευθύνη όχι μόνο για το παρόν αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Αν δεν δράσουμε άμεσα οι σημερινοί νέοι που θα ζουν στο δεύτερο μισό του αιώνα, θα υποστούν τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προβλέπονται από τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής. Οι επιλογές που κάνουμε στο παρόν πρέπει να έχουν ως στόχο οι νέοι άνθρωποι να διαδραματίσουν ένα σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του πλανήτη. Ενώ οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές είναι τεράστιες, οι ευκαιρίες για την αντιμετώπισή τους δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες. 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για τα σχολεία που θα το παρακολουθήσουν, αναφέρεται σ όλα τα προαναφερόμενα και θα τους δοθεί  e-υλικό που θα μπορούν μόνοι τους να γνωρίσουν εφ όσον θελήσουν ν ακολουθήσουν την ανάλογη επιστήμη. http://library.wmo.int/opac/index.php?lvl=notice_display&id=15888 επίσης  μέσα από την ιστοσελίδα που δημιούργησε η WMO για τους νέους http://www.wmo.int/youth/ θα έρθουν σ επαφή με νέους απ όλο τον κόσμο και θα παρακολουθήσουν  το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα για τους Νέους:
Διάρκεια προγράμματος  23 Μαρτίου -10 Απριλίου 2014  .Είσοδος ελεύθερη.
*Οι δράσεις του Μουσείου  υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :
Τον  Όμιλο Σερρών για UNESCO, την ΠΡΑΞΙΣ . το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,την Αστροπύλη. Υποστηρικτές του είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελένη Πισώκα, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Θέλμα Πολούα, ΄Ακη Μακαρά, Ανδρέα Καμελίδη, Χρύσα Βασιλακάκη, Χαράλαμπο Δαυίδ,  Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο  και τους Ευρωπαίους εθελοντές 
,Marta Romero, με υποστηρικτή τον κ Κ. Βαβαλέκα
 Χορηγοί  επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr /  www.aposerres.gr,  www.rodonfm.net   www.e-simerini.com
Με την αιγίδα της





και στην Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου